Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Krížová výprava Jordánska proti džihádistom začala: Prvý úspech, vymažeme ich z povrchu zeme!

Jordánskeho pilota upálili zaživa
Jordánskeho pilota upálili zaživa (Zdroj: YouTube)

AMMÁN - Jordánske letectvo podniklo od štvrtka 56 náletov na ciele radikálneho Islamského štátu (IS). Jordánsko operáciu začalo ako odvetu za svojho pilota, ktorého IS upálil. Podľa armádnych zdrojov bola pri náletoch zničená pätina objektov a zázemia IS. Piloti sa zameriavali na veliteľstvo a výcvikové priestory a tiež na miesta, z ktorých IS čerpá financie.

IS zajal pilota Muáza Kasásbu v decembri, keď sa jeho stroj zrútil nad severom Sýrie. Zrejme začiatkom januára ho upálili v klietke a video, na ktorom tento čin zaznamenali, radikáli zverejnili 3. februára. Jordánsko okamžite začalo chystať masívnu odvetnú akciu, aj keď už pred ňou bolo členom koalície, ktorá útočila na ciele IS v Sýrii.

"Prvý deň sme zničili 19 cieľov, druhý deň potom zbrane, pohonné hmoty a vybavenie tak, ako sme si to stanovili. Tretí deň sme útočili na objekty, v ktorých členovia IS jedia a spia. Budeme v útokoch pokračovať, nie rovnakým tempom, avšak podľa našich plánov," povedal dnes pred novinármi veliteľ jordánskeho letectva generál Mansúr Džbúr.

Dodal, že v minulých piatich týždňoch pri koaličných náletoch zahynulo 7000 radikálov. Jordánsko je odhodlané v boji pokračovať, kým nebude Islamský štát porazený. "Sme odhodlaní pokračovať, kým ich (IS) nevymažeme z povrchu zemského," povedal generál.

Kráľ Abdalláh II. po zverejnení videa s upálením povedal, že Jordánsko pilotovu smrť pomstí. Vyzval armádnych veliteľov, aby sa pripravili na to, že kráľovstvo znásobí svoju účasť v bojoch proti radikálom.

Armáda intenzívne bombarduje ciele islamistov v Sýrii

Šéf jordánskych vzdušných síl v nedeľu oznámil, že jeho krajina uskutočnila za posledné tri dni 56 náletov proti militantom z Islamského štátu (IŠ) v severovýchodnej Sýrii, pričom terčmi boli kľúčové základne a sklady. Jordánsko spustilo intenzívnu vojenskú kampaň proti džihádistom vo štvrtok v odpovedi na upálenie svojho pilota. Bombardovanie trvalo až do soboty. "Dosiahli sme, čo sme chceli. Zničili sme logistické centrá, sklady zbraní a útočili proti skrýšam ich bojovníkov," uviedol generál Mansúr al-Džbúr na tlačovej konferencii.

Zároveň dodal, že bombardovanie bude pokračovať a hlavným cieľom je zabiť lídra IŠ Abú Bakra al-Bagdádího, zničiť základne islamistov, posádky a ich veliteľské centrá. "Sme odhodlaní vymazať ich z povrchu zemského," vyhlásil generál.

Spojené arabské emiráty (SAE) prisľúbili Ammánu pomoc vo forme stíhačiek F-16, ktoré majú do Jordánska doraziť v nadchádzajúcich dňoch. Až doteraz boli arabské štáty len súčasťou Američanmi vedenej kampane proti islamistom a neútočili samostatne. Videozábery upálenia vojenského pilota Muáda al-Kasásbu však v utorok šokovali obyvateľov krajiny, ktorá chce podľa vlády teraz použiť proti militantným extrémistom všetky dostupné prostriedky. Jordánske útoky sa doteraz sústreďovali na základne džihádistov v sýrskom meste Rakka.

Do Libanonu dorazili americké zbrane a munícia pre boj s islamskými extrémistami

Americký veľvyslanec v Libanone dnes povedal, že do Bejrútu dorazila najnovšia americká pomoc libanonskej armáde pre boj s islamskými extrémistami pri hraniciach so susednou Sýriou - zbrane a munícia v hodnote 25 miliónov amerických dolárov.

Podľa vyjadrenia veľvyslanca Davida Halea je v zbrojnej dodávke aj vyše 70 húfnic M198 a 26 miliónov nábojov "všetkých možných tvarov a veľkosti, vrátane delostreleckých", citovala ho tlačová agentúra AP.

Islamskí extrémisti zaútočili v uplynulých mesiacoch niekoľkokrát na libanonských vojakov v oblastiach pri hraniciach so Sýriou a desiatky z nich zabili či zranili. K najvážnejšiemu útoku došlo v auguste, kedy členovia Frontu an-Nusrá, spájanému s al-Káidou a Islamského štátu zajali dve desiatky libanonských vojakov. Štyroch z nich zabili a zvyšok stále držia v zajatí.

Americkí predstavitelia dnes v libanonskom prístave oficiálne odovzdali zbrojnú dodávku libanonským. Veľvyslanec povedal reportérom, že Libanon sa stal piatym najväčším príjemcom americkej zahraničnej vojenskej pomoci. Vlani dostal od USA zbrane v hodnote vyše 100 miliónov dolárov a za ostatných rokov v hodnote vyše jednej miliardy dolárov, pričom bude dostávať americkú pomoc dovtedy, "kým nebude práca hotová"

Libanonská armáda je všeobecne považovaná za jednotiacu silu v Libanone, v jej radoch slúžia libanonskí sunniti aj šiiti, kresťania i drúzovia. Borí sa však s nárastom násilností v krajine. 

Dnes dorazila do Bejrútu najnovšia pomoc prisľúbená Libanonu. V novembri podpísali Francúzsko a Saudská Arábia v Paríži dohodu, že poskytnú libanonskej armáde zbrane v hodnote tri miliardy dolárov, za ktoré zaplatí Rijád. Prvá dodávka týchto zbraní by mala doraziť do krajiny v apríli, informovala tlačová agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu