Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nepríjemný zážitok slovenských turistov: Policajná brutalita v Budapešti!

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (Zdroj: Topky.sk)

BUDAPEŠŤ – Vodič slovenského autobusu si na vlastnej koži vyskúšal, aké to je, keď v cudzej krajine nič nerozumie. Začiatkom tohto týždňa sa stal vodič Ján súčasťou dopravenej nehody v Budapešti. Pri odbočovaní do zákruty sa zrazil s maďarskou vodičkou. Na to, čo sa dialo potom, Ján nikdy nezabudne! Kvôli jazykovej bariére sa stal terčom nepríjemného zákroku policajtov, ktorým zjavne praskli nevry!

Vaše tipy

Do redakcie sa nám ozval 52-ročný vodič autobusu, ktorý v Budapešti jazdí výletným autobusom a má za sebou 33 rokov praxe. S takým postupom, aký zažil pri nehode v pondelok sa ešte nestretol. „Bol som účastníkom nehody ale nespôsobil som ju. Zavolali sme však policajtov. Tí prišli až po 4,5 hodinách a naraz hneď štyri hliadky,“ vysvetlil nám Jano. Keď sa nehoda stala, autobus bol plný turistov, pre ktorých musel prísť náhradný autobus.

Vodič tak ostal na mieste sám. Hovorí anglicky, nemecky a trochu aj rusky, no s maďarskými policajtmi sa dohovoriť nevedel. „Vraj zháňali tlmočníka, ale nenašli,“ vysvetlil meškanie policajných hliadok vodič Ján. Na to, čo sa stalo po príchode policajtov, by radšej Ján zabudol. „Ani sa nepozreli na škody, už dopredu bola nehoda podľa mňa vykonštruovaná. Rovno mi dali podpísať protokol. Keďže som nerozumel ani slovko, napísal som tam, že textu nerozumiem a nesúhlasím s ním. Na to policajti protokol roztrhali,“ povedal nám Ján.

Policajtom zjavne praskli nervy. „Vtlačili ma do autobusu, kričali na mňa, chceli mi dať 2000 eur pokutu a vyhrážali sa mi, že ma odvedú v putách na stanicu a že majú právo držať ma tam 48 hodín. Vedeli dokopy štyri slová po nemecky a po rusky. Alebo sa tak tvárili. Dali mi podpísať aj nákres nehody, na ktorý som tiež napísal, že s ním nesúhlasím, lebo podľa mňa sa nehoda stala inak,“ vysvetlil nám vodič. „Zaobchádzali so mnou horšie ako s vrahom,“ opísal Ján. „Nakoniec sa vypísala len škodová udalosť a dostal som pokutu 10 000 forintov. Na takéto zaobchádzanie si nepamätám za celú svoju prax!“ dodal Ján.

Pokúsili sme sa kontaktovať maďarskú políciu, tá nám však k prípadu neposlala žiadne stanovisko. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí o prípade tiež nevedelo nič. "Ani vodič, ani maďarská polícia túto nehodu, či incident nášmu veľvyslanectvu v Budapešti nehlásili," povedal nám Boris Gandel, hovorca rezortu a dodal, že slovenská konzulka sa pokúšala prípad vypátrať ale neuspela. Podľa Gandela, vodič sa môže obrátiť na zastupiteľský úrad v Budapešti alebo na linku pomoci občanom ministerstva zahraničných vecí.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu