Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Známe tváre nášho šoubiznisu sa búria: Nestrieľajte ich!

Známe tváre so svojimi štvornohými miláčikmi. Zľava speváčka Zdenka Predná, moderátor Martin Pyco Rausch, moderátorka Lucia Hablovičová. Zobraziť galériu (10)
Známe tváre so svojimi štvornohými miláčikmi. Zľava speváčka Zdenka Predná, moderátor Martin Pyco Rausch, moderátorka Lucia Hablovičová.

BRATISLAVA – Chcú chrániť svojich miláčikov! Ani známym tváram nášho šoubiznisu nie je ľahostajné politické dianie na Slovensku. Dokázali to podpornými vyhláseniami týkajúcimi sa novelizácie zákona o poľovníctve. Jeho súčasná podoba totiž napríklad dovoľuje poľovníkom bezdôvodne zastreliť psa alebo mačku, ktorí vstúpia do poľovného revíru. O svojho miláčika teda môžete prísť aj vy, keď sa vám počas vychádzky po lese náhodou zatúla.

Spomínanú novelu zákona podporilo viacero organizácií – Sloboda zvierat, OZ Štyri labky a OZ DNES. Ich hlavní predstavitelia sa zhodujú na tom, že tento krok bude obrazom vyspelej a etickej spoločnosti. Ochranu psov a mačiek podporilo viac ako 100 000 ľudí, ktorí sa pod petíciu požadujúcu zmenu zákona o poľovníctve podpísali. Tváre nášho šoubiznisu sa taktiež ujali slova.

Martin Pyco Rausch - moderátor

Premýšľam, prečo za tisíce rokov túto planétu neobsadili tie premnožené mačky a psy, ktoré sa až dnes od poľovníkov dozvedajú, že sú premnožené a namiesto podpory kastračných programov sa volí vraždenie. Zaráža má fakt, že sa niektorý poľovník cíti byť povinný likvidovať psa či mačku vo voľnej prírode aj bez toho, aby preukazovali akékoľvek rozpoznateľné nebezpečenstvo. Namiesto toho vzniká diskusia o tom, či bude niekto zviera zabíjať  50 alebo 200 metrov od domu či majiteľa?! U nás je, žiaľ, problém v zákonoch už len povýšiť domáce zviera na status živého tvora. Nestrieľajme teda do VECÍ, ktoré nás neohrozujú a dokonca neraz majú láskyplného majiteľa, prípadne ho práve hľadajú.

Jana Hospodárová - moderátorka

Veľmi prosím poslancov a všetkých ďalších kompetentných, aby so srdcom a rozumom pristúpili k zmene! Stretla som už niekoľkých nešťastných majiteľov zastrelených psíkov, ktorí boli zúfalí a nedokázali pochopiť, prečo ich mierumilovných najlepších priateľov, spoločníkov životom niekto bezcitne odstrelil. Vžite sa pri vašom rozhodovaní do ich kože. Aj vy máte psy a mačky, aj vám sa to môže stať. Buďte empatickí a položte si otázku, či si zviera zaslúži smrť iba preto, že nie je presne tam, kde mu to vymedzil človek? Zdvíham ruku aj za mačky, ktorým sú vlastné potulky po poliach a lesoch práve tak, ako sú vlastné napríklad poľovníkom. Veľmi prosím tých, ktorým sme dali našu dôveru, aby nepokladali živé bytosti za veci. Oni nás majú radi, pomáhajú nám, sú užitoční, jednoducho bezpodmienečne stoja pri nás. Stojme aj my pri nich a chráňme ich. Vážené poslankyne, vážení poslanci, je to vo vašich rukách ale aj na  vašom svedomí.

Robo Papp - spevák

V súčasnosti je stav ohľadne ochrany našich štvornohých kamarátov u nás katastrofálny. Preto si myslím, že je nutné zastaviť bezhlavé zabíjanie strieľania chtivými poľovníkmi. Vieme, že bežný doma chovaný pes nie je schopný si vo voľnej prírode nič uloviť a jediné, prečo poľovníci chcú súčasný stav ponechať, je, že radi strieľajú do živých bytostí. Je načase, aby tento absurdný stav skončil a bola prijatá novela, ktorá im tieto práva výrazne obmedzí.

Zdenka Predná - speváčka

Ako milovníčka zvierat si neviem predstaviť, čo by som robila, keby mi niekto na prechádzke pred očami zastrelil psa. Bohužiaľ, takéto veci sa stávajú a stať sa môžu hocikomu z nás. Nechápem, ako je to možné, že sa proti tejto divnej zábavke nič nerobí. Čakáme, kým omylom trafia človeka? Nechcem tým povedať, že by sme mali všetkých poľovníkov hádzať do jedného vreca, sú tu aj takí, ktorí vedia, o čom filozofia poľovníctva je, a nečakajú na posede na to, aby si mohli streliť do psa alebo mačky. Sami majú doma viacerých psov, o ktorých sa starajú.  A nemám pocit, že by práve títo boli proti úprave súčasného absurdného zákona o poľovníctve. Mám skôr pocit, že ide o jedincov,  ktorí sa nudia a medzi sezónou si potrebujú jednoducho niečo zastreliť. Ak im ide o udržiavanie rovnováhy ako hlásajú, tak nech pomôžu podporiť kastračný program a šíriť v jej prospech osvetu na dedinách a školách. Určite by sa potom motalo po revíroch menej nelovnej zvery.

Alena Heribanová - moderátorka

Máme psíka a jeho život má pre nás veľkú hodnotu priateľstva, oddanosti, súcitu, ochrany a nekonečnej vernej lásky. Na jeho život, ako aj na iné životy našich priateľov, nemá právo siahnuť človek. A preto sa s prosbou vážiť si priateľov na štyroch labkách pripájam aj ja.

Oľga Záblacká - moderátorka a speváčka

Fakt, že môže poľovník beztrestne zastreliť môjho psíka,  je pre mňa absolútne neprijateľný! Nepochybujem o tom, že existuje  veľa slušných a rozumných  poľovníkov, ktorí by niečo také neurobili. Žiaľ, aj v ich radoch sa nájdu nezodpovední a hlúpi jedinci, ktorí manipulujú so zbraňou po požití alkoholu a sú schopní zastreliť vlastného priateľa. Áno, je to extrém, ale stal sa. Je povinnosťou nás všetkých ctiť si život ako taký. Ľudský aj zvierací! K našim zvieratám máme silné citové puto a verím, že mnohí páni poslanci sú na tom podobne. Preto dúfam, že pristúpia k tejto téme s rozumom a citom a prijmú novelu, ktorá neumožní beztrestne ubližovať našim zvieracím miláčikom a tým vlastne aj nám!

Miro Jaroš - spevák

Nesúhlasím so súčasným znením zákona o poľovníctve, ktoré je hlúpe a neľudské. Páni poľovníci by sa mali spamätať. Je neskutočné barbarstvo zabíjať domácich psov alebo mačky len za to, že zablúdili do poľovného revíru. Tieto zvieratká sú súčasťou rodín, pre ktoré majú nevyčísliteľnú citovú hodnotu.

Kristína Farkašová - herečka

Napísať vyjadrenie k takejto veci mi príde úplne absurdné. Príde mi totiž absurdné, že sa vôbec niečo takéto musí riešiť. Že treba niekoho presviedčať o tom, že ledabolé strieľanie psov a mačiek z pasie (z potreby strieľať do niečoho, alebo lepšie povedané niekoho živého), nie je správne! Som naozaj fascinovaná, že medzi nami žijú takí tupci, ktorí majú takúto potrebu. Veľmi by som si želala, aby sa nikdy nestalo, že strieľajúc do vášho psa postrelia aj vás na peknej popoludňajšej rodinnej prechádzke v prírode. Na ulici, kde som bývala, nebola žiadna mačka. Pretože vraj sused, bývajúci niekoľko domov od nás, mal hobby strieľať ich. My sme mali kocúra Mačora. Bola to najúžasnejšia bytosť na svete. Vedel spievať, hrať na klavíri, nosil nám tie najkvalitnejšie myši, vedel klamať, spával s našimi psami, naučil sa od nich praktické veci, niekedy písal na počítači, balil moje kamarátky a ľúbil nás. Jedného dňa sa domov nevrátil. A my sme darmo chodili niekoľko týždňov po ulici a kričali jeho meno. Predpokladám však, že nášmu susedovi urobil pekný deň a sused sa večer pred telkou a pri piatom pive cítil šťastný. My nie. Doteraz nám Mačorko veľmi chýba.

Lucia Hablovičová - moderátorka a supervizor Miss Slovensko

Môjho psíka som našla vyhodeného v lese. Krátko predtým, ako sa ho chystali odstreliť. Do môjho života priniesol nový rozmer. Neviem si predstaviť, že by som ho stratila kvôli niečomu tak nezmyselnému, že si vyjdeme na prechádzku do lesa neďaleko mojej chalupy a iniciatívny poľovník ho odstrelí. Nepovažujem za riešenie takto „chrániť prírodu“ a krutým spôsobom si dokazovať „kto je tu pán“. Je mnoho iných riešení a podstatná je ochota nájsť kompromis, ktorý nebude ubližovať nevinným a prinášať veľa zbytočnej bolesti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu