Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vdova po Čurkovi: Vedel len slovensky, Švajčiarovi by nerozumel!

Manželka neverí vine Mateja Čurka
Manželka neverí vine Mateja Čurka

BRATISLAVA – Prípad údajného kanibala Mateja Čurka (†42) vyzerá podľa medializovaných informácií na prvý pohľad jasne. Po spovedi jeho manželky sa však objavili ďalšie pochybnosti o tom, či má polícia pravdu. Rozhovor s Evou priniesol denník Korzár.

Podľa nej totiž komunikácia s údajným Švajčiarom nemala ako prebehnúť. Matej totiž nevedel ani jeden cudzí jazyk. Navyše ruksak, ktorého fotografie polícia zverejnila s obsahom rôznych korenín, uspávacích liekov, sekery a nožov nikdy predtým nevidela. Naznačuje, že ho mohli policajti podstrčiť, podobne ako veci, ktoré mali nájsť pri domovej prehliadke. Ťažko sa mi to hovorí, bojím sa o seba i o svoju rodinu. Celý ten priebeh i starosť o moje deti vo mne vzbudzuje dojem, že aj tie veci, ktoré sa našli v dome, či neboli nastrčené. Boli na takých miestach, kde ja bežne chodievam, manžela som poznala, že bol nesmierne opatrný, aj v tom, ako boli zbrane uschované. Neviem, to všetko vo mne vzbudzuje nedôveru k polícii. Korenia (údajný súvis s Matejovým kanibalizmom) našli dole v dielničke, ja som tam nedávno bola, manžel mi to všetko ukazoval aj nože. Nevidím rozumný dôvod, prečo by tam niekto skrýval korenie, keď ho mohol dať do kuchyne, kde by som si nevšimla, či je tam o jedno viac alebo menej. Koniec prehliadky si nepamätám, bolo to veľmi dlho. A aj keď nás na začiatku upozornili, že sa budeme držať pohromade, nemala som pocit, že všetci postupujeme podľa týchto pravidiel. Policajti išli naraz do niekoľkých izieb a ja som nemohla byť všade. Neverím, že manžel tam mal podozrivé veci,“povedala redaktorom denníka Korzár.

Čurkova manželka tvrdí, že sa jej nepáči, ako polícia podsúva informácie médiám, vyvracia aj tvrdenie, že bol počítačový expert a za celým prípadom vidí možné politické motívy. „Môj manžel sa často sťažoval, bojoval za svoje práva, viem, že žaloval aj premiérku, ale ja o tom nemám žiaden dôkaz," uviedla.

Časť rozhovoru, ktorý priniesol denník Korzár:

Čo si myslíte o dôkazoch polície, hrobe v lese, oltáriku a nájdených telách?

Neverím tomu. Viete, oni ho zastrelili. Ja si neviem predstaviť, že päť ostreľovačov nevie zneškodniť človeka tak, aby ho nezabili. A nedajú mu šancu vysvetliť skutočnosti. Oni nám ho zastrelili a nedovolili mu povedať nám pravdu. Zomrel korunný svedok, možno aby na povrch nevyplávala iná pravda. Môj manžel sa často sťažoval, bojoval za svoje práva, viem, že žaloval aj premiérku, ale ja o tom nemám žiaden dôkaz.
Prečo išiel váš manžel na to rázcestie v Kysaku?

Netuším. Oni ho zastrelili a nedali mu šancu, aby nám povedal, prečo tam išiel. Ja som to strašne chcela, bola som za ním v nemocnici, aby prežil. Strašne som chcela, aby prežil. Chcela som vedieť, prečo tam bol. Žiaľ, už sa to nikdy nedozviem. Fakt je, že ho zastrelili.

Polícia zverejnila obsah vaku, ktorý mal váš manžel v osudnej chvíli pri sebe.

Nikdy v živote som ten vak nevidela. Doma mal ruksak, ktorý bežne používal, keď chodil na streľby. Zverejnili obsah vaku, ale podľa mňa, všetko sa dá nastrčiť.

Ako sa pozeráte na to, že identita Švajčiara nebola zverejnená?

Je tam strašne veľa nejasností. Netuším, prečo z neho urobili experta na počítače. Netvrdím, vyznal sa, ale nebol expert. Dokonca neovládal ani cudzie jazyky. Neviem si predstaviť, ako komunikoval v angličtine cez e-mail aj na mieste s agentom. Veď nevedel pomôcť ani dcére pri domácej úlohe z angličtiny na prvom stupni základnej školy. Nikdy nenavštevoval žiaden anglický kurz. Ovládal len technickú angličtinu.

Mal doma počítače zaheslované?

Nie, iba deti mali v jeho počítači vytvorené konto, lebo mu ho zavírili. Všetci sme mali do jeho počítača prístup. Neviem si predstaviť, že by mal niečo zaheslované a roky predo mnou tajil nejaké veci, určite by som na to prišla. Celá rodina si myslí, že môj manžel je obeťou.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu