Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slováci zvládli obrovské utečenecké vlny a nevedeli o tom: Migranti nám môžu pomôcť!

Slovensko sa stretlo v minulosti s oveľa väčším prílevom žiadostí o azyl ako je tomu dnes. Zobraziť galériu (6)
Slovensko sa stretlo v minulosti s oveľa väčším prílevom žiadostí o azyl ako je tomu dnes. (Zdroj: SITA, Twitter, IFP)

BRATISLAVA - Hystéria sprevádzajúca utečeneckú krízu na Slovensku pokračuje. Mnohým Slovákom stávajú vlasy dupkom z myšlienky prijatia niekoľko nešťastníkov utekajúcim pred vojnou a katastrofálnymi životnými podmienkami. No málokto tuší, iba pred pár rokmi sa Slovensko stretlo s oveľa väčším náporom so žiadosťami o azyl. Navyše, o pár rokov by nám imigranti pomohli vyriešiť tikajúcu bombu.

V rokoch 2001 až 2004 sa so žiadosťou o azyl na Slovensko obrátilo až takmer 40 tisíc ľudí. Aj keď bolo vyhovených len malému percentu, konkrétne 64, oproti roku 2014 a 2015 je to obrovský počet. Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií zverejnil analýzu vychádzajúcu z čisiel ministerstva vnútra. Len za rok 2004 eviduje ministerstvo vnútra až 11 tisíc žiadostí. Oproti tomu v tomto roku požiadalo o azyl iba 130 ľudí. Vzhľadom na hystériu panjúcu okolo príjimania utečencov na naše územia je to úplne zanedbateľné číslo.

Slováci zvládli obrovské utečenecké
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, Twitter, IFP)

Za rok 2014 o azyl žiadalo najviac ľudí Nemecko, na ktoré pripadlo až vyše 32 % všetkých žiadostí. Je to suverénne najviac. Aj keď na tisíc obyvateľov zaregistrovali najviac žiadostí Švédi. Za minulý rok to bolo takmer 8,5 žiadostí na tisíc obyvateľov. Slovensko je úplne na chvoste, keď nás spomedzi krajín EÚ oslovilo so žiadosťou o azyl iba 0,1% ľudí.

Slováci zvládli obrovské utečenecké
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, Twitter, IFP)

Imigranti by nám pomohli vyriešiť demografickú krízu

Ekonóm Zdenko Štefanides upozorňuje na dve stránky mince. "Na jednej strane sú náklady, ktoré s prijímaním utečencov súvisia, teda ubytovanie, strava, ošatenie, dávky a podobne. Na druhej strane sú možné ekonomické prínosy, ktoré títo ľudia môžu krajine priniesť, ak si tu časom nájdu zamestnanie či začnú podnikať a tým prinášať slovenským verejným financiám dane a odvody," zareagoval pre Topky analytik VÚB banky.

Imigranti by mohli Slovensku pomôcť po ekonomickej stránke hlavne v súvislosti s demografickou krízou. O pár rokov nám budú možno veľmi potrební. "Aktuálne je na Slovensku veľkým problémom nezamestnanosť, no o pár desaťročí kvôli nepriaznivej demografii tu budeme mať presne opačný problém, budeme trpieť nedostatkom pracovných síl. A práve tu by mohla vhodne nastavená imigračná politika slovenskej ekonomike dlhodobo pomôcť," myslí si Štefanides.

Aká je kapacita Slovenska?

Slovensko je v súčasnej dobe pripravené prevziať adekvátny počet utečencov vzhľadom na naše kapacity. "Vzhľadom na nízke počty žiadostí o udelenie azylu podané na území Slovenskej republiky v ostatných rokoch, ako aj  v tomto roku (2010 -  541 žiadostí, 2011 - 491 žiadostí, 2012 – 732 žiadostí, 2013 – 441 žiadostí, 2014 – 331 žiadostí a do 31.8.2015 – 130 žiadostí)  je možné konštatovať, že v súčasnosti má migračný úrad MV SR v azylových zariadeniach dostatočné ubytovacie kapacity ptre žiadateľov o udelenie azylu (kapacita Záchytného tábora v Humennom je 524 miest, Pobytového tábora v Rohovciach je 140 miest a pobytového tábora v Opatovskej novej Vsi 140 miest)," zareagoval pre Topky riaditeľ migračného úradu na Slovensku Ján Kušnárik s tým, že keby sa počet žiadostí výrazným spôsobom navýšil, Slovensko by muselo uvažovať o vybudovaní nových zariadení.

Ale čo by sa stalo, keby sa (čisto teoreticky) Slovensku muselo zaviazať prijať 5 tisíc utečencov? "Slovenská republika sa zaviazala prijať 100 osôb v rámci presídlenia a 100 osôb v rámci relokácie. Ohľadom hypotetickej otázky týkajúcej sa povinnosti prijať aspoň 5000 utečencov a kapacít Slovenska si dovoľujeme odporučiť obrátiť sa na tlačový odbor KMV SR, ktorý by poskytol stanovisko za Ministerstvo vnútra SR," odporučil nám Kušnárik.

Imigranti prídu do Gabčíkova, zatiaľ sa nevie kedy

Minister vnútra Robert Kaliňák sám nevie, kedy prídu do Gabčíkova prví utečenci z Rakúska. Podľa Migračného úradu SR malo 250 ľudí prísť v auguste, ďalších 250 tento mesiac. Riaditeľ MÚ SR Bernard Priecel však dátum príchodu takisto konkretizovať nevedel.  Obyvatelia Gabčíkova s prijatím 500 utečencov z Rakúska nesúhlasia. Dôkazom bolo miestne referendum v nedeľu 2. augusta, v ktorom migrantov a zriadenie dočasného utečeneckého tábora odmietli. Proti táboru v obci bolo 96,67 percenta občanov, a teda 2 501 z obyvateľov, ktorí plebiscit podporili. 

Slováci zvládli obrovské utečenecké
Zobraziť galériu (6)

Viac o téme: AzylSlovenskoUtečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu