Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Galko po vyšetrovaní na výbore: Budete prekvapení, ako to bude pokračovať!

Galko sa nebojí odstúpenia
Galko sa nebojí odstúpenia

BRATISLAVA – Minister obrany Ľubomír Galko dnes predstúpil pred výbor na kontrolu vojenského spravodajstva. Ešte predtým novinárom oznámil, že je ochotný odstúpiť, pokiaľ súd potvrdí, že jeho tajní konali nelegálne.

"Ak sa preukáže, že odpočúvanie prebehlo bez súhlasu súdu, vyvodím personálu zodpovednosť a následne odstúpim," vyhlásil minister. "Niektoré veci môžem povedať, niektoré nie," dodal. Podľa jeho slov má parlamentný výbor k dispozícii počty všetkých odposluchov, ktoré boli realizované na pôde MO.

Ihneď po skončení sa Galko vyjadril v tom zmysle, že kauza ešte nekončí. "Neviem, či som presvedčil výbor. Ľudsky chápem rozhorčenie novinárov. Na druhej strane, ak je podozrenie, že bol porušený zákon, tak nie je rozdiel medzi bežným zamestnancom, politikom, podnikateľom a bežným občanom. Je to v rukách vyšetrovacích orgánov. Budete prekvapení, ako to bude pokračovať. Nikto nemôže stáť nad zákon, hlavne keď sa vedome a opakovanie porušuje zákon," vyhlásil.

Predseda výboru Martin Fedor tvrdí, že informáciami od ministra sa zložila skladačka. "Nebudeme sa zatiaľ vyjadrovať," reagoval po skončení rokovania. Výbor mal pritomna základe dnešného výsluchu odporučiť odvolanie Galka, alebo naopak jeho zotrvanie.


Fedor ešte pred začaním rokovania vyhlásil, že je zvedavý, aké postoje Galko zaujme. "Prvá a základná otázka, ktorú budeme riešiť, je, či došlo k legálnemu alebo nelegálnemu odpočúvaniu a aké boli dôvody, že práve novinári sa stali nepriateľom štátu číslo jeden," povedal.

Predseda výboru Peter Žiga avizoval, že od ministra čaká jednoznačné vysvetlenie. On sám sa neobáva, že Galko otázky poslancov odbije tým, že ide o utajované skutočnosti, o ktorých nemôže informovať. "Táto miestnosť výboru je zabezpečená na úroveň tajné, čiže my ako poslanci máme možnosť oboznamovať sa s tajnými informáciami. Podľa tých, ktoré boli včera v médiách, sa jedná o veci vyhradené a dôverné, tak som zvedavý, s akým argumentom príde. Pán minister musí mať sám záujem, aby vysvetlil túto kauzu," dodal Žiga.

Kauzu odpočúvania novinárov a šéfa TA3 Michala Gučíka priniesli včera viaceré médiá. Minister Galko sa ešte v ten deň rozhodol podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti, ako aj neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu