Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Islamský štát vymenoval guvernéra pre Pakistan a Afganistan

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: redakcja.mpolska24.pl)

ISLAMABAD – Extrémistická organizácia Islamský štát (IS), okupujúca rozsiahle oblasti Sýrie a Iraku, vymenovala dnes bývalého predstaviteľa Talibanu za svojho "guvernéra" pre oblasť Pakistanu a Afganistanu. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu IS.

"Háfiz Saíd Chán bol vymenovaný za guvernéra provincie Chorásán," uvádza sa vo zvukovej nahrávke, ktorú tento týždeň zverejnil na Twitteri hovorca IS abú Muhammad Adnání. Pravosť posolstva zatiaľ nebola jednoznačne potvrdená.  Háfiz Saíd Chán je bývalým hovorcom a regionálnym veliteľom pakistanskej odnože Talibanu, s ktorou sa však vlani rozišiel. Podľa oznámenia bude stáť na čele provincie Islamského štátu, ktorú džihádisti nazývajú Chorásán, čo je historický názov stredoázijského regiónu. 

Islamskí militanti používajú názov Chorásán na označenie rozsiahlych oblastí strednej Ázie, od Iránu až po severozápadnú Čínu obývanú prevažne moslimskými Ujgurmi. Vymenovanie nového "guvernéra" podľa analytikov signalizuje, že Islamský štát mieni uplatňovať svoj vplyv aj v Pakistane a Afganistane, tradičných baštách al-Káidy a Talibanu.

Pred niekoľkými týždňami viacerí velitelia pakistanského Talibanu prisahali vernosť hlavnému vodcovi, samozvanému kalifovi Islamského štátu abú Bakrovi Baghdádímu. Objavili sa tiež správy o tom, že jeden z bývalých popredných činiteľov afganského Talibanu robí v Afganistane nábor bojovníkov pre IS. 

Zo Západu sa k Islamskému štátu pridalo viac ako 550 džihádistiek

Približne 550 z odhadovaných 3000 osôb, ktoré opustili západné krajiny a pridali sa k povstalcom z Islamského štátu (IS) v Sýrii a Iraku, tvoria ženy. Napísala to dnes agentúra DPA s odvolaním na londýnsky inštitút. Podľa Inštitútu pre strategický dialóg (ISD) sa ženy k bojovníkom IS pridávajú v rolách ako manželky, matky, učiteľky a ošetrovateľky, pretože majú zakázanú účasť v boji.

Vyhlásenie Islamského štátu v súvislosti s jeho cieľom vytvoriť islamský kalifát im dalo "ideologicky konzistentný priestor" a pomáha vysvetliť, prečo je ich súčasný pohyb odlišný od predchádzajúcich migračných vzorcov počas minulých konfliktov v Afganistane, Somálsku, Iraku a na Balkáne, uviedol ISD. "Spoluvina, ktorú podľa nich nesú západné veľmoci pri udržiavaní týchto konfliktov, je dôležitým faktorom pri ich rozhodnutí opustiť Západ a hľadať alternatívnu spoločnosť," píše sa v správe. "A prezentovanie sveta ako binárneho toto ich rozhodnutie iba posilňuje," dodáva inštitút.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu