Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemci sú na pokraji síl: Kvôli kríze zvažujú zrušenie minimálnej mzdy pre utečencov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN – Bavorsko je podľa slov premiéra Horsta Seehofera na pokraji svojich možností a o ďalších utečencov sa už nedokáže postarať. Nemci, ktorí evidujú najviac žiadostí o azyl, dokonca začali uvažovať o tom, že utečencom zrušia minimálne mzdy.

„Záležitosť sa úplne vymkla kontrole,“ povedal spolkový bavorský premiér Horst Seehofer. Vysoký počet utečencov totiž podľa jeho slov presahuje možnosti Bavorska. Navyše, situáciu komplikuje aj príchod jesene a nástup chladných dní. Čoskoro bude treba nájsť migrantom, ktorí doposiaľ nocujú v stanoch, vhodnejšie ubytovanie. Bavorsko chce preto prijať opatrenia na obmedzenie prílivu utečencov, ktoré však najprv musia byť schválené.

Slovensko zosmiešnili v priamom prenose: Ostré slová kvôli utečencom, ľudia vybuchli smiechom!

Nemci chcú preto sprísniť azylový zákon, ktorí by migrantov prichádzajúcich za lepšou ekonomickou situáciou vracal späť. To sa týka napríklad utečencov z Albánska, Kosova a Čiernej Hory, ktorí prichádzajú z bezpečnej krajiny.

Nemci sú na pokraji
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zvláštna výnimka na trhu práce

Utečenci, ktorí v Nemecku azyl získajú, musia absolvovať integračný kurz a po troch mesiacoch by sa mali stať súčasťou pracovného trhu. Aby nemecká vláda docielila čo najvyššiu a najrýchlejšiu zamestnanosť azylantov, zvažuje urobiť podľa denníka Die Welt zvláštnu výnimku na trhu práce. V praxi by to znamenalo, že utečenci by nedostali minimálnu mzdu, aby im pomohli nájsť prácu. Minimálna zákonom stanovená mzda v Nemecku je 8,50 eur brutto za hodinu. Rátajú totiž s tým, že pre zamestnávateľov nemusia byť atraktívni.

Mnohí z nich sú negramotní

Zámerom novej politiky je aj to, aby firmy nezamestnávali len 10 percent najlepšie kvalifikovaných utečencov a zvyšných 90 percent nechali na starosť štátu. Väčšina utečencov totiž nemá adekvátne vzdelanie či kvalifikáciu. Navyše, veľká časť z nich je negramotná. Absolventov vysokých škôl je medzi nimi len šesť percent, avšak ich diplomy zvyčajne nezodpovedajú európskym kritériám. Na trhu práce sa tak môžu stretnúť s neochotou zamestnávateľov zaplatiť im porovnateľnú sumu, ako kvalifikovanejším zamestnancom, resp. aspoň minimálnu mzdu.

Nemci sú na pokraji
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Aby si utečenci dokázali nájsť novú prácu čo najflexibilnejšie, vláda by súčasne podporila a zjednodušila zmluvy o dočasnom pracovnom pomere, ktorí by sa mohol týkať menej kvalifikovaných pracovníkov. Budúci rok totiž Nemecko očakáva zvýšenie nezamestnanosti zapríčinené masívnou vlnou utečencov. „Nemecko potrebuje viac ako inokedy ekonomický rast, aby sa mohlo vyrovnať s novou situáciou,“ uviedol Jens Spahn, štátny sekretár spolkového ministra financií.

Nemci sú na pokraji
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

 

Viac o téme: UtečenciMigrantiMinimálna mzdaNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu