Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bezpečne do školy s OVCE.sk

Bezpečne do školy s OVCE.sk Zobraziť galériu (7)
Bezpečne do školy s OVCE.sk (Zdroj: ovce.sk)

Banská Bystrica, 5. september 2013 – OVCE.sk vyrazili prostredníctvom MHD do ulíc Banskej Bystrice a Zvolena. Deti a ich rodičia v tomto regióne tak majú možnosť vidieť animované rozprávky vo viac ako 50 linkových autobusoch a trolejbusoch. Cieľom kampane Bezpečne do školy s OVCE.sk je pripomenúť cestujúcim počas jazdy v MHD, ako bezpečne využívať internet a mobil.

Podľa prieskumu, ktorý realizoval Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie na vzorke 390 respondentov, viac ako štvrtina detí sa už ocitla na internete v rizikovej situácii a paradoxne iba štvrtina z nich vie s kým sa môže v prípade núdze poradiť. „Podstatou každej prevencie je včasný dialóg. Deti na prvom stupni ZŠ často cestujú do školy s rodičom či starším súrodencom, ktorý im môže bližšie vysvetliť hlavnú myšlienku vzdelávacích rozprávok OVCE.sk. Pokiaľ chceme deti na internete naozaj chrániť, aj keď sú sami za počítačom vo svojej detskej izbe, musíme sa s nimi rozprávať, pripraviť ich na rôzne situácie a naučiť ich rozpoznávať riziká. Práve zvýšená citlivosť detí na takéto situácie je cieľom našich kampaní. Po autobusoch pripravujeme vydanie rozprávkovej knihy Za siedmimi wifinami a siedmimi statusmi. Večer s knihou OVCE.sk zaspávať, ráno v autobuse s rozprávkou vstávať,“ vysvetľuje Miroslav Drobný, prezident eSlovensko.

„Ovečkovské“ autobusy so známymi kreslenými postavičkami odprevadili do ulíc banskobystrickí tretiaci. „Vítame takéto aktivity v našom meste i škole,“ hovorí Jarmila Buková, riaditeľka ZŠ Triedy SNP a pokračuje: „rozprávky OVCE.sk pri vyučovaní intenzívne využívame. Z našich skúseností môžem povedať, že naozaj účinne a hravou formou deťom ukazujú ako sa majú správať na internete. Informovanie prostredníctvom liniek MHD navyše zapojí do tohto procesu aktívnejšie i samotných rodičov.

Záštitu nad projektom Bezpečne do školy s OVCE.sk prevzal Digitálny líder SR, Peter Pellegrini, ktorý k iniciatíve dodáva: „Kyberšikanovanie, závislosť na sociálnych sieťach alebo sexting sú pojmy, ktoré by ste pred pár rokmi v slovníkoch márne hľadali. Žiaľ, všetko nové prináša so sebou okrem dobrých vecí a pokroku aj to zlé. A to platí aj o internete a mobiloch. Naším cieľom je chrániť pred hrozbami, ktoré so sebou nesú, tú najzraniteľnejšiu skupiny užívateľov – deti. Myslím, že aj touto cestou sa nám to spoločne podarí.“

Do kampane, ktorú spúšťa občianske združenie eSlovensko symbolicky v prvý septembrový týždeň a bude trvať až do konca školského roka, sa zapojil aj Telekom. „Moderné technológie sú výbornou možnosťou získavania informácií a zábavy. Otázkou bezpečnosti detí na internete a pri mobilnej komunikácii sa v Telekome dlhodobo zaoberáme a neustále pracujeme na nových nástrojoch na ich ochranu.  Naše deti musíme naučiť správne ich využívať. Každý rodič by si mal odpovedať na otázky, či vie, na aké stránky chodia jeho deti, s kým sa na internete stretávajú, aké fotografie či videá zverejňujú a komu ich posielajú a mal by sa so svojimi deťmi o tom rozprávať,“ vraví Andrej Gargulák, šéf korporátnej komunikácie Telekomu.


Mesto pod Urpínom je prvou lastovičkou. „Sme radi, že Banská Bystrica sa stala prvým mestom, kde organizátori odštartovali svoju kampaň Bezpečne do školy s OVCE.sk. V centre našej pozornosti je bezpečnosť na cestách a bezpečnosť školákov k nej prirodzene patrí, a to ako v reálnom, tak i virtuálnom svete. Verím, že sa k nám časom pridajú aj ďalšie mestá“, povedal na záver Jakub Gajdošík, poslanec MsZ a predseda Komisie pre dopravu, bezpečnosť, verejnoprospešné služby a verejný poriadok mesta Banská Bystrica.

Do aktivít na podporu bezpečnosti detí na internete sa môže zapojiť aj široká verejnosť prostredníctvom SMS zbierky na čísle 881 v sieťach Telekom a O2 a svojím finančným príspevkom podporiť projekty zamerané na zvyšovanie povedomia o nástrahách a rizikách online prostredia.

 

eSlovensko

eSlovensko sa venuje mediácii bezpečného používania internetu. Realizuje projekt Zodpovedne.sk, podporovaný Európskou komisiou v rámci komunitárneho programu Bezpečný internet, ktorého úlohou je zvyšovanie povedomia, šírenie osvety o zodpovednom používaní internetu, nových technológií a prevencia pred trestnými činmi. Súčasťou kampane sú aj ďalšie projekty Pomoc.sk a Stopline.sk, zamerané na poradenstvo, pomoc a boj proti nezákonnému obsahu na internete.

OVCE.sk

Projekt Sheeplive, v slovenskom origináli OVCE.sk, vznikol ako súčasť projektov Zodpovedne.sk, Pomoc.sk a Stopline.sk. Je rozdelený na dve hlavné časti a to na detský animovaný seriál a medzinárodný internetový portál. Cieľom tejto iniciatívy je v prvom rade prevencia a šírenie povedomia o rizikách internetu. Séria animovaných rozprávok zábavnou a pre deti príťažlivou formou predstavuje princípy bezpečného používania internetu. Súčasťou príbehov sú príručky pre rodičov a učiteľov, ktoré im radia, ako sa s mladými o daných problémoch rozprávať. Rozprávky OVCE.sk sú vysielané vo verejnoprávnych médiách, zverejnené na webových stránkach, dostupné sú aj na DVD.

Slovak Telekom

Generálnym partnerom rozprávok Ovce.sk je spoločnosť Slovak Telekom, ktorá sa dlhodobo venuje ochrane detí na internete a pri mobilnej komunikácii. Uvedomuje si, že je dôležité vychovávať deti k zodpovednému využívaniu internetu a správnej etikete mobilnej komunikácie.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu