Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Posledná rozlúčka s hercom Mankoveckým (†45): Latinák plakal a dotýkal sa truhly!

Peter Mankovecký zomrel minulý týždeň vo svojom byte. Dnes sa s ním v novej budove SND lúčili kolegovia. Lukáš Latinák sa pri pohľade na truhlu neubránil slzám. Zobraziť galériu (42)
Peter Mankovecký zomrel minulý týždeň vo svojom byte. Dnes sa s ním v novej budove SND lúčili kolegovia. Lukáš Latinák sa pri pohľade na truhlu neubránil slzám. (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Posledné zbohom! Herecká obec sa dnes rozlúčila so zosnulým umelcom Petrom Mankoveckým (†45). Talentovaný režisér, hudobník a herec si siahol na život vo štvrtok vo svojom byte. Odprevadiť ho prišlo do novej budovy SND množstvo kolegov. Pri rakve sa vystriedali Zdena Studenková, Kamila Magálová, Emil Horváth ml. či Alexander Bárta. Pri truhle stál aj Lukáš Latinák, ktorý sa neubránil slzám. Pri odchode z pódia sa dotkol rakvy a plakal.

Smútočnú reč na pódiu Slovenského národného divadla predniesli Lukáš Latinák a Milan Ondrík. Napriek obrovskému smútku dokázali o Petrovi hovoriť s veselosťou. Rozosmiali aj publikum. „Manky, nechceme byť zlí, ale takto sa to nedá. Majo ešte stále hrá v tvojej koženej bunde, ale tiež by sa mu zišla nová,” vtipkoval Lukáš.

Latinák spomínal na úspešnú hru Na koho to slovo padne, ktorú so spolužiakmi nacvičil práve pod vedením Mankoveckého. „Nádaždi sa ešte stále nezmieril s tým, že v tom nehral. Vymyslel si to, zrežíroval si to a teraz čo? Najbližšie hráme v pondelok, tak si to pozri,” odkázal do neba.

Neskôr však herci opäť spustili slzy. „Neboli sme asi takými dobrými študentmi, lebo stojíme na javisku a emócie si s nami robia, čo chcú,” povedal Milan Ondrík roztraseným hlasom a so slzami na krajíčku. Prítomné publikum však vzlyky zadržať nedokázalo. Pri zaťahovaní opony už tradične prejavili smútiaci zosnulému umelcovi úctu potleskom v stoji.

Peter Mankovecký pôsobil ako vedúci katedry herectva na Divadelnej fakulte VŠMU. V čase, keď na škole študovali Lukáš Latinák a Juraj Kemka, robil asistenta Martinovi Hubovi a Emílii Vášaryovej. Ako vedúci naštudoval s Latinákom, Kemkom, Kobielskym, Miezgom a Jakabom inscenáciu Na koho to slovo padne, ktorá získala niekoľko ocenení, napríklad Doska za Objav sezóny, Hlavná cena na divadelnom festivale Zlomvaz v Prahe. Ocenenie Doska 2000 za scénickú hudbu dostal tiež k inscenácii Búrka.

Účinkoval napríklad aj v populárnom filme Fontána pre Zuzanu 2, kde stvárnil menšiu úlohu bodyguarda Maroša Kramára. Zahral si tiež na doskách SND, kde tesne sa po ukončení svojho štúdia stvárnil hlavnú postavu v predstavení Rómeo a Júlia, naposledy hral v Skrotení zlej ženy.

Lukáš Latinák sa v rámci rozlúčky dotýkal rakvy.
Zobraziť galériu (42)
Lukáš Latinák sa v rámci rozlúčky dotýkal rakvy.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Sledujte TOPKY TV: Zábery z poslednej rozlúčky s umelcom Petrom Mankoveckým.

Mankovecký posledná rozlúčka

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu