Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Oskar Dobrovodský volá po ochrane ľudí s neprispôsobivými susedmi

Oskar Dobrovodský
Oskar Dobrovodský (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Oskar Dobrovodský, ktorý má v Malackách dlhodobo problémy s neprispôsobivými rómskymi susedmi, volá spolu so svojimi kolegami z dnešného bratislavského pochodu po založení združenia Ľudia v ohrození.

"Vyzvali sme, aby sa založilo niečo na ochranu ľudí, ktorí žijú v susedstve neprispôsobivých asociálov. Chceme hájiť záujmy ponižovaných a týraných ľudí," povedal Dobrovodský s tým, že združenie by malo mať celoslovenské pôsobenie.

Dobrovodský dnes pochodoval na čele sprievodu "Spoločne za slušný a bezpečný život" ako jeden z jeho organizátorov. S akciou je spokojný, aj keď ho sklamalo konanie europoslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej. Tá sa spolu so svojím manželom Fedorom Flašíkom pridala k ľudskoprávnym aktivistom, ktorí chceli blokovať pochod. "Je platená z našich daní a neháji naše záujmy. Mala by odísť z politiky," skonštatoval Dobrovodský. Sprievodu bránila v ceste na Bratislavský hrad aj nepriechodná stena z policajtov. Po necelej pol hodine polícia umožnila sprievodu pokračovať k hradu, k soche Svätopluka ho však nepustila.

Dobrovodského sklamalo aj to, že účastníci pochodu si nechceli vypočuť bývalú poslankyňu a niekdajšiu prvú podpredsedníčku SNS Annu Belousovovú. Tá sa síce k mikrofónu dostala, avšak po pár slovách jej ho vypli a dav sa začal rozchádzať. Dnešný sprievod bol prevažne pokojný. Do akcie sa zapojilo do 500 ľudí, okrem iného sa na nej zbierali podpisy pod petíciu za adresné vyplácanie sociálnych dávok.

Na pochode sa objavili aj prívrženci Mariána Kotlebu so zástavami Slovenskej pospolitosti. Ľudová strana Naše Slovensko si dnes na Martinskom cintoríne pripomína 125. výročie narodenia kontroverzného slovenského prezidenta Jozef Tisa. Organizátori akcie Dobrovodský a Marián Mišún tvrdia, že nepatria k extrémistom. Mišún zdôraznil, že on aj Oskar Dobrovodský, sa dištancujú "od každej formy neopodstatneného rasizmu". "Naším jediným zámerom je, aby konečne boli na Slovensku slušní ľudia chránení," vyhlásil.

Zhromaždenie ešte pred svojím začiatkom čelilo žiadosti o zrušenie. Jeho zákaz žiadal riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher. Odôvodnil to tým, že niektorí účastníci tejto akcie sa začali vyhrážať fyzickým násilím viacerým osobám vrátane členov a aktivistov jeho organizácie. So žiadosťou o zákaz pochodu nepochodil ani u Starého Mesta, ani na bratislavskom magistráte. O poriadok sa mali postarať policajti. Políciu oslovili okrem mestskej časti a magistrátu aj organizátori pochodu. Obávali sa blokády sprievodu zo strany ľudskoprávnych aktivistov. Bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová uviedla, že polícia pripravila bezpečnostné opatrenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu