Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Jasný odkaz liberálov: Fico s Kaliňákom sú zločinci, toto je jediná možnosť!

Richard Sulík Zobraziť galériu (4)
Richard Sulík (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičná SaS podporuje predčasné voľby a žiada, aby do nich dovládol kabinet bez premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD). Ak neodstúpi Kaliňák a policajný prezident Tibor Gašpar, SaS bude iniciovať mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery vláde. Informoval o tom predseda SaS Richard Sulík na tlačovej konferencii.

Ako sa vyjadril Sulík, „chamtivosť a korupcia zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú" a dodal, že tieto dve neresti rozkladajú aj vládnu koalíciu, lebo nie všetci z nej sú prepojení s organizovaným zločinom. 

Včerajšie vyhlásenie prezidenta Andreja Kisku vyhlásil za cenné, lebo pomenovalo „hĺbku marazmu, v ktorom sa ocitlo Slovensko". Podľa Sulíka je možné zastaviť to zmenou vlády. „Dospeli sme do bodu, keď chamtivosť a korupcia ukázali, že sa nezastavia pred ničím,“ povedal.

Tlačovka SaS

Požiadavky SaS

Ako ďalej vysvetľoval šéf strany, SaS vidí riešenie v predčasných voľbách. „Prekonať krízu nie je možné kozmetickými úpravami, ale zmenou tejto vlády. SaS podporuje skrátenie volebného obdobia Národnej rady," povedal Sulík.

„Nech občania povedia, akú vládu si želajú,“ povedal. Liberáli zatiaľ komunikujú s OĽaNO a Sme rodina. Ultimátum strany, ktoré dali Ficovi, vyprší v utorok o polnoci, v stredu sú liberáli pripravení reagovať.

Fico musí odísť

Ako však Sulík vysvetlil, do uskutočnenia možných predčasných parlamentných volieb musí dovládnuť vláda bez účasti Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, ktorí sú podľa neho dôvodne podozriví z toho, že objektívne vyšetrenie vrážd nebude možné.

Fico sa podľa neho ocitol na konci slepej uličky a je nebezpečný. Vraj má strach a stratil kontakt s realitou a defacto obvinil hlavu štátu z vlastizrady. „Robert Fico musí odísť,“ odkázal europoslanec.

SAS - tlačovka.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Odmietajú obvinenia

„Premiér a jeho minister sú pre udržanie koryta ochotní urobiť všetko,“ povedala zas Natália Blahová. Fico vraj konšpiruje, útočí na prezidenta, opozíciu a opakovane dehonestuje novinárov. „Nie sme schopní dovolať sa svedomia ľudí, ktorí ho nemajú,“ komentovala snahu opozície. 

SaS zároveň odmietla obvinenia, ktoré jej adresoval Kaliňák, že vyplatila dotácie a DPH rodine Vadalovcov, ktorá sa spomína v súvislosti s talianskou mafiou a Kuciakovou vraždou. Jana Kiššová sa zároveň pýta, čo robil Kaliňák, ak boli peniaze neoprávnene vyplatené. „Prečo títo ľudia nesedia v base?" pýta sa Kiššová.

Krajmer nemal na mieste činu čo robiť

Podpredseda strany Ľubomír Galko sa vyjadril aj k tomu, že na mieste činu bol šéf NAKA Róbert Krajmer „Tento človek tam nemal čo robiť,“ hovorí. Vysvetlenie Kaliňáka, že Ján Kuciak písal aj o talianskej mafii, a preto tam boli, však podľa neho nesedí, pretože vtedy sa o Kuciakovej téme nevedelo.

„Trváme na tom, aby vyšetrovací tím zohľadnil tieto skutočnosti," povedal Galko. Kaliňák vraj svojím vyjadrením dostal seba aj Krajmera do ťažkej situácie, nepriamo ním naznačil, že o vyšetrovaní vedel viac. 

SAS - tlačovka.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Ako vedel Fico o záveroch z pitvy?

Lucia Ďuriš Nicholsonová poukázala, prečo nemožno podľa SaS veriť v nezávislé vyšetrenie vraždy, kým je na čele vlády Fico a ministrom vnútra Kaliňák. Fico mal podľa jej slov správy z pitvy, ktorá má byť súčasťou vyšetrovacieho spisu, do ktorého by nemal mať prístup.

„Ako môže premiér tejto krajiny vedieť o záveroch z pitvy?“ pýta sa Nicholsonová. „Ako je možné, že má prístup do vyšetrovacieho spisu? Je súčasťou vyšetrovacieho tímu? Ak áno, prečo?“ položila ďalšiu otázku.

Nemôžu tu ani kúriť, ani svietiť

Pri Kaliňákovi poukázala, že Vadalovci a Rodovci majú v legálnej držbe strelné zbrane, hoci Kaliňák tvrdí, že na nich polícia usilovne pracovala. „Ako je potom možné, že títo ľudia na území SR mali v legálnej držbe strelné zbrane?" poukazuje Ďuriš Nicholsonová.

„Všetky zistenia, či už od Jána Kuciaka alebo iných investigatívnych novinárov, nasvedčujú tomu, že Robert Fico a Robert Kaliňák sú súčasťou organizovaného zločinu. A to, že zostávajú vo svojich funkciách, je len zo strachu. Oni tu už nemôžu ani kúriť, ani svietiť. A to, že tak chcú robiť, za tým vidím jediný cieľ - zahladiť stopy po všetkých kriminálnych zločinoch," povedala podpredsedníčka parlamentu.

SAS - tlačovka.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Viac o téme: SasJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu