Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kobané zaplatilo vysokú cenu: Sýrske mesto vyzerá ako Stalingrad, zrovnali ho so zemou!

Kobané je zruinované Zobraziť galériu (8)
Kobané je zruinované (Zdroj: Profimedia)

KOBANÉ - Islamisti a kurdskí obrancovia mesta bojujú o Kobané už štyri mesiace a stret postupne nadobudol symbolický charakter. Podľa posledných správ sa podarilo Kurdom aj vďaka pomoci irackých pešmergov dobyť späť asi 80 percent mesta, ale za vysokú cenu.

Mesiace intenzívneho boja medzi kurdskými bojovníkmi a extrémistami Islamského štátu zmenili mesto Kobané na ruiny a sutiny. Podľa vojakov, ktorí sa odtiaľ vrátili, môže trvať polstoročie, kým v ňom bude opäť pulzovať život, informoval spravodajský portál Kurdish Daily News.

Kobané zaplatilo vysokú cenu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: twitter, facebook)

Kobané zaplatilo vysokú cenu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter)

Kobané zaplatilo vysokú cenu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter)

Kurdskí vojenskí velitelia minulý týždeň uviedli, že majú pod kontrolou už viac ako 80 percent mesta a očakávajú, že čoskoro zatlačia aj posledných bojovníkov Islamského štátu. Na pomoc do Kobané prišli už v novembri vojaci z radov irackých dobrovoľníkov – pešmergovia. Získať mesto späť dopomohli aj spojenecké nálety vedené USA. IS ale naďalej ovláda väčšinu dedín v okolí mesta.

Kobané sa stalo symbolom boja proti IS

V bojoch o severosýrske mesto od začiatku ofenzívy radikálov z hnutia IS vlani v septembri padlo už 1 600 ľudí. Bilanciu zverejnila sýrska exilová organizácia SOHR, ktorá situáciu v krajine dlhodobo monitoruje z Londýna. Väčšinu obetí podľa nej však tvoria sami islamisti. Obrancov mesta, zväčša z radov miestnych Kurdov,vraj zahynulo z celkového počtu „len“ asi 480.

Kobané zaplatilo vysokú cenu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Profimedia)

Medzi obeťami boja o mesto ležiace na tureckej hranici, ktorého dobytím by IS ovládol súvislý pás územia pozdĺž tureckej hranice od severovýchodného cípu Sýrie po mesto Halab, je vraj tiež 32 civilistov. Viac ako 1 100 mŕtvych tak pripadá na radikálov z IS. Podľa SOHR však ide o striedme odhady a v skutočnosti je obetí zrejme oveľa viac.

Väčšinu obetí z boja o Kobané tvoria islamisti
Zobraziť galériu (8)
Väčšinu obetí z boja o Kobané tvoria islamisti  (Zdroj: twitter, facebook)

„Kobané sa stalo obrovským symbolom. Každý vie, že to je to miesto, kde Kurdi zastavili islamistov,“ povedal kurdský analytik Mutlu Civiroglu médiám. „IS stratili stovky bojovníkov, nákladné zbrane a prišli aj o povesť, že ich nikto nikde nedokáže zastaviť,“ dodal Civiroglu.

„To, čo vidíte na obrazovkách, je len pár budov vo frontovej línii,“ povedal pešmergský bojovník Fereydoun, ktorý pomáhal brániť kurdské mesto a prešiel sa jeho rozbombardovanými ulicami. Siuda, ďalší kurdský vojak, potvrdil, že mesiace bojov obrátili mesto na Stalingrad. Ten bol počas druhej svetovej vojny zrovnaný so zemou.

Kobané zaplatilo vysokú cenu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Islamisti prvý raz strieľali aj do vojakov zo Západu

Podľa Huffington Post sa počas uplynulého týždňa dostali do priamej prestrelky s bojovníkmi Islamského štátu aj kanadskí vojaci. Ide o vôbec prvú pozemnú prestrelku medzi západnými vojakmi a IS. „Vojaci boli práve na obhliadke frontových pozícií s kurdskými pešmergami, keď sa dostali pod mínometnú a guľometnú paľbu, ktorú v sebaobrane opätovali,“ povedal brigádny generál Michael Rouleau.

Kanadskí vojaci sa podľa Rouleaua nezúčastňujú v priamom boji, majú však právo na sebaobranu. Počas prestrelky neutrpeli vo svojich radoch žiadne straty. Úlohou kanadských vojenských síl je predovšetkým trénovať a radiť irackým vojakom, ktorí vzdorujú islamistom. Miesto prestrelky zostalo kvôli bezpečnosti utajené.

Kurdskí pešmergovia
Zobraziť galériu (8)
Kurdskí pešmergovia  (Zdroj: twitter, facebook)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu