Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bleskové vyšetrovanie „dobrosrdečného“ policajta: Takýto zvrat ste nečakali!

Motorkár prišiel pozdraviť kamarátov?
Motorkár prišiel pozdraviť kamarátov? (Zdroj: Tip čitateľa)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Video policajta, ktorý pustil cestného piráta bez pokuty, má už aj nečakane rýchle vyvrcholenie. Muž zákona podľa nadriadených nielenže neporušil žiadne zákonom stanovené postupy, dokonca by si zrejme zaslúžil aj pochvalu, ako situáciu vyriešil. Odborník na dopravu však nesúhlasí. Ako nakoniec polícia prípad vyriešila a aké výhovorky použila?

Ako informovali Topky, pri Liptovskom Mikuláši sa cez víkend odohrala zaujímavá scénka. Nášmu čitateľovi Ivanovi sa naskytol pohľad na prinajmenšom čudné správanie hliadkujúceho policajta. Na jednom z videí, ktoré sa mu podarilo zhotoviť, vidieť ako strážca zákona zastavuje evidentne prirýchlo idúceho motorkára, ktorého zvuk motora počuť už z diaľky. Navyše je aj evidentné, že motorkár má zle čitateľné EVČ. Čerešničkou na torte pre svedkov bolo to, že policajt motorkára pustil.

Po tom, čo sme video zverejnili, sa na internete strhla nevídaná diskusia, v ktorej väčšina ľudí policajta za zákrok kritizovala. Následne incident začali vyšetrovať aj na inšpektoráte v Liptovskom Mikuláši. Už poobede bol prípad ukončený s tým, že policajt žiadny priestupok neurobil a konal správne.

Dopravný analytik Ján Bazovský si však myslí niečo iné. „Vzhľadom na povahu priestupku, osobu páchateľa, mieru zavinenia a jeho následok možno priestupok prejednať s vodičom aj bez uloženia pokuty alebo inej sankcie. Policajt by si však v prvom rade mal overiť totožnosť priestupcu a skúmať aj ďalšie okolnosti súvisiace s jeho jazdou a vyžiadať si všetky doklady predpísané zákonom na vedenie motorového vozidla. Keď už nie zo služobnej povinnosti tak aspoň z vlastného záujmu.

Teoreticky vodič, ktorého riešil za dopravný priestupok, mohol jazdiť bez vodičského preukazu, lebo mu ho už za predošlé závažnejšie porušenie pravidiel policajti zadržali a rovnako tak mohol jazdiť na ukradnutom motocykli. Keby to náhodou bolo skutočne tak, asi by ho nadriadený za výkon služby príliš nepochválil,“ povedal Topkám Bazovský.

Čo hovorí polícia na služobný postup policajta:

Prvá výhovorka?

Podľa policajných šéfov totiž policajti vôbec nechceli motocyklistu zastaviť, ale ten ich sám prišiel pozdraviť a zrejme sa ich opýtať, ako sa im darí v práci. Vykonanou kontrolou neboli zistené nedostatky. Motocyklista vyobrazený na videozázname nebol policajnou hliadkou riešený za rýchlosť, nakoľko mu nebolo namerané prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti. Motocyklistu policajti nezastavovali, nakoľko ten pri príjazde k policajnej hliadke sám spomalil a zastavil,“ uviedol žilinský policajný hovorca Radko Moravčík.

Zaujímavé však je, že na zázname, konkrétne od 16. sekundy jasne vidieť, že policajt stojí na ceste, čo podľa odborníka na dopravu znamená, že vykonáva služobný zákrok a vodiča chce zastaviť.

 

Výhovorka druhá?

Tabuľku stačí mať asi zalepenú lepiacou páskou. „Dopravní policajti počas kontroly vodiča zistili, že na motocykli bola núdzovo uchytená tabuľka s evidenčným číslom – lepiacou páskou, avšak pri pohľade zozadu bola čitateľná, načo upozornil policajtov aj sám vodič motocykla. Policajti vykonali u vodiča motocykla kontrolu dokladov potrebných na vedenie a prevádzku vozidla, ktoré boli v poriadku.

Vodič bol poučený o nutnosti upevniť tabuľku s evidenčným číslom takým spôsobom, aby nebola prekrytá lepiacou páskou, čo môže skresľovať jej čitateľnosť. Za menej závažný priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky bol vodič policajtmi vybavený v súlade s platnou právnou úpravou, čo je aj administratívne zadokumentované v súlade s internými predpismi Ministerstva vnútra Slovenskej republiky,“ tvrdí Moravčík.   

Podľa dopravného analytika Jána Bazovského však video ukazuje niečo iné. „Zákon o cestnej premávke stanovuje, že tabuľka s evidenčným číslom nesmie byť pripevnená k vozidlu spôsobom, ktorý znemožňuje jej čitateľnosť a identifikáciu. Vozidlo s nečitateľnou alebo poškodenou tabuľkou sa nesmie používať v cestnej premávke a, dokonca, ani nechať odstavené na ceste. Policajt mal preto vyzvať vodiča motocykla, aby priamo na mieste odstránil závadu v čitateľnosti a identifikácii tabuľky s evidenčným číslom,“ povedal Topkám.

 

Policajt s kamarátom motorkárom 2

Policajt s kamarátom motorkárom

Poznáte identitu motorkára? Napíšte nám na tipy@topky.sk.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu