Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Teroristický útok v Európe prekazený na poslednú chvíľu: Plán al-Káidy vyvraždiť kresťanov!

Teroristický útok v Taliansku prekazili v poslednej chvíli Zobraziť galériu (3)
Teroristický útok v Taliansku prekazili v poslednej chvíli (Zdroj: corriere de la sera)

RÍM - Terčom útokov osôb zadržaných dnes v Taliansku v súvislosti s podozrením z terorizmu mohol byť aj Vatikán. Informoval o tom dnes v meste Cagliari na talianskom ostrove Sardínia prokurátor Mauro Mura, podľa ktorého bunka napojená na teroristickú sieť al-Káida plánovala aj útoky v Pakistane a Afganistane.

"Nemáme dôkaz, ale máme silné podozrenie," uviedol veliteľ zasahujúcej protiteroristickej jednotky Mario Carta, keď sa ho novinári pýtali na detaily možného útoku na sídlo katolíckej cirkvi. Uviedol, že v odpočutých telefonických rozhovoroch podozriví hovorili, že chcú v Taliansku "spustiť veľký džihád". V rozhovoroch sa v tejto súvislosti spomínal aj Vatikán.

Carta pre agentúru Reuters uviedol, že všetci podozriví sú Pakistanci alebo Afganci. Niektorí z nich sú považovaní za spoluzodpovedných za útoky v Pakistane vrátane útoku na trhovisku v Pešávare z roku 2009, ktorý si vyžiadal stovku obetí.

Rozsiahla protiteroristická operácia sa dnes uskutočnila na ostrove Sardínia a v ďalších siedmich provinciách krajiny. Vydaných bolo 18 zatykačov, a to aj na mená militantov podozrivých zo spoluúčasti na útokoch v Pakistane. Medzi zatykačmi boli aj príkazy na zadržanie dvoch mužov, ktorí kedysi pracovali ako ochranka niekdajšieho vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina, zastreleného americkým komandom v roku 2011, oznámila podľa agentúry AP talianska polícia.

Teroristický útok v Taliansku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: corriere della sera)

Časť podozrivých sa polícii podarilo zadržať - vrátane duchovného vodcu skupiny, imáma z Bergama -, ale časť z nich zrejme medzičasom územie Talianska opustila, uviedla talianska polícia.

Terčom policajného zásahu bola organizácia, ktorá sa vo svojej činnosti inšpirovala al-Káidou. Podporovala zrejme aj militantov pripravujúcich vzburu proti pakistanskej vláde za jej podporu spojeneckých operácií v Afganistane. Financovala aj teroristické bunky v Pakistane i Afganistane, keď od Afgancov a Pakistancov žijúcich v Taliansku vyberala príspevky určené pôvodne na náboženské účely.

Polícia vo Vatikáne je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Koncom uplynulého týždňa sa vo Francúzsku podarilo zadržať predpokladaného islamistu, ktorý údajne plánoval útoky na najmenej jeden katolícky chrám.

Agentúra AP uviedla, že európske vlády sa čoraz viac obávajú tzv. spiacich teroristických buniek na svojom území, ktoré by sa mohli kedykoľvek aktivizovať a prejsť do fázy útoku doma alebo v zahraničí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu