Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Herec z Arabely zomieral na rakovinu: Alkoholu a cigariet sa nevzdal

Vladimír Dlouhý Zobraziť galériu (5)
Vladimír Dlouhý (Zdroj: CT)

PRAHA - Dnes by Vladimír Dlouhý oslavoval okrúhlu šesťdesiatku. Bohužiaľ, o desať dní uplynie už 8 rokov odvtedy, ako odišiel z tohto sveta. Herec bojoval s rakovinou. Svojich nerestí sa však až do konca nevzdal...

Herec Vladimír Dlouhý, ktorého si mnohí diváci spájajú najmä s rolou Petra z legendárnej rozprávky Arabela, zomrel 20. júna 2010. Podľahol rakovine podžalúdkovej žľazy. „Liečil” sa svojským spôsobom – pivom a cigaretami.

Herec z Arabely zomieral
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: CT)

„Pivo mi zostalo ako dedičstvo po žalúdočných vredoch. Nemohol som piť nič iné. Dokonca mi bolo odporúčané doktormi. Pätnásť rokov boli vredy mojou katastrofou. Trpel som ako zviera. Strávil som tretinu života v bolestiach,“ vysvetľoval kedysi s tým, že mu práve zlatý mok pomohol.

Jeho zdevastovaný žalúdok však potom zasiahla rakovina. Lekári mu zakázali piť. Nesmel ani fajčiť. Dlouhý však ich odporúčania ignoroval. Hoci už v posledných chvíľach svojho života prakticky býval v pražskej nemocnici na Karlovom námestí, kde bol odkázaný na neustále dávky infúzií, pri každej vychádzke smerovali jeho kroky do krčmy. „Púšťali ho vždy len na chvíľu. Aby strávil pár hodín s rodinou alebo odohral predstavenie v divadle. Vždy sa však najprv zastavil na pive,“ informoval v tom čase český denník Aha!

Jedna z posledných fotografií Vladimíra Dlouhého. Zdroj: Aha!
Zobraziť galériu (5)
Jedna z posledných fotografií Vladimíra Dlouhého. Zdroj: Aha!

Napriek tomu, že Vladimíra kolegovia a aj blízki – ktorí ho láskyplne oslovovali menom Mirek –odhovárali od alkoholu, s pitím neprestal. V poslednom štádiu rakoviny by mu to už i tak nepomohlo. Po umelcovi zostala dcéra z prvého manželstva a synovia – dvojičky, ktorých mu len štyri roky pred jeho smrťou priviedla na svet herecká kolegyňa Petra Jungmannová.  

Vladimír Dlouhý si zahral aj so svojím bratom Michalom.
Zobraziť galériu (5)
Vladimír Dlouhý si zahral aj so svojím bratom Michalom.  (Zdroj: CT)

Posledným filmom Vladimíra Dlouhého bol Kajínek.
Zobraziť galériu (5)
Posledným filmom Vladimíra Dlouhého bol Kajínek.  (Zdroj: Hollywood Classic Entertainment)

Viac o téme: Vladimír Dlouhý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu