Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Demokratická líderka rečnila neuveriteľných osem hodín: Obhajovala mladých prisťahovalcov

Nancy Pelosiová
Nancy Pelosiová (Zdroj: SITA/AP/Pablo Martinez Monsivais)

WASHINGTON - Líderka demokratickej menšiny v americkej Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová mala v utorok zrejme vôbec najdlhší prejav, aký kedy na pôde snemovne zaznel. Pelosiová rečnila zhruba osem hodín, pričom vyrozprávala osobné príbehy mladých prisťahovalcov, ktorí sa dostali do USA nelegálne ešte ako deti, informovala spravodajská stanica BBC.

Pelosiová začala svoj prejav na obhajobu týchto mladých ľudí, pre ktorých sa v USA vžilo označenie rojkovia (dreamers), na pôde Snemovne v utorok o 10.04 h miestneho času (16.04 h SEČ) a neprestala rečniť až do večerných hodín. Za prejav si následne vyslúžila búrlivý potlesk zhromaždených demokratických kongresmanov. 

Tzv. rojkov doposiaľ pred vyhostením chránil program známy pod skratkou DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals). Program spustil bývalý americký prezident Barack Obama. Jeho nástupca v úrade Donald Trump však ešte v septembri avizoval, že ho postupne ukončí. Demokrati vrátane Pelosiovej však požadujú pre státisíce rojkov právnu ochranu - výmenou za schválenie rozpočtového balíka, o ktorom sa tento týždeň rokuje v Kongrese. 

"Každý deň prichádzajú odvážni vlasteneckí rojkovia o svoje postavenie, každý deň sa americký sen vzďaľuje... Ako členovia Kongresu máme morálnu zodpovednosť chrániť rojkov, ktorí sú pýchou nášho národa a sú Američanmi v každom smere, len nie na papieri," povedala Pelosiová zhromaždeným kongresmanom. 

Následne sa s nimi podelila o osobné príbehy prisťahovalcov, ktorým hrozí deportácia. Jej prejav sa dočkal značnej odozvy aj na sociálnych sieťach. Tam mnohí užívatelia upozornili na to, že počas osemhodinového prejavu 77-ročná Pelosiová vypila len trošku vody a reč predniesla v topánkach na vysokých podpätkoch.  

Prívrženci demokratov Pelosiovej na Twitteri gratulovali a svoje príspevky dopĺňali hashtagom #GoNancyGo. Republikánski stúpenci pod rovnakým hashtagom Pelosiovú kritizovali a jej prejav označovali za stratu času. Vyslúžila si zaň tiež prirovnanie k zdržiavacím obštrukciám, aké sa často používajú na pôde Senátu, aby zablokovali alebo oddialili hlasovanie o určitej legislatíve. 

V Snemovni reprezentantov však platia iné pravidlá ako obmedzenia v Senáte a Pelosiová ako líderka tamojšej menšiny demokratov môže rečniť, ako dlho chce, vysvetľuje BBC.

Pelosiová každopádne dĺžkou svojho prejavu prekonala predošlý zaznamenaný rekord Snemovne reprezentantov z roku 1909. Ten stanovil vtedajší demokratický kongresman Champ Clark, ktorý rečnil päť hodín a 15 minút. 

Viac o téme: USANancy Pelosiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu