Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Maďari a Rakúšania varujú: Za pomoc utečencom cez hranice hrozí trest

Utečenci na maďarskej hraničnej stanici
Utečenci na maďarskej hraničnej stanici (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarská polícia dnes varovala, aby sa ľudia nesnažili pomáhať utečencom dostať sa cez hranice do Rakúska. Stalo sa tak po tom, čo skupina rakúskych dobrovoľníkov podobný odvoz utečencov v autách zorganizovala. Ako uviedla policajná hovorkyňa, pomoc utečencom dostať sa cez hranicu do Rakúska môže byť považovaná za trestný čin. Či má polícia v úmysle zasiahnuť aj proti rakúskym dobrovoľníkom, už ale hovorkyňa neupresnila.

Na otázku, či policajti zakročia aj proti tým, ktorí utečencov vozia len k hranici bez toho, že by ju prekročili, hovorkyňa uviedla, že podobný čin by bol považovaný za pomoc nelegálnym imigrantom. Avšak muselo by dôjsť aj k určitej finančnej transakcii. Hovorkyňa dodala, že každý prípad by bol posudzovaný individuálne. Maďarská polícia už tento týždeň zadržala štyroch aktivistov, ktorí prevážali utečencov. Neskôr ich ale pustila.

Do Maďarska dnes z Viedne dorazilo cez 130 automobilov, ktoré mali v úmysle nabrať utečencov a odviezť ich do Rakúska. Keď konvoj prekročil maďarskej hranice, rozdelil sa na niekoľko častí a jednotlivé autá zamierila do rôznych maďarských miest. Jedna z účastníčok akcie nazvanej "refugeeconvoy" pre stanicu BBC povedala, že jej cieľom je doviezť utečencov do Viedne, kde môžu nájsť prístrešie.

"Myslím, že je to moja povinnosť. Som matka, som žena z Rakúska a nemôžem predtým už ďalej zatvárať oči," povedala účastníčka akcie Angelika Neuwirthová. "Všetci sme ľudské bytosti. Nikto nie je Ilegál," dodala. Aj rakúska polícia v tejto súvislosti uviedla, že prevoz utečencov cez hranice je v Maďarsku považovaný za pašovanie ľudí a trestá sa väzením. V Rakúsku ide o priestupok, za ktorý hrozí pokuta do 5000 eur.

Tisíce migrantov prevažne z Blízkeho východu a z Afriky, ktorí v minulých dňoch dorazili do Maďarska, sa teraz presúvajú do Rakúska a odtiaľ ďalej do Nemecka. Práve tam sa chce rad z nich usadiť. V Maďarsku migranti najprv niekoľko dní uviazli, keď ich miestne úrady nechceli pustiť vo vlakoch ďalej. Mnohí sa následne vydali na cestu do Rakúska pešo.

Vo vlakoch do Nemecka a Rakúska hliadkujú spolu policajti troch krajín

Vo vlakoch smerujúcich z budapeštianskej Východnej stanice (Keleti pályaudvar) do Rakúska a Nemecka hliadkujú spolu maďarskí, rakúski i nemeckí policajti, informoval z večernej spoločnej tlačovej konferencie maďarskej polície s Úradom pre prisťahovalectvo a občianstvo (BÁH) spravodajský server Nol.hu.

Novinárom uviedli že maďarská polícia udržuje priebežný kontakt s maďarskou železničnou spoločnosťou MÁV, podľa ktorej v súvislosti s migrantmi dnes na železnici neboli doposiaľ žiadne rušivé momenty. 

Policajti na maďarsko-srbských hraniciach zadržali dnes 1459 ilegálnych migrantov. Prisťahovalecký úrad evidoval tento deň 1443 žiadostí o azyl. V zberných táboroch úradu sa zdržiava v súčasnosti 3049 cudzincov.

Polícia nemá informácie ani o približnom počte migrantov, ktorí v piatok a v sobotu v rámci organizovaného prevozu k rakúskym hraniciam opustili územie Maďarska a odhadovať predstavitelia polície odmietli.

Viac o téme: UtečenciMaďarskoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu