Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Šok: Skupina R.E.M. po 31 rokoch končí!

R.E.M. Zobraziť galériu (5)
R.E.M.

LOS ANGELES - Americká hudobná formácia R.E.M. po 31 rokoch na scéne ukončila svoju činnosť. Prostredníctvom oficiálnej webovej stránky www.remhq.com o tom v stredu informovali členovia skupiny. "Rozhodli sme sa to ukončiť," uviedli vo vyhlásení.

"Každému, koho naša hudba niekedy oslovila, patrí naša hlboká vďaka za to, že ju počúvali," poznamenali hudobníci. "Počas nášho posledného turné, tvorby albumu Collapse Into Now a našej retrospektívnej nahrávky sme si začali klásť otázku, 'Čo ďalej ?' Pracovať s hudbou a spomienkami z posledných troch desaťročí však bola pekelne dobrá cesta. Zistili sme, že pesničky z tohto obdobia vznikali veľmi prirodzene a tvorili jednu líniu. Vždy sme boli skupinou v tom pravom zmysle slova. Bratia, ktorí sa majú radi a rešpektujú jeden druhého," povedal Mike Mills, pričom rezolútne odmietol, že sa kapela rozišla v zlom.

"Toto rozhodnutie sme urobili spoločne, priateľsky a v najlepšom záujme každého z nás. Nastal ten správny čas," pokračoval 52-ročný Mills. "Jeden múdry muž raz povedal, 'Umením na párty je vedieť, kedy z nej odísť'. Spoločne sme vybudovali niečo výnimočné. Dokázali sme to. Teraz však musíme odísť," uviedol spevák Michael Stipe.

"Myslím si, že fanúšikovia si uvedomujú, že to bolo ťažké rozhodnutie. Všetko sa však raz musí skončiť a my sme to chceli spraviť v ten správny čas," dodal 51-ročný Stipe. R.E.M. tvorili okrem Millsa a Stipea aj Bill Berry a Peter Buck. Ich manažérom bol Bertis Downs.

Skupina z amerického mesta Athens debutovala na scéne albumom Murmur (1983), ktorý obsahoval aj prvý hit Radio Free Europe z roku 1981. Magazín Rolling Stone ju neskôr zaradil medzi 500 najlepších skladieb hudobnej histórie. R.E.M sa v USA, vo Veľkej Británii i v kontinentálnej Európe presadili aj s ďalšími štúdiovkami Reckoning (1984), Fables of the Reconstruction (1985) a Lifes Rich Pageant (1986). Prvú platinu v Spojených štátoch amerických dosiahli s nahrávkou Document (1987), z ktorej vydali single It's the End of the World as We Know It, Finest Worksong a The One I Love.

S poslednou menovanou skladbou sa po prvý raz dostali do Top 10 rebríčka Billboard Hot 100. Stipeove texty boli v tom čase často namierené proti konzervatívnej politike vtedajšieho amerického prezidenta Ronalda Reagana. Aj preto bola skupina považovaná za viac alternatívnu ako populárnu. V roku 1988 podpísali kontrakt s veľkým vydavateľstvom Warner Bros. a prostredníctvom neho vydali album Green (1988). Táto nahrávka sa od tých predchádzajúcich v mnohých ohľadoch odlišovala, no skupina s ňou slávila úspech.

Naozajstný prelom v ich kariére znamenala ďalšia štúdiovka Out of Time (1990). Tento album R.E.M. katapultoval medzi najväčšie hviezdy 90. rokov a zaistil im miesto v hudobnej histórii. Kapela s ním dobyla americký i britský rebríček a získala prestížnu Grammy v kategórii Najlepší alternatívny album. Z albumu obsahujúceho hity ako Losing My Religion, Shiny Happy People, Near Wild Heaven alebo Radio Song na celom svete predali viac ako 16 miliónov kópií. Skupina na tento úspech nadviazala ďalším mimoriadne úspešným počinom Automatic for the People (1992).

Album bol nominovaný na Grammy v najprestížnejšej kategórii Album roka. Magazín Rolling Stone ho zaradil medzi 500 najlepších nahrávok histórie a podľa prieskumu britského NME je táto nahrávka 37. najlepším albumom v dejinách. R.E.M. z neho vydali šesť singlov vrátane hitov ako Drive či Everybody Hurts. Ďalšími úspešnými nahrávkami skupiny v 90. rokoch boli albumy Monster (1994), New Adventures in Hi-Fi (1996) a Up (1998). V roku 1999 mal premiéru film Muž na Mesiaci režiséra Miloša Formana s Jimom Carreym v hlavnej úlohe. Viac ako polovica skladieb na soundtracku pochádzala od R.E.M., vrátane titulnej skladby Man on the Moon.

Do ďalšieho desaťročia vstúpila skupina štúdiovkou Reveal (2001). Prvým singlom bola pieseň Imitation of Life, ku ktorej s využitím technológie pan and scan nakrútili pútavý videoklip. S nasledujúcimi dvoma albumami Around the Sun (2004) a Accelerate (2008) síce dobyli britský rebríček, no kritika mala na ne rôzne názory. R.E.M. sa navyše takmer úplne vytratili z rádií a televízií. Naďalej však koncertovali po celom svete, pričom v roku 2005 participovali aj na projekte Live 8 v Londýne. Poslednou, v poradí pätnástou štúdiovou nahrávkou formácie z Georgie je album Collapse Into Now (2011), z ktorej vyšli single Mine Smell Like Honey, Überlin a Oh My Heart.

Skupina R.E.M., ktorú za jeden zo svojich vzorov považoval aj Kurt Cobain z Nirvany, predala na celom svete viac ako 70 miliónov nahrávok. Získali množstvo ocenení vrátane troch cien Grammy a dvoch Brit Awards. V roku 2007 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu