Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Medzi utečencami odhalili dvojičky džihádistov z Daeš: Podozrivých z masakry už odsúdil súd!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HELSINKI - Fínom sa podarilo zaistiť medzi utečencami dvojčatá, ktoré sú podozrivé z masakry. Mladíci mali bez milosti patriť do skupiny bojovníkov Daeš, ktorá chladnokrvne povraždila bezbranné obete ležiace na zemi.

Polícia vo Fínsku zatkla iracké dvojčatá podozrivé z podielu na masakre 11 ľudí, ktorú spáchali teroristi zo skupiny Islamský štát (IS) v irackom Tikríte vlani v júni. Informoval o tom spravodajský server BBC News.

Dvadsaťtriroční bratia sú údajne vidieť na jednom z videozáznamov, ktorý zachytáva vraždenie neozbrojených kadetov irackého letectva. "Obete ležia na zemi a sú jedna po druhej zastrelené," opísal zábery na videu vrchný inšpektor fínskej polície Jari Raty, podľa ktorého nie sú podozriví na videozázname maskovaní.

Jeden z bratov na fínskom súde
Zobraziť galériu (4)
Jeden z bratov na fínskom súde  (Zdroj: SITA)

Fínska polícia uviedla, že do Fínska dvojčatá dorazili v septembri. Do pátrania po bratoch bola zapojená fínska rozviedka a zadržaní boli v utorok v meste Forssa neďaleko metropoly Helsinki, napísal fínsky denník Hufvudstadsbladet. Ich mená fínske úrady nezverejnili. Neuviedli ani, či muži prišli do Fínska ako žiadatelia o azyl.

Keď Islamský štát vlani obsadil mesto Tikrít, spoločne so svojimi spojencami na vojenskej základni známej ako Camp Speicher povraždili 1 700 vojakov irackej armády. Vraždy boli nakrútené na video a v rámci propagandy IS boli nahrávky publikované na internete. Tento rok iracká armáda so šiitskymi milíciami Tikrít dobyli späť.

Druhý podozrivý
Zobraziť galériu (4)
Druhý podozrivý  (Zdroj: SITA)

Do Fínska tento rok dorazilo zatiaľ 32 tisíc žiadateľov o azyl, prevažne z Iraku a Somálska. Fínska rozviedka oznámila, že sleduje asi 300 ľudí kvôli možným stykom s islamistickými skupinami.

Odsúdili ich do vyšetrovacej väzby

Fínsky súd včera rozhodol, že dvaja bratia z Iraku budú v štvormesačnej vyšetrovacej väzbe až do začatia súdneho procesu. Fínska polícia uviedla, že bratia sú zachytení na videozázname z masakry na leteckej základni Camp Speicher neďaleko Tikrítu, ktorý svojho času zverejnil IS.

Hovorca fínskeho Národného úradu pre vyšetrovanie Jari Räty spresnil, že súd s dvojčatami sa začne v apríli 2016. Ak by bratov uznali za vinných, hrozí im až doživotné väzenie. To však vo Fínsku zvyčajne - aj keď nie úplne automaticky - znamená, že by ich mohli prepustiť, keď si odsedia 12 až 15-ročný trest. Včerajšie pojednávanie prebiehalo za zatvorenými dverami na okresnom súde v meste Tampere a právnikom obvinených bolo zakázané prípad komentovať.

Viac o téme: DvojičkyUtečenciIrakFínskoIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu