Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VIDEO Desivá spoveď zajatých džihádistov z IS: Mučenie, odrezávanie hláv a drogový doping!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: repro CNN)

DAMASK - Jeden po druhom prezradili, aké je to bojovať za Islamský štát. Kurdom sa podarilo zajať troch bojovníkov za IS, ktorí priznali, že ich pred bojmi zdrogovali, aby sa nebáli smrti. Poodhalili aj praktiky, ktoré čakajú na všetkých odpadlíkov od pravej viery. Za služby im platili tisíckami dolárov, no teraz to všetko ľutujú!

Kurdi v obliehanom meste Kobané na severe Sýrie zajali troch členov vražednej skupiny IS. Dostal sa k nim reportér americkej stanice CNN, ktorý sa s nimi postupne rozprával.

"Teraz sa budeme rozprávať so zajatcami, ktorí sa zapredali do služieb Islamskému štátu," povedal Jazir Cantonment. Do miestnosti ich priviedli so zaviazanými očami. Keď dali pásku dole prvému z troch zajatcov, bolo vidieť strach v jeho očiach. Potom mu Jazir oznámil, že je americký novinár. Následne sa trochu ukľudnil.

Sulejmanovi ponúkli peniaze za službu Islamskému štátu
Zobraziť galériu (6)
Sulejmanovi ponúkli peniaze za službu Islamskému štátu  (Zdroj: repro CNN)

Sulejaman patril k džihádistom a zapojil sa aj do bojov s Kurdmi. Vraj ho donútili, aby sa k nim pridal, inak by hrozilo nebezpečenstvo jeho rodine. Tak sa zúčastnil na bombovom útoku za 3 600 dolárov. Pri atentáte dokonca neprežil jeho synovec. Potom sa Sulejman rozhovoril a povedal, že islamisti im hovoria, že "bojujú za islam a spravodlivosť. Klamali nás, využili našu slabosť a chudobu," povedal reportérovi CNN.

Ďalší zajatec sa volal Kareem, ktorý má podľa vlastných slov 19 rokov. Od Islamského štátu dostal 2 tisíc dolárov za vyše ročnú službu pod čiernou zástavou naháňajúcou strach. Bol ochotný ukázať jazvy po guľkách ako dôkaz. Trikrát ma zasiahli do brucha, priznal s tým, že bojovníkov dopovali drogami.

Mladíka Kareema postrelili trikrát do brucha
Zobraziť galériu (6)
Mladíka Kareema postrelili trikrát do brucha  (Zdroj: repro CNN)

"Dávali nám pred bojom drogy, rôzne halucinogény. Robili to preto, aby nám bolo v boji jedno, či prežijeme alebo nie," prezrádza Kareem. Počas roka v službe postretal veľa spolubojovníkov, dokonca jedného z Číny. Preto si príliš nerozumeli, málokto z nich hovoril po sýrsky s miestnym prízvukom. Vraj im vedúci predstavitelia IS sľúbili aj manželky.

VIDEO Desivá spoveď zajatých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: repro CNN)

Predtým než ho zajali, videl mnoho popráv, keď zajatcom urezávali hlavy. "Všetko musí ísť v réžii IS. Kto sa nepodvolí islamskému právu, je odpadlík. Dokonca ženy, keby si nedali pozor a nezahalili si tvár, mohli by skončiť nakoniec bez hlavy," povedal Kareem.

Do tretice sa predstavil Jaber, bývalý učiteľ. Čo by spravil s novinárom, ktorý by sa mu dostal do rúk? Opýtal sa Jazir. "Tvoj osud by bol spečatený. Určite by ťa mučili, možno by ti odrezali hlavu alebo odrezali ruky, ale isto by ti len tak nevpálili guľku do hlavy," povedal mu Jaber.

Tretí zajatec menom Jaber
Zobraziť galériu (6)
Tretí zajatec menom Jaber  (Zdroj: repro CNN)

Reportér nemôže potvrdiť, či zajatci hovorili pravdu, alebo či ich nevycvičili práve pre takéto situácie. Ani jeden z nich nevedel, čo sa okolo nich deje, resp. aká sa vyvíjajú boje. Sulejman bol prekvapený, keď mu novinár oznámil, že pozície IS bombardujú spojenecké letky na čele s USA.

So slzami v očiach sa zmôže na tvrdú odpoveď. "Dúfam, že ich pozabíjajú všetkých," povedal. Nakoniec všetci traja prosili Kurdov, aby im odpustili. Vraj už oľutovali, že sa pridali k džihádistom. Kurdi si však tvrdia, že keby ich pustia, vrátia sa naspäť k vrahom z IS.

VIDEO Desivá spoveď zajatých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: repro CNN)

Posledné týždne s médiá plné správ a postupe a krutostiach radikálnych džihádistov, ktorí usilujú o vytvorenie kalifátu. Len za posledné dva dni podnikli spojenci až 14 leteckých náletov.

IS

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu