Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hororové detaily smrti dievčat z Bystričky: Nočné prebudenie pohľadom na vraždiaceho otca!

Touto zbraňou mal expolicajt zabiť dcéry aj seba Zobraziť galériu (5)
Touto zbraňou mal expolicajt zabiť dcéry aj seba (Zdroj: Polícia, FB)

BYSTRIČKA - V súvislosti s prípadom trojnásobnej vraždy v Bystričke vyplávali na povrch ďalšie detaily z osudného dňa, ktoré mu len pridávajú na desivosti. Polícia okrem iného zverejnila aj fotografiu vražednej zbrane a neuveriteľné množstvo nábojov, ktoré údajný vrah Martin Káňava (†49) skrýval v dome, kde býval s dcérami.

Bývalý policajt a otec dvoch detí Martin Káňava v utorok popoludní zavolal na políciu a priznal sa, že ešte v sobotu zastrelil svoje dve dcéry Martinu (†13) a Veroniku (†15) a ich tetu (†84). Zatiaľ čo polícia dorazila na miesto, sa však vytratil. Muži zákona našli najprv mŕtvu ženu, a keď na miesto dorazili ďalšie hliadky, objavili aj nehybné telá tínedžeriek. "Následne policajti vykonali vstup do rodinného domu, počas ktorého  celý objekt skontrolovali. V dome našli  tri mŕtve osoby ženského pohlavia," uviedol žilinský policajný hovorca Radko Moravčík.

Bojovali do poslednej chvíle

Dcéru a ich 84-ročnú tetu, ktorá sa o ne starala, zabil strelou do hlavy pravdepodobne v noci v spánku, pretože ležali v posteli a boli prikryté perinou. Jedna sa na hluk zrejme prebudila, pretože na telách boli badateľné známky zápasu, nie však sexuálneho násilia. S určitosťou to má vyvrátiť až pitva.

V tomto dome sa to všetko odohralo.
Zobraziť galériu (5)
V tomto dome sa to všetko odohralo.  (Zdroj: SITA)

Policajti miesto činu aj jeho okolie hermeticky uzavreli a spustili veľkú pátraciu akciu po trojnásobnom vrahovi. "Policajti rozbehli rozsiahlu pátraciu akciu za účelom vypátrania podozrivého 49 ročného Martina K," dodal Moravčík s tým, že muž, otec zavraždených dievčat, mohol byť ozbrojený. Zatiaľ čo oni prečesávali okolie a lesy, rodinný dom prehľadávali kriminalisti s expertmi a mŕtve telá obhliadal súdny lekár.

Mladučké sestry aj dôchodkyňa mali prestrelené hlavy. Pátranie po trojnásobnom vrahovi pokračovalo do skorých ranných hodín a v utorok krátko pred 5-tou ráno začuli z lesa medzi Bystričkou a Turčianskym Petrom výstrel. Podozrivého Martina Káňavu nakoniec našli na poľovníckom posede na okraji lesa, mŕtveho. "Obhliadkou tela mŕtveho muža bolo zistené strelné poranenie hlavy," povedal Moravčík. Na mieste našli aj jeho zbraň.

Touto zbraňou si muž prestrelil hlavu a predtým zrejme aj vraždil.
Zobraziť galériu (5)
Touto zbraňou si muž prestrelil hlavu a predtým zrejme aj vraždil.  (Zdroj: polícia)

V dome skrýval zásoby nábojov

Policajti nakoniec v dome, kde našli mŕtve telá, objavili aj hotový zbrojný arzenál, ktorý tam zrejme skrýval expolicajt Martin. "Pri obhliadke miesta činu bolo v rodinnom dome v obci Bystrička nájdených 1.012 kusov streliva," prezradil hovorca. Telá tínedžeriek a staršej ženy budú podrobené pitve a zbraň expertíznemu skúmaniu. Polícia zatiaľ nemá motív ani žiadne pracovné verzie, v dome nenašli ani list na rozlúčku.

Náboje, ktoré polícia našla v dome.
Zobraziť galériu (5)
Náboje, ktoré polícia našla v dome.  (Zdroj: polícia)

Polícia už v tomto prípade začala trestné stíhanie vo veci úkladnej vraždy a v prípade pravdepodobnej samovraždy expolicajta Martina Káňavu trestné stíhanie vo veci jeho usmrtenia. Po rokovaní vlády to potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák

Prešetria aj zmiznutie matky zavraždených dievčat

Matka dievčat krátko po narodení mladšej dcéry v roku 2000 záhadne zmizla. Kaliňák potvrdil, že Káňava vtedy bol v okruhu podozrivých z jej zmiznutia. „Ale pokiaľ si dobre pamätám, tak sa to nepotvrdilo aj vzhľadom na skutočnosť, že sa doteraz nenašlo telo,“ povedal minister. Po nejakom čase bola Káňavová manželka vyhlásená za mŕtvu. Minister pripúšťa, že po aktuálnej tragédii „sa určite budú nejaké veci komunikovať v súvislosti s týmto prípadom“.

Ingrid zmizla z tejto chalupy v Šuranoch, naposledy ju videl manžel Martin.
Zobraziť galériu (5)
Ingrid zmizla z tejto chalupy v Šuranoch, naposledy ju videl manžel Martin.  (Zdroj: Polícia, Google)

Kaliňák upozornil, že Káňava odišiel z polície v roku 2002, odvtedy sa už prijímanie do zboru výrazne sprísnilo. „Predovšetkým sa situácia zmenila z náboru na výber,“ poznamenal minister. Prísnejšie sú podmienky prijatia, robia sa aj psychotesty. Výrazne zmeny v pravidlách výberu policajtov boli v rokoch 2006 a 2007.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu