Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Český politik chcel pomôcť utečencom, dostal tvrdú facku: Maďari ho zavreli v preplnenej cele

Maďarská polícia používa na utečencom slzný plyn. Zobraziť galériu (5)
Maďarská polícia používa na utečencom slzný plyn. (Zdroj: SITA)

PRAHA - Chcel iba pomôcť imigrantom humanitárnou pomocou. No v Maďarsku sa mu dostalo neželanej reakcie. Policajti ho spacifikovali a spolu s utečencami ho strčili do cely. Jeho spoveď je veľmi smutným obrazom situácie utečencov.

Člen Strany zelených Michal Berg zažil nevídaný "výlet". "Pri ceste sme neďaleko tábora v Röszke do auta vzali troch sýrskych utečencov a chceli sme ich kúsok zviezť. Naozaj len kúsok, asi pol kilometra. Vedeli sme, že strážcovia zákona takéto chovanie nepostihujú. Keď nás ale policajti zastavili, k nášmu prekvapeniu nás zatkli a previezli do vyšetrovacej väzby v Szegede," povedal Berg Lidovým novinám s tým, že policajti ich napokon museli prepustiť.

V čase Bergovej pomoci ešte v Maďarsku neplatili prísne zákony, ktoré hovoria, že za prevážanie utečencov môžte ísť aj do basy. Policajti s ním komunikoval relatívne pokojne, no horšie to bolo s utečencami. Vďaka tomu, že ich zadržali, mal politik možnosť nahladnuť ako to vyzerá na policajnej stanici.

Michal Berg zo Strany zelených
Zobraziť galériu (5)
Michal Berg zo Strany zelených  (Zdroj: Facebook)

"Musím povedať, že tam panujú naozaj žalostné podmienky. Napríklad v našej cele s rozmermi asi trikrát štyri metre sa tiesnilo pätnásť utečencov zo Sýrie. Medzi nimi bol aj dvojročný chlapček alebo štvorročné dievčatko. Títo ľudia tam boli zatvorení druhý deň a kvôli jazykovej bariére nikto z nich netušil, čo s nimi bude ďalej," povedal Berg novinám s tým, že policajti utečencom vôbec nerozumejú, odpovedajú po anglicky iba na základné otázky.

Maďari sa s utečencami nemaznajú
Zobraziť galériu (5)
Maďari sa s utečencami nemaznajú  (Zdroj: SITA)

V cele, kde s nimi strávil 9 hodín, mu utečenci rozprávali o svojich príbehoch. Drvivá väčšina z nich uteká pred vojnou v Sýrii. Jeden otec s chlapčekom strávil dokonca dva roky v tureckom utečeneckom tábore. Keď to tam bolo už neudržateľné pre nich, rozhodli sa ísť do Európy, nemali čo stratiť.

Obavy počas cesty u utečencov pretrvávajú. Najviac sa podľa českého politika boja ako s nimi budú úrady zachádzať. Boja sa, že ich odvezú na neznáme miesto, budú ich držať nevedno koľko a zoberú im mobilné telefóny.

Český politik chcel pomôcť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Maďarské úrady podľa neho pre utečencov nerobia vôbec nič. Ich miesto zaujímajú neziskové organizácie, ktoré im tam aspoň dopravia pitnú vodu či upratovanie hromady odpadkov. Berg tiež poprel násilné chovanie utečencov, no nevylúčil, že pod veľkým psychickým tlakom nemôžu utečenci vykonať niečo neočakávané.

Viac o téme: PomocUtečenciPolícia MaďarskoPolitikMichal Berg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu