Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záhada Bartošovej listu na rozlúčku: Niečo tu nesedí! Falšoval niekto stopy?!

Dátum na obraze Ivety Bartošovej je evidentne písaný inou rukou ako dátum na liste. Zobraziť galériu (8)
Dátum na obraze Ivety Bartošovej je evidentne písaný inou rukou ako dátum na liste.

PRAHA - Ako to naozaj je?! Iveta Bartošová (†48) sa v utorok rozhodla ukončiť svoj život. Urobila tak na narodeniny svojho manžela Josefa Rychtářa (56), ktorému namaľovala pred smrťou obraz. Zároveň zanechala listy na rozlúčku pre muža aj syna. Ten prvý zhabala polícia, ten Arturov (17) ukázal čerstvý vdovec médiám. Podľa dátumu bol napísaný už niekoľko dní pred speváčkinou samovraždou a v podstate dokazuje dlhodobejšie plánovanie. Lenže... Číslice na rozlúčkovom dokumente a na maľbe sa dramaticky odlišujú. Pôsobí to tak, akoby minimálne časový údaj niekto sfalšoval. Dva dni po tom, ako sme v tejto veci kontaktovali políciu, sa páchateľ k činu priznal.

Iveta Bartošová v utorok spáchala samovraždu. Využila čas, kedy jej manžel odišiel z domu a namierila si to na koľajnice v ústrety prichádzajúcemu vlaku. Pred svojím činom namaľovala narodeninový obraz pre svojho manžela Josefa Rychtářa, ktorý mal práve v ten deň 56 rokov. Okrem toho mu napísala list na rozlúčku. Ďalší venovala svojmu synovi Arturovi. 

Polícia však s týmito dokumentmi naložila rozdielne. Kým Rychtářov zaradili medzi skúmané materiály, ten druhý zostal v speváčkinom dome. Čerstvý vdovec sa s ním dokonca nechal odfotiť do médií. Vďaka tomu vyšli najavo aj isté nezrovnalosti. 

Dátum na liste pre Artura totiž akoby nekorešpondoval so zvyškom slov. Ako keby bol písaný iným typom čiernej fixky. Samo o sebe to nič nedokazuje, na pováženie je však porovnanie časových údajov na hárku papiera a na maľbe pre manžela. Pôsobia totiž, že ich zhotovili dve rôzne ruky. Vidno to najmä na číslici 4. Zatiaľ čo v jednom prípade je písaná jedným ťahom, v druhom dvomi - tak, ako sa to učí v škole. Odlišujú sa však aj ďalšie cifry. 

Význam tohto faktu sa vynára najmä pri uvedomení si, že dátumy sú rôzne. List pre Artura je datovaný tak, akoby vznikol počas minulého piatku. Tým vytvára dojem, že Bartošová samovraždu plánovala už niekoľko dní. Ak je však sfalšovaný, všetko môže byť inak... 

Topky.sk preto oslovili českú políciu s otázkou, či sa zaoberá pravosťou rozlúčkových dokumentov. „K jednotlivým úkonom v rámci vyšetrovania sa s ohľadom na jeho priebeh nebude polícia vyjadrovať. Môžem vás však uistiť, že vyšetrovanie nešťastnej udalosti na železničnom priecestí prebieha úplne štandardne,” povedala nám hovorkyňa Andrea Zoulová. „V prípadoch, ktoré sú políciou vyšetrované ako podozrenie na samovražedné konanie, je obvyklé, že kriminalisti preverujú okolnosti udalosti, zhromažďujú svedectvá, zaisťujú dôkazné materiály a ďalšie dôležité stopy. List na rozlúčku v takýchto prípadoch polícia zaisťuje ako indíciu či dôkaz slobodnej vôle pisateľa,” dodala vedúca informačného oddelenia. Nevysvetlila však, prečo vyšetrovatelia zaradili do spisu len list pre Josefa Rychtářa a ten Arturov zostal voľne prístupný. 

Hocikto, kto mal prístup do domu, ho teda pomohol pozmeniť. V tejto súvislosti sa ako „páchateľ” ponúka najmä čerstvý vdovec. Nie je však jasné, čo presne by chcel takýmto konaním docieliť. Nakoniec sa však Rychtář k tomuto činu naozaj aj priznal. „Dátum som dopísal, keď som ho našiel,” prezradil v televízii. Vyvolal tak ale iba ďalšie otázky. Keď mal už v piatok dôkaz, že Iveta si chce siahnuť na život, prečo nič neurobil?! 

Na čísliciach jasne vidieť, že nie sú písané jednou rukou. Dvojka, štvorka ani jednotka sa nezhodujú.
Zobraziť galériu (8)
Na čísliciach jasne vidieť, že nie sú písané jednou rukou. Dvojka, štvorka ani jednotka sa nezhodujú.

Viac o okolnostiach smrti Ivety Bartošovej si môžete prečítať TU>>

Knihy o Ivete Bartošovej nájdete tu>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu