Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Putina pravda dobehla: Ruská stránka zverejnila počty ruských vojakov zabitých na Ukrajine

Ruského tankistu Doržiho Batomunkujeva zranili 19. februára v Debaľceve, bol jedným z prvých, kto otvorene hovoril o účasti Ruska v bojoch na Ukrajine. Zobraziť galériu (5)
Ruského tankistu Doržiho Batomunkujeva zranili 19. februára v Debaľceve, bol jedným z prvých, kto otvorene hovoril o účasti Ruska v bojoch na Ukrajine. (Zdroj: archív)

KYJEV/MOSKVA – A je to vonku! Kremeľ už viac ako rok popiera, že by sa bojov na Ukrajine zúčastňovali ruskí vojaci, teraz sa však preriekli vo vlastných štatistikách. Ruská stránka o ekonomike s názvom Dělovaja žizň (Obchodný život) v odbornom článku o zvyšovaní platov pre vojakov zohľadnila aj tých, ktorí v rokoch 2014 a 2015 bojovali na Ukrajine. Svoju chybu napravila, no neskoro. Všimli si ju v redakcii Forbes.

V článku o prijatí dôležitých rozhodnutí v oblasti finančných kompenzácií pre vojakov a ich rodiny sa ocitla aj stať o tých, ktorí bojujú alebo bojovali na Ukrajine. „K prvému januáru 2015 sa celkovo zaplatilo odškodné rodinám viac ako 2000 padnutých vojakov a 3200 vážne zranených vojakov, ktorí boli uznaní za invalidov,“ písalo sa v článku.

Ide o vojakov, ktorí podpísali zmluvy o nasadení na Ukrajinu, teda žoldnierov, ktorí za každý deň na fronte dostanú náhradu 1800 rubľov, teda necelých 23 eur.

Putina pravda dobehla: Ruská
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: repro Forbes/bs-life.ru)

Článok museli, samozrejme, na naliehanie cenzorov veľmi rýchlo upraviť, ukrajinská stránka Novyj region má však kópiu pôvodného článku, prestížny Forbes si toto prerieknutie všimol takisto. Nakoľko podľa prezidentského dekrétu sú informácie o stratách na životoch vojakov v čase mieru tajné, takáto informácia je veľmi citlivá. Ak by sa napríklad rodiny obetí rozhodli, že zverejnia skutočnosti ohľadom smrti, vyzradili by štátne tajomstvo. To by ich stálo nielen peňažnú náhradu za smrť rodinného príslušníka.

Putina pravda dobehla: Ruská
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Celkovo ruská vláda vyplatila každej rodine na území Ukrajiny zabitého ruského vojaka tri milióny rubľov, teda necelých 38-tisíc eur. Každému mužovi, z ktorého sa stal invalid, ukrojili zo štátneho rozpočtu 1,5 milióna rubľov (necelých 19-tisíc eur). Vzhľadom na asi 45 miliárd eur, ktoré zahŕňa rozpočet na obranu, nejde o veľkú čiastku. Aj tak sa však objavila v oficiálnych štatistikách v príslušnej rozpočtovej skupine.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

A tak padol mýtus o tom, že na Ukrajine nebojujú žiadni ruskí vojaci, maximálne tak ruskí vlastenci brániaci Rusko pred neonacistickými extrémistami. Ako správne upozorňuje Forbes, ani príbeh prezidenta Vladimira Putina o tom, že na území Ukrajiny nie sú žiadne aktívni členovia ruských ozbrojených síl nie je pravdivý. 

Putina pravda dobehla: Ruská
Zobraziť galériu (5)

Viac o téme: RuskoUkrajinská kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu