Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Otrasný prípad z východného Slovenska: Matúš znásilňoval dcéry, sexuálne delikty aj v Škótsku

  Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: YT/HungaryPolice)

KOŠICE - Na svojich dcérach sa dopúšťal nechutných zvrhlostí, a to nebolo všetko. Ďalších sexuálnych násilností sa Matúša (43) z Iňačoviec v michalovskom okrese dopúšťal v zahraničí. Policajti ho zadržali a posadili do cely. Sudca ho vzal do väzby a teraz čaká na vydanie do Škótska. Tam na neho vydali európsky zatýkací rozkaz

V prípade Matúša podal prokurátor návrh na predbežnú väzbu. Ako informoval hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko, na muža z Michaloviec vydal súd v škótskom Eginburgu európsky zatýkací rozkaz. "Krajský súd v Košiciach vyhovel návrhu prokurátora a zobral Matúša F. do predbežnej väzby. Obvinený podal proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť. Rozhodovať o nej bude Najvyšší súd SR," uviedla hovorkyňa košického Súdu Anna Pančurová.

Momentálne plynie 40 dní, počas ktorých musí krajská prokuratúra doručiť súdu originál zatýkacieho rozkazu a ďalšie dokumenty, ktoré jej poskytne škótska prokuratúra. "Po tomto postupe sa môže predbežná väzba zmeniť na vydávaciu a potom bude súd rozhodovať o tom, či vydá obvineného do Škótska," vysvetlil Filičko. 

Sexuálne delikty

"Matúš F. je v Škótsku stíhaný za viaceré skutky pohlavného zneužívania a znásilnenia," opísal Filičko. Ako infromuje portál košice.korzar.sme.sk, v Škótsku je stíhaný pre deväť trestných činov. Skutky boli spáchané v rokoch 2008 - 2015 v meste Glasgow. Tri boli kvalifikované ako napadnutie, dva ako znásilnenie a aj ostatné spadajú podľa škótskeho zákona k sexuálnym trestným činom. Prevažne išlo o erotické obchytkávanie a iné dotyky.

Na prípade je šokujúca aj skutočnosť, že obeťami zvrhlého Matúša boli jeho tri vtedy maloleté dcéry. Podľa spisu k jednému znásilneniu došlo tak, že 9-ročnej dcére zviazal ruky lanom a napriek odmietaniu s ňou súložil. Podobných odporných praktík sa mal dopúšťať aj na o pár rokov starších dcérach. Matúš je stíhaný aj na Slovensku. V rokoch 2004 a 2006 mal v Iňačovciach napadnúť a znásilniť svoju vtedy 10-ročnú dcéru.

V prípade dokázania viny hrozí Matúšovi v Škótsku trest odňatia slobody na 6 až 10 rokov za napadnutie a za sexuálne násilnosti až doživotie. 

 

 

Viac o téme: Sexuálny násilníkŠkótsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu