Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rany pre Islamský štát: Pri útoku zahynul člen "vlády", Nemecko vysiela elitnú jednotku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MÓSUL - Pri bombardovaní pozícií islamistov južne od irackého mesta Mósul prišiel pred niekoľkými dňami o život islamista Reda Seyam, ktorý vo "vláde" Islamského štátu zastával funkciu "ministra školstva a osvety". Seyam pochádzal z Egypta, ale dlho žil v Nemecku.

Informáciu zverejnenú nemeckými rozhlasovými stanicami NDR a WDR, ako aj denníkom Süddeutsche Zeitung (SZ) potvrdila i nemecká tajná služba. Útok sa odohral v noci na 7. decembra.

Egypťan zastával v hierarchii IS vysoký post. Podľa nemeckých médií si ho zaslúžil za svoj vplyv v radoch saláfistov - prívržencov krajne konzervatívnej interpretácie islamu - na území Nemecka, kde dlhší čas žil a odkiaľ pochádza aj jeho manželka, ako aj vzhľadom na jeho dlhoročné kontakty s ľuďmi, ktorí sú teraz vo vedení IS.

Nemecké médiá upozornili, že práve po Seyamovej intervencii islamisti zakázali na irackých školách hudobnú výchovu, zemepis, výtvarnú výchovu a dejiny umenia, ako aj občiansku náuku. Svoje pokyny vydával z univerzity v Mósule, odkiaľ islamisti vedú výpady do priľahlých oblastí v snahe posilniť tam svoje pozície a zavŕšiť svoju misiu s cieľom vytvoriť kalifát. 

Seyam sa dostal do povedomia tajných služieb počas vojen v bývalej Juhoslávii, keď ho zadržali v Bosne za produkovanie propagandistických videoklipov oslavujúcich islamistov. 

Podľa niektorých zdrojov bol zapletený aj do teroristických útokov na ostrove Bali z roku 2002, pri ktorých zahynulo 202 ľudí, vrátane šiestich Nemcov.

Ako informoval denník SZ, Seyam, 54-ročný sedemnásobný otec, žil niekoľko rokov so svojou rodinou v Berlíne-Charlottenburgu, poberal sociálne dávky a bol sledovaný nemeckými bezpečnostnými orgánmi. V tomto období sa tiež ako producent venoval výrobe propagandistických videí a bol známym agitátorom v rámci saláfistickej scény v Berlíne. 

Udržiaval styky aj s raperom Dennisom Cuspertom, ktorý je známy pod umeleckým menom Deso Dogg a momentálne bojuje v radoch IS v Sýrii pod bojovým menom abú Talha Almání. Cuspert a Seyam sa v máji 2012 podieľali na organizovaní saláfistickej demonštrácie v Bonne, pri ktorej utrpelo zranenia 29 policajtov. 

Krátko potom Seyam emigroval do rodného Egypta, kde boli v tom čase pri moci islamisti. Neskôr sa podľa informácií tajných služieb presunul do tureckého mesta Reyhanli. Nemecká tlač vlani v auguste informovala, že odišiel do Sýrie.

Dôležitosť, akú islamisti pripisujú propagande, a ich obavy zo vzdelania zhrnul nedávno holandský denník De Telegraaf, keď napísal, že islamisti sa viac boja vzdelaných žien ako náletov amerických bombardérov. Cieľom islamistov je vytvoriť kalifát a držať v ňom žijúcich ľudí v nevzdelanosti. Islamisti chlapcom svoje názory vnucujú, zatiaľ čo dievčatám zámerne bránia vo vzdelaní, čím v nich živia nenávisť, napísal holandský denník.

Nemecko vyšle do Iraku vojenskú výcvikovú jednotku 

Nemecká vláda súhlasila dnes s vyslaním 100 príslušníkov Bundeswehru, ktorí budú v irackom meste Arbíl viesť vojenský výcvik kurdských jednotiek bojujúcich proti militantom z organizácie Islamský štát (IS), napísala agentúra AP.

"Musíme si byť istí, že frontovú líniu (proti skupine Islamský štát) udržíme," povedal dnes pred novinármi nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. Nemecko už predtým dodalo Kurdom bojujúcim v Iraku proti IS zbrane a iný vojenský materiál v hodnote 70 miliónov eur.

Podľa nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyenovej má Nemecko s kurdskými bojovníkmi len dobré skúsenosti, pretože sú spoľahliví a motivovaní, avšak potrebujú dobré vybavenie a výcvik.

Nemecký parlament bude o vyslaní vojenskej výcvikovej jednotky do Iraku rokovať v januári, ale vzhľadom na skutočnosť, že vládna koalícia má v parlamente väčšinu, sa vo všeobecnosti očakáva, že poslanci misiu schvália.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu