Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hraško z Obyčajných ľudí v problémoch: Hádka na moste a dopravný chaos!

Igor Hraško sa dostal do konfliktu s iným šoférom. Zobraziť galériu (2)
Igor Hraško sa dostal do konfliktu s iným šoférom. (Zdroj: Topky.sk, SITA)

BRATISLAVA – Občan verzus poslanec! Pobúrený čitateľ, nazvime ho Peter (27), nám do redakcie napísal o incidente, ku ktorému došlo medzi ním a poslancom Obyčajných ľudí Igorom Hraškom (40) ešte minulý piatok priamo na výjazde na Prístavný most v Bratislave. My vám ponúkame pohľad obidvoch strán a reakciu dopravného konzultanta Maroša Palescha.

Vaše tipy

Peter sa nám ozval po tom, čo sa v piatok poobede strhla medzi ním a poslaneckým nováčikom hádka na výjazde na frekventovaný most. Tradične upchaný pravý pruh dvojprúdovej cesty sa čitateľ rozhodol vyriešiť jazdou v ľavom pruhu až po naznačené zužovanie pruhov. Mal mu v tom však zabrániť práve Hraško. „Čierna audina s dymovými fóliami  a martinskou ŠPZ sa presunula z pravého pruhu do ľavého hneď na začiatku výjazdu na most. Bezdôvodne zastal a pohol sa nahor len vtedy, keď sa posunulo aj vpravo idúce auto, spoza ktorého vybočil krátko predtým,“ uvádza Peter.

Medzitým sa podľa čitateľa vytvorila 200 metrová medzera v ľavom pruhu vďaka Hraškovmu blokovaniu a za ním zase naopak dlhá kolóna áut. „Po desiatkach metrov som to vzdal a presunul sa do pravého pruhu, pán poslanec pokračoval v brzdení ostatných áut,“ vysvetlil Peter. Keď však došlo k zužovaniu pruhov, čitateľ sa rozhodol poslanca nepustiť pred seba. „Uznajte sami, pustili by ste pred seba človeka, ktorý vás asi 7 minút nezmyselne blokuje v jazde?“

Poslanec podľa Petra dokonca vystúpil z auta a začal sa rozkrikovať, či má nejaký problém. „Až keď si vystúpil, som zistil, že ide o poslanca. Odpovedal som, že problém má on, keďže nepozná predpisy. Tvrdil, že má vyštudovanú dopravu, tak som mu zakričal späť, že by mal radšej vrátiť diplom,“ povedal čitateľ a po tom, čo poslanca spoznal a oslovil, si mal Hraško rýchlo sadnúť späť za volant. 

Červené auto vľavo znázorňujúce poslanca Igora Hraška, za ktorým išiel Peter. Podľa neho politik šoféroval súbežne s vedľa idúcim autom až po zužujúci sa pruh (červené auto vpravo). Peter uviedol, že sa tak vytvorila 200 metrov dlhá zbytočná medzera v ľavom pruhu.
Zobraziť galériu (2)
Červené auto vľavo znázorňujúce poslanca Igora Hraška, za ktorým išiel Peter. Podľa neho politik šoféroval súbežne s vedľa idúcim autom až po zužujúci sa pruh (červené auto vpravo). Peter uviedol, že sa tak vytvorila 200 metrov dlhá zbytočná medzera v ľavom pruhu.  (Zdroj: Topky.sk)


 

Mal som konflikt s arogantným Bratislavčanom


Poslanec vidí celú vec úplne inak. „Áno, bol som tam a mal som konflikt s jedným arogantným, drzým mladým vodičom s bratislavskou ŠPZ,“ uviedol na margo čitateľa. „Snažil som sa spriechodniť premávku a zabezpečiť zipsový efekt tak, aby mali autá v pravom aj ľavom pruhu rovnakú šancu,“ vysvetlil Hraško.

Verziu s blokovaním ľavého pruhu si nepripúšťal a svoju verziu celej situácie riešil na policajnom prezídiu s dopravným inžiniérom. "Tým, že som vošiel do ľavého jazdného pruhu, som neporušil predpisy. Situácia sa začala komplikovať, keď ma zozadu začali dobiehať rýchlejšie idúce autá. Takže na základe odseku 5 paragrafu 10 som povinný uvoľniť jazdu rýchlejším vozidlám, čo sa mi ale nepodarilo okamžite. Porušil by som totiž predpisy tým, že by som nedal prednosť vozidlám v pravom pruhu. Do pravého pruhu som sa tak napokon zaradil až hore a musel som čakať, kým ma niekto pustí." Vodič za ním sa mal naňho tlačiť a ohrozovať ho. „Takmer sme sa zrazili, nakoniec ma totiž nechcel pustiť do pravého pruhu,“ dodal.

Poslanec sa domnieva, že Peter sa chcel vytiahnuť pred slečnou, ktorú viezol v aute. Dokonca uviedol, že ho čitateľ urážal a posmešne pomenoval „pán poslanec Janko Hraško. Asi si potreboval niečo dokázať. Dokonca sa mi aj vyhrážal, že to zverejní,“ povedal poslanec. Politik pripomenul, že v aute má namontovanú kameru, ktorá sníma všetko pred sebou. „Takže celú situáciu tam mám zachytenú aj s výmenou názorov!

Keď sme o pár minút poslancovi opäť volali, či nám záznam z celého incidentu poskytne, ospravedlnil sa, že video by nám dal rád, ale zistil, že sa vymazalo. „Každou novou jazdou sa mi staré video, ktoré neuložím, vymazáva a toto som, žiaľ, neuložil. Išiel som v sobotu na výlet s rodinou a video sa automaticky premazalo,“ dodal Hraško.


Dopravný konzultant radí: Naštudujte si paragraf!
 


Dopravný konzultant Maroš Palesch má na situáciu iný názor ako poslanec. „Na tomto úseku sa nemusíte stiahnuť hneď do pravého pruhu. Ak pán poslanec blokoval ľavý pruh, zbytočne obmedzil plynulosť cestnej premávky. Odporučil by som mu naštudovať si paragraf o jazde v súbežných pruhoch.“ Hraško reagoval, že s odborníkom sa rád porozpráva.

Boli ste pri tom, prípadne máte z celej situácie VIDEO? Napíšte nám na tipy@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu