Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mórová v šoku zo samovraždy kolegu: Čo sa dialo pred smrťou?!

Diana Mórová (vľavo) stála s Petrom Mankoveckým na javisku len pár dní pred jeho samovraždou. Zobraziť galériu (5)
Diana Mórová (vľavo) stála s Petrom Mankoveckým na javisku len pár dní pred jeho samovraždou.

BRATISLAVA - Neveriaco krútia hlavami! V nedeľu sa postupne herecká obec dozvedala o smrti Petra Mankoveckého (†45). Šok z tohto úmrtia bol o to väčší, že umelec si na život siahol sám - obesil sa. Nikto pritom nechápe prečo. Ani podľa Diany Mórovej (42) nič nenasvedčovalo tomu, že by mal samovražedné úmysly. V súkromnom živote mal po svojom boku ženu a tri deti. V pracovnej oblasti sa venoval herectvu, režírovaniu a najmä tvorbe milovanej hudby. Spomínaná herečka s ním len pár dní pred tragédiou stála na javisku národného divadla.

Nikto si nevie vysvetliť, čo sa stalo. V nedeľu zostali bratislavské umelecké kruhy doslova ochromené správou o úmrtí jedného zo svojich kolegov. Peter Mankovecký bol totiž nesmiernym prínosom najmä ako režisér a tvorca hudby. Tú miloval nadovšetko a ako skladateľ bol naozaj úspešný.

O to viac zaráža informácia, že život si vzal sám. „Telo 45-ročného muža bolo nájdené v nedeľu popoludní bez známok života v jednom z bytov na Trnavskej ulici. Privolaný lekár na mieste konštatoval smrť a cudzie zavinenie predbežne vylúčil. Presné príčiny určia až výsledky nariadenej pitvy,” dozvedeli sme sa od Petry Hráškovej, hovorkyne KR PZ v Bratislave.

Pred svojou smrťou sa pritom umelec nijako neizoloval a plnil si pracovné povinnosti ako každý iný. „Ešte minulú nedeľu som s ním hrala predstavenie Skrotenie zlej ženy. Som absolútne šokovaná,” povedala nám smutným hlasom Diana Mórová. Ako dodala, nikoho z divadelnej obce by ani nenapadlo, že sa niečo takéto môže stať.

Mankovecký ani v najmenšom nevyzeral deprimovaný. Nikto si nevšimol, že by mal nejaké problémy, ktoré by mohol riešiť takýmto radikálnym spôsobom. Herci ho vnímali ako talentovaného a usmievavého človeka. „Vôbec som nemala pocit, že by bolo niečo v neporiadku. Nič nenasvedčovalo tomu, že by mal také úmysly,” vyjadrila sa Mórová. O to viac sú všetci v šoku a nevedia si vysvetliť, čo mohlo stáť za týmto jeho rozhodnutím. Režisér a skladateľ bol ženatý a mal tri deti. Posledná rozlúčka so zosnulým sa bude konať v piatok 10. mája 2013 o 11.00 v novej budove SND.

Peter Mankovecký

pôsobil ako vedúci katedry herectva na Divadelnej fakulte VŠMU. V čase, keď na škole študovali Lukáš Latinák a Juraj Kemka, robil asistenta Martinovi Hubovi a Emílii Vášaryovej. Ako vedúci naštudoval s Latinákom, Kemkom, Kobielskym, Miezgom a Jakabom inscenáciu Na koho to slovo padne, ktorá  získala niekoľko ocenení, napríklad Doska za Objav sezóny, Hlavná cena na divadelnom festivale Zlomvaz v Prahe. Ocenenie Doska 2000 za scénickú hudbu dostal tiež k inscenácii Búrka.

Účinkoval napríklad aj v populárnom filme Fontána pre Zuzanu 2, kde stvárnil menšiu úlohu bodyguarda Maroša Kramára. Zahral si tiež na doskách SND, kde tesne sa po ukončení svojho štúdia stvárnil hlavnú postavu v predstavení Rómeo a Júlia, naposledy hral v Skrotení zlej ženy.

VIDEO: Peter Mankovecký v relácii Chodili sme spolu. (Ospravedlňte zníženú kvalitu videa)

Chodili sme spolu Mankovecky

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu