Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pohreb Juraja Černého po vyše dvoch týždňoch: Dojímavé spomienky Maťa Ďurindu!

S Jurajom Černým sa lúčili v bratislavskom krematóriu. Zobraziť galériu (7)
S Jurajom Černým sa lúčili v bratislavskom krematóriu.

BRATISLAVA - Posledné zbohom! Juraj Černý (†54) odišiel z tohto sveta koncom februára. Keďže skonal v susednom Maďarsku, pohreb sa nemohol konať už po pár dňoch. Rodina, známi a fanúšikovia sa s hudobníkom lúčili až dnes. Bratislavské krematórium bolo plné. Smútiacim sa prihovoril aj Maťo Ďurinda z Tublatanky.

Juraj Černý roky trpel črevnou chorobou, ktorá sa mu nakoniec stala osudnou. Po prasknutí čreva sa podrobil operácii, život mu však nezachránila. Skonal v maďarskej nemocnici. 

Keďže býval i zomrel v cudzom štáte, nejakú chvíľu trvalo, kým rodine bolo vydané jeho telo. Posledná rozlúčka sa tak konala až po vyše dvoch týždňoch. Bratislavské krematórium bolo dnes plné smútiacich hostí. 

Na úvod obradu zaznela pieseň Tublatanky Niekto ťa má rád. A Juraja pripomenuli fotky z detstva i z účinkovania v kapelách, kde pôsobil ako bubeník. Na pohrebe nechýbali členovia Tublatanky ani herci, ktorých Černý režíroval v dabingu. 

Slová Maťa Ďurindu na rozlúčke: 

Mesto Bratislava, jeho centrum, je zasiahnuté Ďurovým životom. Na tieto chvíle radi spomíname. Vtedy som aj ja osobne spoznal Ďura, bolo to v roku 1982. Keď som ho prvýkrát videl hrať na bubnoch, túžil som s ním hrať v kapele. Mal som to šťastie, že sme spolu pracovali. Ďuro bol obdarený talentom, nikdy na tie bubny necvičil, ani pred koncertom sa nerozcvičoval, aby ho ten koncert čo najviac bavil. 

Ďuro miloval svoju ženu Ľubku, ktorá už dlhšie nie je medzi nami. Ďuro si vážil svoju rodinu a staršieho brata, herca Vladka. Ďuro miloval aj svojich kamarátov a oni milovali jeho. Viem to s istotou, že všetkým tým starým aj novým kamarátom a fanúšikom Slobodnej Európy s Tublatankou bude Ďuro chýbať. Navždy ostane v našej pamäti aj v našich srdciach. Juraj, Ďuro Černý, priateľ náš, odpočívaj v pokoji.

Nechýbali ani slová od textára a producenta Martina Sarvaša. „Ja neverím v to, že duša zomiera s telom. Verím, že Ďuro sa teraz na nás pozerá s tým úsmevom, ktorý sme tak milovali. Ďuro, dúfam, že sa vidíme tam, kde si. Preto nehovorím zbohom, ale zatiaľ čau,” povedal roztraseným hlasom. 

Lúčila sa aj kapela Slobodná Európa. „Ja sa cítim strašne prázdno. Ťažko sa mi hovorí. Prepáčte. Ďurko znamenal pre mňa strašne veľa. Cítim prázdnotu a veľký smútok, tak sa mi veľmi ťažko vyjadruje. Bol to môj blízky priateľ a takýchto rozlúčok nie je veľa, tak sa mi hovorí ťažko. On bol skutočne zázračný človek, takého si ho budem pamätať a tak, ako Whisky povedal, že smrťou to neskončí, stretneme sa... ale dovtedy mi bude veľmi chýbať,” vyjadril svoje pocity Sväťo Korbel.

So zosnulým sa samozrejme lúčil aj jeho brat, herec Vlado Černý. Ten pustil smútiacim video, na ktorom sa Juraj smeje. „Áno, Ďuro mal vždy veľký zmysel pre humor, tak by mu nevadilo, že som zaradil toto video na jeho rozlúčku. Pri spomienke na Ďura plačem aj sa smejem. Ja sa budem hlavne smiať, keď si spomeniem, koľko vtipných chvíľ sme ešte mohli zažiť,” povedal na obrade. „Vážení, ja vám veľmi pekne ďakujem v mene celej rodiny, že ste prišli na rozlúčku s Ďurom. Ale hlavné je, že ho už nič nebolí. Odpočívaj v pokoji, bráško,” dodal na záver.

S kolegom a kamarátom sa prišiel rozlúčiť aj Maťo Ďurinda.
Zobraziť galériu (7)
S kolegom a kamarátom sa prišiel rozlúčiť aj Maťo Ďurinda.

Viac o téme: Juraj Černý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu