Sobota30. marec 2024, meniny má Vieroslava, zajtra Benjamín

Nemecko zisťuje, že utečenci majú problém: Nemôžu ani upratovať, dôvod je jednoduchý

Migranti si v Nemecku nevedia nájsť prácu
Migranti si v Nemecku nevedia nájsť prácu (Zdroj: SITA)

BERLÍN - V Nemecku pribúda utečencov, ktorí získali azyl, ale nedarí sa im nájsť prácu. Podporu v nezamestnanosti poberá 160-tisíc utečencov, o 20 percent viac ako vlani. Utečenci sa zle uplatňujú na pracovnom trhu predovšetkým kvôli zlej znalosti nemčiny, uviedol dnes denník Süddeutsche Zeitung s odvolaním sa na informácie Spolkovú agentúru práce (BfA).

Problémy s nájdením práce majú predovšetkým vysídlenci z afrických a arabských krajín. Počet nezamestnaných Sýrčanov sa medziročne zvýšil o 126 percent na 33.700. Medzi Eritrejcami v Nemecku vzrástol počet nezamestnaných o 60 percent na 2300, počet nezamestnaných Iračanov sa zvýšil o šestinu na 17.100.
 
"Integrácia utečencov na pracovnom trhu nie je bez problémov, aj kvôli jazykovej bariére," uviedla BfA. Mnoho utečencov podľa agentúry nevie vôbec nemecky, niektorí dokonca ani nepoznajú latinku. Kvôli tomu majú problém získať aj málo platená zamestnania, napríklad v upratovacích službách.
 
Utečencom komplikuje zamestnanie sa aj ich zdravotný stav. Veľká časť z nich trpí posttraumatickou stresovou poruchou kvôli zážitkom v krajine, odkiaľ utiekli, či strastiam na ceste do Nemecka.
 
Nemecká vláda považuje zabezpečenie práce pre utečencov za dôležitý predpoklad pre ich integráciu do spoločnosti. Preto chce rozšíriť dostupnosť integračných kurzov, aby sa ich mohli zúčastniť ľudia s nádejou na získanie azylu čo najskôr po príchode do Nemecka.
 
Zamestnávanie utečencov komplikuje aj ochrana nemeckého pracovného trhu. Žiadatelia o azyl totiž v prvých troch mesiacoch po podaní žiadosti nesmú v Nemecku pracovať. V ďalších 12 mesiacoch sa síce o prácu môžu uchádzať, ale zamestnávatelia im môžu ponúknuť miesto jedine v prípade, že na neho nemajú kandidáta z Nemecka alebo z inej krajiny Európskej únie.
 
Mníchovský ekonomický inštitút Ifo tiež súdi, že nemecká minimálna mzda 8,50 eura za hodinu je príliš vysoká, pretože mnoho utečencov nemá takú pracovnú produktivitu. Proti zníženiu minimálnej mzdy pre utečencov sa však stavajú odbory; majú obavy, že by potom utečenci mohli ako lacná pracovná sila vytláčať z pracovného trhu nemeckého zamestnanca.
Viac o téme: NezamestnanosťNemeckoMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu