Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Masová migrácia do Európy sa nedá zastaviť: Toto sú príčiny ďalšieho prílevu utečencov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

LONDÝN - Populačné tlaky v Afrike a na Blízkom východe povedú k imigrácii aj v dlhej budúcnosti. Je o tom presvedčený autor článku v britskom denníku Financial Times. Podľa neho Európania v 18. a 19. storočí osídľovali svet a teraz svet osídľuje Európu.

Celý svet opäť píše o Slovensku, stačila Ficova veta o moslimoch: Čistá nenávisť

Za rozruchom okolo dopadu viac ako milióna utečencov, ktorí v roku 2015 prišli do Nemecka, stoja veľké demografické zmeny. Súčasná migračná kríza je živená vojnami na Blízkom východe. V hre sú ale aj ďalšie sily, ktoré povedú k tomu, že imigrácia do Európy zostane znepokojujúcim javom aj dlho po ukončení vojny v Sýrii.

Európa je bohatý a starnúci kontinent, ktorého obyvateľstvo početne stagnuje. V protiklade k tomu sú spoločnosti v Afrike, na Blízkom východe a v južnej Ázii, ktoré sú mladšie a chudobnejšie a ktorých počet obyvateľov sa rýchlo zvyšuje.

Masová migrácia do Európy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V čase vrcholu imperiálnej éry v roku 1900 európske krajiny predstavovali okolo 25 percent svetovej populácie. Terajších zhruba 500 miliónov obyvateľov Európskej únie tvorí len okolo siedmich percent svetovej populácie. Oproti tomu napríklad v Afrike žije teraz viac ako miliarda ľudí a podľa OSN tam bude v roku 2050 takmer 2,5 miliardy obyvateľov.

Populácia Egypta sa od roku 1975 zdvojnásobila a v krajine dnes žije vyše 80 miliónov ľudí. Obyvateľov v Nigérii bolo v roku 1960 okolo 50 miliónov, teraz ich je viac ako 180 miliónov a do roku 2050 tu má žiť viac ako 400 miliónov ľudí.

Migrácia Afričanov, Arabov a Ázijcov do Európy predstavuje obrat v historickom trende. Za koloniálnej éry Európa prevádzkovala akýsi demografický imperializmus, kedy bieli Európania migrovali do všetkých kútov sveta. Domorodé obyvateľstvo v Severnej Amerike a Australázii bolo podrobené a často zabíjané. A celé kontinenty sa zmenili na odnože Európy. Európske krajiny tiež zaviedli po celom svete kolónie a osídlili ich svojimi imigrantmi. Súčasne boli pritom milióny ľudí z Afriky donútené k migrácii do Nového sveta (Ameriky) ako otroci.

Masová migrácia do Európy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Keď Európania osídľovali svet, často to robili tak, že najprv člen rodiny odišiel do novej krajiny ako Argentína či Spojené štáty a posielal domov správy a peniaze. Po dlhšej dobe za ním prišli ostatní členovia rodiny.

Teraz sa to deje opačným smerom - zo Sýrie do Nemecka, z Maroka do Holandska, z Pakistanu do Británie. Avšak dnes nejde o list zaslaný po dlhej ceste po mori. V čase facebooku a chytrých telefónov sa Európa zdá blízka, aj keď je človek v Karáčí či Lagose.

Krajiny ako Británia, Francúzsko a Holandsko sa v uplynulých 40 rokoch stali oveľa viac mnohonárodnostné, mnohorasové. Vládam, ktoré sľubujú obmedziť prisťahovalectvo, ako je tomu teraz v Británii, je veľmi zaťažko tento sľub plniť.

Český historik otvorene o utečeneckej kríze: Ak islam ovládne Európu, môže za to naša slabosť

Pozíciou EÚ je, že zatiaľ čo vysídlenci môžu žiadať o azyl, tak nelegálni "ekonomickí migranti" sa musia vrátiť domov. Ovšem táto politika ťažko zastaví príliv migrantov, a to z viacerých dôvodov.

Po prvé počet krajín, ktoré sú postihnuté vojnou alebo vážnou krízou, sa bude asi ďalej zvyšovať. Napríklad silnejú obavy o stabilitu Alžírska.

Po druhé väčšina tých, ktorí sú označení za "ekonomických migrantov", nikdy skutočne neopustia Európu. V Nemecku len okolo 30 percent odmietnutých žiadateľov o azyl opúšťa krajinu dobrovoľne alebo je deportovaných.

Po tretie, akonáhle sa niekde usadí veľká prisťahovalecká obec, právo na "združovanie rodín" zaistí pokračujúci prúd migrantov. Európa tak najskôr zostane atraktívna a dosiahnuteľná destinácia pre chudobných a ambicióznych ľudí z celého sveta.

Masová migrácia do Európy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Možnou reakciou Európy je pripustiť, že imigrácia zo zvyšku sveta je nevyhnutná a plne ju prijať. Európske zadlžené ekonomiky potrebujú príliv mladých a novú dynamiku. Kto bude opravovať ich staré domy a stavať nové objekty, keď nie imigranti?

Je pritom nereálne tvrdiť, že všetci imigranti musia prevziať "európske hodnoty". Nedá sa to uskutočniť už kvôli tomu, že tieto hodnoty sú relatívne nové. Napríklad feminizmus a práva homosexuálov sa presadili až v posledných desaťročiach. Mnohí prisťahovalci z Blízkeho východu a Afriky ale prichádzajú s oveľa konzervatívnejšími postojmi a sú zástancami diskriminácie žien. A to nezmení niekoľko prednášok občianskej náuky.

Viac o téme: Utečencká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu