Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo treba urobiť po pripojení nového počítača na internet?

obrazovka
obrazovka

Každý používateľ, ktorý má počítač pripojený na internet prostredníctvom pevnej linky (káblového, mikrovlnného, rýchleho mobilného či ADSL pripojenia) by si mal uvedomiť, že tým, že počítač je na internet pripojený dlhý čas z jednej, nie často menenej adresy, je celý čas vystavený veľkým množstvám útočníkov či nebezpečného softvéru, ktoré sa pokúšajú doň či už cielene, alebo náhodne preniknúť a zneužiť ho v prospech útočníka. Na ochranu pred týmito potenciálnymi útokmi je nutné urobiť pred začatím používania počítača niekoľko krokov.

Základný prehľad o tom, čo všetko by ste mali a nemali robiť pri používaní internetu získate po prečítaní 10 rád ako sa správať na internete bezpečne. To však nestačí. Je vodné urobiť ešte niekoľko vecí:

Aktualizovať svoj operačný systém
Väčšina z vás pravdepodobne používa najrozšírenejší operačný systém Windows. Ak máte tento systém nainštalovaný legálne, je možné ho bezplatne aktualizovať prostredníctvom internetu. Jednotlivé aktualizácie reagujú na nové bezpečnostné problémy ktoré boli v systéme objavené a prinášajú tiež nové spôsoby ochrany pred napadnutiami (napríklad ochrana pred spywarovými infekciami
Windows Defender). Updatovanie je veľmi jednoduché - spustíte ho kliknutím na tlačidlo Štart a potom na Windows Update. Váš Widnows by mal mať nainštalované vždy všetky platné aktualizácie.

Požívať aktualizovanú antivírovú ochranu
Skúsení užívatelia dokážu odhadnúť ktoré stránky, programy či služby môžu ich počítač vystaviť ohrozeniu a nakaziť ich škodlivým softvérom, avšak bežní užívatelia, používajúci počítač výsostne na prácu a zábavu by túto úlohu mali prenechať antivírovému systému. Moderné antivírové systémy dokážu ochrániť váš počítač pred škodlivým softvérom prítomným v pamäti, na harddisku, v e-mailoch a takisto v súboroch stiahnutých z webstránok, či programom pre zdieľanie súborov typu BitTorrent, LimeWire či DC++ a chránia tiež pred napadnutím spywarom a adwarom (aj keď špeciálne programy na ich odstraňovanie si túto funkciu plnia zväčša lepšie). Antivírové systémy dokážu zabrániť napadnutiu už pri prvom podozrivom správaní softvéru a vyhnúť sa tak zavíreniu celého systému. V počítači by mal byť nainštalovaný aspoň jeden (a zároveň maximálne jeden) antivírový systém. Jedným z najlepších antivírových systémov súčasnosti (podľa nezávislých testov) je slovenský
NOD32. Je kriticky dôležité nastaviť svoj antivírvý softvér na pravidelnú aktualizáciu, pretože nové vírusy vznikajú a šíria sa veľkou rýchlosťou (v niektorých prípadoch dokážu v priebehu minút napadnúť tisíce až státisíce počítačov).

Používať antispyware ochranu
V prípade, že používate počítač aj na sťahovanie hudby, programov či filmov od iných užívateľov, mali by ste sa zamyslieť nad použitím antispyware softvéru. Tieto programy vyhľadávajú škodlivý softvér, ktorý nespadá do kategórie vírusov (mimochodom, kompletný prehľad typov škodlivého softvéru nájdete napríklad aj tu.


Používať firewall
Firewall (v preklade ohňová stena) je program, ktorý chráni váš počítač pre napadnutím tým, že odmietne všetky pripojenia zvonka, ktoré nie sú užívateľom vyslovene autorizované, teda v princípe uzavrie počítač pred okolitým svetom a povolí prevádzku iba tých služieb, ktoré naozaj využívame (napríklad www, e-mail, on-line hry či internetovú telefóniu). Program väčšinou zároveň monitoruje prevádzku týchto služieb a dokáže upozorniť na každé neštandardné správanie.


Na záver dodáme, že AKÁKOĽVEK ochrana spustená na vašom počítači výrazne zníži riziko napadnutia vírusom či iným škodlivým softvérom. To znamená, že je vhodné nainštalovať si aspoň jeden z týchto programov. Azda najideálnejšou kombináciou je použiť firewall a komplexný antivírový systém.

 

Zdroj: krysa.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu