Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Moskva údajne podporuje teroristov z Hizballáhu: Chce oslabiť podporu Izraelu zo Západu!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

TEL AVIV - Rusko pripravuje núdzový plán, a tým je vyzvať Hizballáh a prípadne režim sýrskeho prezidenta Bašára al-Asada do priameho vojenského konfliktu s Izraelom. Informáciu priniesol francúzsky úradník, ktorý bol oboznámený so situáciou. Rozhovoril sa pod podmienkou, že ostane v anonymite.

Úradník povedal, že núdzový plán má byť použitý ako karta proti Západu, najmä proti USA a Európskej únii, ktoré sa usilujú izolovať Moskvu. Minulý týždeň Spojené štáty a EÚ sprísnili sankcie voči ruskej ekonomike, vrátane obmedzení investícií na Kryme.

Ako informuje wnd.com, úradník oficiálne povedal, že Rusko v posledných týždňoch úspešne dodávalo Hizballáhu veľký konvoj balistických rakiet a rakiet typy zem-vzduch. Rakety prijali, napriek izraelským náletom na Sýriu, kam Rusi dodali zbrane koncom minulého roka.

Podľa Francúza Rusko neurobilo žiadne rozhodnutie o miešaní sa do útoku Hizballáhu na Izrael, ale možný konflikt na Strednom východe zúročilo ako kartu, ktorú môže využiť v konfrontácii so Západom, najmä na Ukrajine.

Začiatkom tohto mesiaca, sýrsky minister zahraničia Walid al-Moualem cestoval do Ruska na stretnutie s prezidentom krajiny Vladimirom Putinom a ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom do ruského čiernomorského letoviska v Soči. Putin a Lavrov uistili Moualema, že Rusko nebude stáť za akýmkoľvek útokom zo západu na Asada a že Rusi sa zaviazali "podporiť" a "ochrániť" jeho režim.

Tento sľub prišiel uprostred vyvíjajúceho sa tlaku z Turecka a Saudskej Arábie na Obamovu politiku rozšíriť boj proti ISIS v Sýrii.

Moskva údajne podporuje teroristov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu