Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dvojica teroristiek chcela v USA odpáliť bombu, chytila ich FBI

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Sky News)

NEW YORK – Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zatkol dnes skoro ráno dve ženy sympatizujúce s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS), ktoré plánovali v USA odpáliť bombu. Informovala o tom dnes na svojom webe americká televízia ABC News s odvolaním sa na zdroje oboznámené s prípadom.

Príslušníci FBI zatkli 28-ročnú Noelle Velentzasovú a 31-ročnú Asiu Siddiquiovú v newyorskej štvrti Queens, kde spolu donedávna bývali. Podozrivé ženy by sa mali ešte dnes postaviť pred federálny súd v newyorskej štvrti Brooklyn. Vlani v auguste sa stala Velentzasová na Facebooku priateľkou s Tairodom Pughom, bývalým veteránom vzdušných síl USA. Pugha pred dvoma týždňami obžalovali zo zosnovania podobných plánov inšpirovaných džihádistami.

 Medzitým sa Siddiquiová podľa ABC News opakovane stýkala s členmi teroristickej organizácie al-Káida na Arabskom polostrove. Agenti FBI v utajení sa viackrát stretli s oboma ženami, ktoré s nimi diskutovali napríklad o snahe naučiť sa, ako vyrobiť bombu, ale aj o neúspešných bombových útokoch v dejinách USA. Americké úrady sú presvedčené o tom, že obe ženy viedla k ich plánom propaganda IS a jeho aktivity na internete.

Zatknutia súvisiace s IS sa v ostatnom čase stali v USA pomerne častým javom, napísali ABC News. Minulý týždeň zatkli v Chicagu dvoch bratancov pre podozrenia z údajného plánovania útokov v Spojených štátoch a zahraničí v mene IS. Jeden z mužov pritom pracoval pre národnú gardu v Illinois.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu