Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Fidesz bráni vyšetreniu okolností prijatia migrantov, tvrdí Jobbik

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/Tibor Illyes/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Strany maďarského vládneho bloku Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) sa snažia skomplikovať prácu parlamentnej vyšetrovacej komisie, ktorá by mala prerokovať tajné prijatie takmer 1300 migrantov. Podľa agentúry MTI to v stredu v Budapešti vyhlásil predseda parlamentnej frakcie ultrapravicovej strany Jobbik János Volner.

Politik tejto najväčšej opozičnej strany po zasadnutí rady parlamentu spresnil, že predseda parlamentu László Kövér určil deň schôdze komisie na 30. januára, keď bude ale premiér Viktor Orbán na návšteve Rakúska. Iniciátori schôdze komisie, Jobbik a Maďarská socialistická strana (MSZP), chceli vypočuť práve predsedu vlády.

Jobbik navrhol o deň neskorší termín, tento návrh však na rade neprešiel. "Kövér poskytol Orbánovi alibi," poznamenal Volner, podľa ktorého ministerský predseda uteká do zahraničia pred zodpovedaním trápnych otázok.

Zástupca štátneho tajomníka rezortu diplomacie Kristóf Altusz v polovici januára pre denník Times of Malta oficiálne potvrdil vlaňajšie prijatie 1294 utečencov, pričom podľa opozície vláda míňa obrovské finančné prostriedky na kampaň o odmietaní utečeneckých kvót.

Viac o téme: MigrantiMaďarskoJobbikFidesz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu