Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Autentické VIDEO bombového náletu na islamistov: Čiernu vlajku zmietli aj s teroristami!

Nálety rozmetal vlajku aj so strážcami
Nálety rozmetal vlajku aj so strážcami (Zdroj: Twitter, youtube)

KOBANÉ - Iba štyri kilometre od strategicky dôležitého mesta Kobané viala čierna vlajka radikálnych džihádistov z Islamského štátu. Na kopci sa ňou pýšili vojaci dvaja teroristi, ktorí odtiaľ informovali svojich spolubojovníkov. A vtom prišiel tvrdý úder. Po čiernej vlajke nezostalo ani stopy.

Pri náletoch koaličných lietadiel v severnej Sýrii za mesiac zahynulo viac ako 550 ľudí, väčšinou Islamistov. Tlak na radikálov z IS využíva tiež sýrske letectvo, ktoré v posledných dňoch zosilnilo nálety.

Najnovšie si to odniesli dvaja teroristi, ktorí strážili strategicky dôležitý kopec Tilsehir pri tureckej hranici. Kopec je kľúčový v pokračovaní úspešného ťaženia jednej či druhej strany. Radikáli sa okupácie kopca dlho netešili. Spojenci ho dobyli naspäť tvrdým úderom zo vzduchu.

Autentické video zachytilo posledné sekundy pred bombovým útokom na čiernu vlajku, ktorá označovala pozície islamistov. Pozrite si zábery tvrdého útoku na tento kopec.

Obranu mesta Kobané majú posilniť vojaci Slobodnej sýrskej armády

Sýrska kurdská Strana demokratickej jednoty (PYD) súhlasila s presunom 1300 vojakov Slobodnej sýrskej armády (FSA) k pohraničnému mestu Kobané, ktoré už vyše mesiaca obliehajú extrémisti z tzv. Islamského štátu (IS). Uviedol to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Správu však krátko nato poprel spolupredseda PYD Sálih Muslim. "Nadviazali sme spojenie s FSA, ale k uzavretiu žiadnej dohody zatiaľ nedošlo, ako sa zmienil pán Erdogan," uviedol Sálih pre Reuters telefonicky z Bruselu. "PYD oznámila, že akceptuje príchod 1300 ľudí z FSA. Príslušné tímy práve rokujú o trase," povedal predtým Erdogan na tlačovej konferencii v estónskom hlavnom meste Tallinn.

PYD kontroluje Kobané, pričom jej bojovníci s pomocou vzdušných útokov koalície vedenej Spojenými štátmi odrážajú nápor militantov z IS. FSA ako umiernená povstalecká skupina bojuje proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a jeho režimu.

Koaličné sily pri nočnom útoku zničili sklad zbraní Islamského štátu

Vzdušné útoky, ktoré v noci nadnes podnikli koaličné sily v Iraku, viedli k zničeniu skladu zbraní tzv. Islamského štátu (IS). Bojové stíhačky zhodili celkovo 70 bômb, pričom zničili približne 12 budov využívaných extrémistami na výrobu a uskladnenie zbrojného arzenálu. "Zničili sme budovy, v ktorých IS produkovali zbrane a nálože používané proti irackým silám. Zvrhnutých bolo 70 bômb," povedal de Villiers bez špecifikovania lokality útoku.

Francúzska armáda zároveň ohlásila nálety aj v okolí mesta Fallúdža a pohoria Džabal Sindžár, kde militanti zadržali tisíce utekajúcich jezídov. Iracké sily podľa denníka The Guardian delia mesiace od stavu, keď budú schopné odštartovať udržateľnú pozemnú ofenzívu proti IS, pričom pre sýrsku armádu môže byť tento horizont ešte dlhší, tvrdí americké Centrálne velenie (CENTCOM).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu