Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Polícia ukázala VIDEO dolapenia dvojnásobného vraha Szabóa: Zo skrýše ho vytiahli v trenkách!

Zadržanie Štefana Szabóa  Zobraziť galériu (5)
Zadržanie Štefana Szabóa (Zdroj: Foto: polícia)

BRATISLAVA - Slovensko si môže vydýchnuť. Kriminalisti zadržali v nedeľu skoro ráno na doživotie odsúdeného dvojnásobného vraha, ktorý bol pol roka na úteku. Štefan Szabó smeroval rovno do najprísnejšej väznive v Leopoldove.

V nedeľu skoro ráno prepadlo policajné komando rodinný dom v obci Kráľovičove Kračany v okr. Dunajská Streda. Szabó, ktorý bol právoplatne odsúdený na doživotie za dve vraždy, domovú prehliadku a zásah nečakal.

Pozrite si video zo zadržania zločinca

Štefan Szabó - zadržanie

"Dňa 19.4.2015 sa v skorých ranných hodinách uskutočnila v obci Kráľovičove Kračany, okr. Dunajská Streda, rozsiahla policajná akcia, ktorej cieľom bolo vypátranie a zadržanie nebezpečného zločinca, dvojnásobného vraha odsúdeného na doživotie, Štefana S. (48)," potvrdil Martin Wäldl z Prezídia policajného zboru.

Dokonalá policajná akcia

Policajti útvaru cieľového pátrania Prezídia Policajného zboru v spolupráci so  zásahovými jednotkami útvaru osobitného určenia a národnej kriminálnej agentúry, za podpory miestnych policajných zložiek Okresného riaditeľstva Policajného zboru Dunajská Streda v nočných hodinách obsadili vytypované záujmové objekty, ku ktorým mohol mať podľa získaných poznatkov hľadaný Szabó vzťah. "Najväčší dôraz bol kladený na samotný rodinný dom v časti obce Lesné Kračany, kde mal hľadaný pred útekom svoje trvalé bydlisko. Na tejto adrese sa zdržovala jeho manželka a dospelý syn. Tí možnosť výskytu hľadaného do poslednej chvíle tajili," opísal Wäldl.

Polícia ukázala VIDEO dolapenia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: polícia)

O 6-tej ráno po policajnej výzve zásahové jednotky vnikli do rodinného domu. "Zásah bol náročný nielen vzhľadom k rozsiahlosti pozemku a stavby, ale potenciálneho hroziaceho nebezpečenstva zo strany hľadanej osoby, ktorý ako právoplatne odsúdený zločinec na doživotný trest nemal čo stratiť a mal byť ozbrojený," doplnil Wäldl.

Vraha vypátral služobný pes

Efektívnym zákrokom bol v krátkom čase celý objekt hermeticky uzatvorený a policajti začali s jeho systematickým prepátravaním. Služobný pes označil v najvyššej časti podkrovia domu utajenú skrýšu, kde sa hľadaný ukrýval. Ten ani na opakované výzvy nereagoval, z úkrytu ho museli doslova vytiahnuť členovia zásahovej jednotky. "Taktika zákroku a jeho efektivita sa následne ukázala ako veľmi účinná, nakoľko Štefan S. sa stihol ukryť len v spodnej bielizni, a jeho plne nabitá strelná zbraň – pištoľ ostala v obytnej časti domu," dodal hovorca.

Polícia ukázala VIDEO dolapenia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Počas celej akcie nedošlo k zraneniu osôb, ani škodám na majetku. Zadržaný Štefan Szabó bol okamžite eskortovaný do Ústavu na výkon trestu odňatia Slobody do Leopoldova, kde si začal odpykávať doživotný trest odňatia slobody.

Na krku má obvinenie z lúpeže

Pri domovej prehliadke policajti zaistili ošatenie a zbraň, ktoré Szabó použil pri páchaní násilnej trestnej činnosti. Zaistenú zbraň polícia zaslala na expertízne skúmanie. "Štefan Sz. je podozrivý z toho, že 9. marca lúpežne prepadol peňažný ústav v Dunajskej Strede. V podvečerných hodinách, zamaskovaný cez tvár čiernym šálom, namieril na 36-ročnú pracovníčku zbraň a žiadal vydať peniaze," informovala hovorkyňa trnavských policajtov Mária Linkešová. 

Z obavy o svoj život mu žena vydala niekoľkotisícovú hotovosť. K zraneniu osôb nedošlo. "Na základe získaných dôkazov ho vyšetrovateľ obvinil zo zločinu lúpeže závažnejším spôsobom konania, za čo mu hrozí v zmysle zákona trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov," doplnila Linkešová. V naštartovanom aute ho mal čakať syn.

Údajný vrah Štefan Szabó
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

"Zostanem na Slovensku, aj keď pôjdem do väzenia. Budem bojovať za svoju pravdu. Na výkon trestu nastúpim, samozrejme," uisťoval ešte počas súdnych pojednávaní Szabó.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku vydal na Szabóa v závere minulého roka európsky zatýkací rozkaz.

Proces s ním sa začal 26. augusta 2013. Súd vtedy vypočul 10 svedkov a 16 znalcov. Okrem obzvlášť závažného zločinu dvojnásobnej úkladnej vraždy bol obžalovaný aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania.

Vraždy veriteľov a nevyriešené prípady

Podľa prvého bodu obžaloby v roku 2012 v obci Holiare nelegálne držanou zbraňou vystrelil na Tibora Kovácsa a zabil ho. Chcel sa ho zbaviť. Podľa druhého bodu obžaloby v roku 2007 taktiež s úmyslom zbaviť sa svojho veriteľa vylákal Andreja Wolfa pod zámienkou vrátenia dlžnej sumy - 2,6 milióna slovenských korún do obce Lesné Kračany, kde ho usmrtil dvoma výstrelmi do hlavy.

Údajný vrah Štefan Szabó
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Okolo vraha je ešte nevyriešený prípad nezvestnej predavačky Ivety Částovej z predajne potravín Pokrok na Račianskej ulici v Bratislave. Potraviny prevádzkoval práve Szabó. Aj ona mu mala požičať peniaze, ktoré nevrátil. 


Prečítajte si aj

Doživotie: Rozsudok pre dvojnásobného údajného vraha Štefana Szabóa

Dvojnásobného vraha Štefana Szabóa poslal sudca za mreže na doživotie: Nikto nevie, kde je!

Škandál pokračuje: Obžalovaného z brutálnych vrážd Szabóa pustili, teraz zmizol, nikto netuší kam!

Šok v prípade prepustenia obžalovaného z dvoch vrážd: Našli ďalšiu mŕtvolu, má ju na svedomí?!

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu