Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prečo utečenci zo Sýrie nemieria k Arabom, ale do Európy? Tu je odpoveď

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - S eskalujúcou krízou okolo sýrskych utečencov, ktorí sa snažia preniknúť do európskych krajín, vyvstávajú otázky, prečo títo ľudia nemieria do bohatých štátov Perzského zálivu, ktoré sú bližšie k ich domovu. Zatiaľ čo tí, ktorí pred krízou utekajú, už niekoľko rokov prechádzajú v obrovských počtoch hranice do Libanonu, Jordánska a Turecka, ich cesty do iných arabských štátov - najmä v oblasti Perzského zálivu - už nie sú tak priamočiare.

Sedem najväčších utečeneckých mýtov: VIDEO, ktoré má Slovákom otvoriť oči

Sýrčania môžu oficiálne žiadať o turistické víza alebo o pracovné povolenie, aby mohli vstúpiť do niektorého zo štátov Perzského zálivu. Proces je to ale nákladný a panuje tiež rozšírený názor, že mnohé štáty v tejto oblasti majú nepísané obmedzujúce pravidlá, ktoré Sýrčanom prideľovanie víz v praxi komplikujú.

Väčšinu úspešných prípadov tvoria Sýrčania, ktorí už v niektorej z krajín Perzského zálivu sú a predlžujú si tam pobyt. Alebo tí, ktorí už majú v danej krajine rodinu. Osobám s obmedzenými prostriedkami komplikuje situáciu už len geografická vzdialenosť medzi Sýriou a krajinami Perzského zálivu. Bez víza nemôžu Sýrčania v súčasnosti počítať s povolením na vstup do žiadnej arabskej krajiny okrem Alžírska, Mauritánie, Sudánu a Jemenu, podotýka server BBC.

Relatívne bohatstvo a blízkosť týchto krajín k Sýrii vzbudzuje na sociálnych sieťach aj v tradičných médiách otázku, či tieto štáty nemajú väčšie povinnosti než Európa prijímať Sýrčanov, ktorí trpia viac ako štyri roky trvajúcom konfliktom a vznikom islamistických skupín vo svojej vlasti.

Prečo utečenci zo Sýrie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Arabský hashtag na Twitteri "Prijatie sýrskych utečencov je povinnosťou krajín Zálivu" bol za posledný týždeň zdieľaný viac ako 33.000 krát. Užívatelia siete posielajú emotívne fotografie, ktoré ilustrujú kritickú situáciu sýrskych utečencov; sú na nich ľudia, ktorí sa utopili v mori, deti prenášané cez ostnatý drôt alebo život rodín na ulici.

Facebooková stránka s názvom Sýrske spoločenstvo v Dánsku ukazovala video s migrantmi, ktorým bolo dovolené vstúpiť z maďarskej strany do Rakúska, čo prinútilo jedného z užívateľov siete k otázke: "Ako sa stalo, že sme utiekli z oblasti našich moslimských bratov, ktorí by za nás mali mať väčšiu zodpovednosť než krajina, ktorú opisujú ako krajinu bezvercov?" A iný užívateľ odpovedal: "Prisahám pri Všemohúcom Bohu, že to sú Arabi, kto sú neveriacimi".

To tiež upútalo pozornosť regionálnej tlače a niektorých politikov. Saudskoarabský denník Noviny Mekky vydal karikatúru - široko zdieľanú v sociálnych médiách -, ktorá ukazuje muža v tradičnom odeve, aký sa nosí v krajinách Perzského zálivu. Díva sa z dverí oplotených ostnatým drôtom a ukazuje na dvere s vlajkou Európskej únie. Obrázok sprevádza text: "Prečo ich nepustíte dnu, vy nezdvorilci?"

Prečo utečenci zo Sýrie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Veliteľ opozičnej Slobodnej sýrskej armády Rijád Asad preposlal na svojom twitterovom účte fotku utečencov, ktorú na sieť umiestnil bývalý kuvajtský poslanec, ktorý pridal nasledujúci komentár: "Ach krajiny Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu, toto sú nevinní ľudia, a prisahám, že oni si najviac zaslúžia miliardy vo forme pomoci a darov ".

Ale ani napriek volaniu zo sociálnych médií sa nezdá pravdepodobné, že by štáty v Perzskom zálive zmenili postoj v prospech sýrskych utečencov.

Z hľadiska zamestnanosti je trendom vo väčšine štátov Perzského zálivu, ako je Kuvajt, Saudská Arábia, Katar a Spojené arabské emiráty, spoliehať sa na migrujúcich pracovníkov z juhovýchodnej Ázie a indického subkontinentu, najmä pre nekvalifikovanú prácu.

Prečo utečenci zo Sýrie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Arabi, ktorí nie sú pôvodom z krajín Perzského zálivu, sa dostávajú na stredne kvalifikované pracovné miesta, napríklad v oblasti vzdelávania a zdravia. Prekážkam ale čelia tam, kde sa saudskoarabské a kuvajtské úrady snažia uprednostniť zamestnávanie miestnych obyvateľov.

Nepôvodní obyvatelia môžu mať ťažkosti aj vtedy, keď sa v týchto krajinách snažia stabilizovať si svoju životnú situáciu, pretože je takmer nemožné tam získať občianstvo. V roku 2012 Kuvajt dokonca oznámil oficiálnu stratégiu, podľa ktorej v nasledujúcich desiatich rokoch zníži počet zahraničných pracovníkov v emiráte o milión.

Viac o téme: UtečenciSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu