Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Príčina smrti Černého (†54) z Tublatanky: Chystal sa k lekárovi, smrť ho predbehla!

Juraj Černý Zobraziť galériu (4)
Juraj Černý (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA/MOSONMAGYARÓRVÁR - Obrovský smútok! V piatok celé Slovensko zasiahla správa o smrti Juraja Černého, zakladajúceho člena Tublatanky. Ako sme zistili, osudnou sa mu stala choroba, s ktorou bojoval už dlhší čas. Počas týždňa ho začali sužovať bolesti, a tak sa chcel v piatok vybrať k lekárovi. Nakoniec už v stredu v noci skončil v nemocnici s prasknutým črevom. A po jednom dni svoj boj o život bohužiaľ prehral.

Juraj Černý sa bude mnohým navždy spájať s kapelou Tublatanka. Naposledy ale pôsobil v Slobodnej Európe, ktorá sa v marci chystá na turné. Vynikajúci bubeník sa ho už nedožil... 

Hudobník skonal v noci zo štvrtka na piatok. Podľa našich informácií mu prasklo črevo. Potvrdil nám to aj Jurajov starší brat, známy herec Vlado Černý. „On mal problémy s črevami, trpel takým syndrómom, čomu sa hovorí dráždivosť čriev. Mal s tým dlhodobejšie problémy, aj chodil k lekárom. Posledné 3 – 4 dni mal nejaké bolesti a povedal si, že pôjde v piatok k lekárovi. A to už nevydržal, medzitým mu to prasklo doma,” povedal topkám umelec. 

Černého prepadli bolesti doma, v maďarskom Dunaszigete. Keď cítil, že je už naozaj zle, zavolal kamarátke, ktorá následne privolala záchrannú službu. Sanitka bubeníka odviezla do nemocnice v Mosonmagyarórvári, kde sa podrobil operácii. V tele mal silný zápal. „Včera som tam bol o jedenástej za ním, ale to bol samozrejme v umelom spánku. Tá lekárka hovorila, že treba len dúfať, že to vydrží. Čakalo sa, či ten zápal ustúpi... No a dnes ráno som sa dozvedel tú správu, že zomrel,” povedal nám so smútkom Vlado Černý. 

Jeho brat odišiel z tohto sveta v noci zo štvrtka na piatok. „V stredu v noci mal tie veľké bolesti a medzi dvanástou a jednou vo štvrtok v noci ho zobrali do nemocnice. Nabralo to potom rýchly spád...” prezradil Černý, ktorému smutnú správu oznámil kamarát. Ten fungoval pri návšteve v maďarskej nemocnici ako tlmočník a zdravotníkom nechal svoje telefónne číslo. „Keď som videl, že mi volá, tak som vedel, že je zle, že to dobre nedopadlo,” povzdychol si herec. „On sa z tej choroby dostával, jedol stravu, akú mal, všetko dodržiaval. A teraz proste odložil to, tú bolesť si odložil, že pôjde v piatok do nemocnice, a už to nevydržal,” dodal na záver zdrvený brat zosnulého hudobníka.

Syndróm dráždivého hrubého čreva

Táto choroba má príznaky tráviacich ťažkostí a ťažšie sa diagnostikuje. Človek sa cíti nafúknuto, máva kŕče v bruchu, pocit prelievania v črevách a problémy s vyprázdňovaním. Syndróm často postihuje veľmi činorodých ľudí, ktorí sa venujú viacerým aktivitám a stres im nie je cudzí. Pacienti musia zmeniť životosprávu a ubrať zo svojho životného tempa. 

Juraj Černý v roku 2012 o svojej chorobe pre SME: Tá porucha hrubého čreva sa niekedy prejavuje aj obrovskými záchvatmi bolesti. Tak, že keby ste nevedeli, čo mi je, budete si myslieť, že mám obličkový záchvat. Kto ho zažil, vie, o čom hovorím. Chytalo ma to dva či trikrát ročne, pričom bolesti trvali aj osem až desať hodín v kuse. Jediné, čo ako tak zaberalo, bolo to, že som zaliezol do vane a striedavo na seba lial studenú a horúcu vodu. Osem - desať hodín v kuse! Aj tak ma však stále napínalo na vracanie, do toho som šalel od bolestí.
 

Viac o téme: Juraj Černý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu