Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Merkelová dúfa, že Rusko nezasiahne v Moldavsku: Chodorkovskij označil Putina za nahého kráľa

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok vyjadrila nádej, že ruský prezident Vladimir Putin sa v Moldavsku nepokúsi o rovnakú stratégiu, akú použil v prípade Ukrajiny, pričom potvrdila podporu snahám Moldavcov o užšie vzťahy s EÚ.

Na spoločnej tlačovej konferencii s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom, ktorý navštívil Berlín, zároveň povedala, že Nemecko i Rumunsko sa cítia byť "politicky veľmi úzko previazané s Moldavskom" a budú podporovať tamojšiu vládu na čele s konzervatívcom Chirilom Gaburicim. Podľa Iohannisa "v súčasnosti nie sú žiadne náznaky", že by sa Moskva chystala zasahovať do záležitostí Moldavska, kde vzbudzuje obavy proruská separatistická oblasť Podnestersko. Rusko má na jeho území stovky vojakov, jeho nezávislosť však dodnes neuznalo.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Nuž, dúfame, že nie," odpovedala Merkelová na otázku, či si myslí, že hrozia kroky Ruska namierené proti východnému susedovi Rumunska. Moskva však ešte minulý rok uzavrela viaceré dohody s Podnesterskom, čo malo byť odpoveďou na podpísanie asociačnej dohody medzi Kišiňovom a EÚ. Moldavská vláda predtým varovala Rusko pred akýmikoľvek pokusmi o pričlenenie regiónu k svojmu územiu. "Ak sa nepostavíme Rusku, dlhodobo to bude pre nás všetkých hlboko poškodzujúce, pretože budeme svedkami ďalšej destabilizácie. Nabudúce to bude Moldavsko alebo jeden z Pobaltských štátov," povedal v utorok britský premiér David Cameron.

Obamova poradkyňa bude hovoriť s európskymi partnermi o Ukrajine a Rusku 

Americká poradkyňa pre národnú bezpečnosť Susan Riceová zvolala na dnes stretnutie so svojimi európskymi partnermi, aby spolu prediskutovali aktivity Ruska na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters. Poradkyňa prezidenta Baracka Obamu bude podľa hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta viesť rozhovory s predstaviteľmi Talianska, Francúzska, Británie a Nemecka o ďalších sankciách, ktoré by mohli uvaliť voči Rusku.

Americké ministerstvo zahraničných vecí USA medzitým oznámilo, že šéf diplomacie USA John Kerry sa v pondelok stretne s Ženeve s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom, s ktorým bude hovoriť o Ukrajine a Sýrii. Kerry podľa hovorkyne rezortu Jen Psakiovej vystúpi v Ženeve tiež pred Radou OSN pre ľudské práva a vo Švajčiarsku sa tiež zúčastní na ďalších rokovaniach o iránskom jadrovom programe. Počas cesty do Európy by mal navštíviť aj Londýn.

Chodorkovskij: Putin je "nahý kráľ", ktorého čaká úpadok ekonomiky 

Bývalý ruský magnát Michail Chodorkovskij varoval vo štvrtok šéfa Kremľa Vladimira Putina, že je "nahým kráľom" a riadi ekonomiku, ktorá bude ďalej slabnúť, čo nakoniec vyvolá bitku medzi súperiacimi klikami v Moskve. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. "Putin s nahou hruďou nie je mocným vodcom: je nahým kráľom," povedal publiku v Londýne Chodorkovskij, kedysi najbohatší človek v Rusku, ktorý ovládal najväčšiu ropnú spoločnosť v krajine Jukos. Keď však stratil Putinovu priazeň, v roku 2003 ho zatkli a prepustili až v roku 2013 po udelení milosti ruským prezidentom. Podnikateľ potom odišiel z Ruska.

Chodorkovskij v Londýne uviedol, že ruská ekonomika bude ďalej slabnúť a nakoniec jej slabá výkonnosť vyvolá boj medzi vplyvnými záujmovými skupinami, ktoré ovládajú Rusko. V posolstve, ktoré zrejme rozhnevá 62-ročného šéfa Kremľa, bývalý magnát takisto vyzval Západ, aby pestoval vzťahy s ruskými opozičnými skupinami, pretože bude nasledovať očakávaný koniec Putinovej éry.

Michail Chodorkovskij
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"V blízkej budúcnosti, keď sa režim začne meniť, budete musieť pestovať takéto vzťahy a budete mať na to veľmi málo času. Viem, čo hovorím, pretože som bol svedkom dvoch revolúcií v Rusku," vyhlásil 51-ročný Chodorkovskij na podujatí, ktoré zorganizoval nezávislý politický inštitút Chatham House so sídlom v Londýne.

Chodorkovskij dodal, že Putin prežíva súmrak svojej moci, ale finále jeho pôsobenia v prezidentskom úrade, ktoré sa začalo v roku 1999, môže trvať dlho a môže byť bolestné a nebezpečné pre Západ i pre Rusko. "Rusko bude musieť vydržať dlhé obdobie agónie pri posteli chorého cisára. Bude to bolestné pre obyvateľov a nebezpečné pre Západ," uviedol Chodorkovskij.

Vyjadril tiež presvedčenie, že konflikt na Ukrajine sa bude stupňovať ďalej, pretože Putinov konečný cieľ je oveľa väčší. "Putin nepotrebuje Donbas (východ Ukrajiny). Chce určovať osud sveta pri rozhovoroch s americkým prezidentom," vyhlásil Chodorkovskij.

"Putin sníva o tom, že sa so Spojenými štátmi dohodne na staronovom svetovom poriadku, keď bude svet rozdelený na sféry vplyvu. Keď nebude možné zasahovať do sféry toho druhého. Nehovoriac už o domácej politike," vysvetlil Chodorkovskij.

Mogheriniová hovorila s Lavrovom o plyne a prímerí na Ukrajine

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová vo štvrtok absolvovala 20-minútový telefonát s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, s ktorým podľa vlastných slov prediskutovala dodávky plynu do Európy, uplatňovanie prímeria na Ukrajine, ako aj vývoj v jadrovom spore s Iránom či snahy o diplomatické vyriešenie konfliktu v Líbyi. Novinárom v Bruseli zároveň potvrdila, že najbližší pondelok Európska komisia uskutoční trojstranné rokovanie o plyne, na ktoré podpredseda pre energetickú úniu Maroš Šefčovič pozval ruského ministra energetiky Aleksandra Novaka a jeho ukrajinského náprotivka Volodymyra Demčyšyna.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu varoval, že Rusko zastaví dodávky plynu na Ukrajinu, ak nedostane platbu vopred. Vznikla by tak možnosť, že by sa narušili dodávky do Európy cez ukrajinské územie. Išlo by už o štvrté takéto narušenie za desaťročie. "Hovorili sme o tom, ako vyriešiť otázku zásobovania plynom na trilaterálnej úrovni... Dohodli sme sa, že ak veci pôdu dobre, mohli by sme rozvinúť bilaterálny rozmer energetických rokovaní medzi EÚ a Ruskom," povedala Mogherinová po štvrtkovom telefonáte s Lavrovom. Medzi EÚ a Ruskom roky prebiehal "energetický dialóg", spolupráca však viazne po minuloročnom anektovaní Krymu a následnom uvalení sankcií voči Rusku.

Merkelová dúfa, že Rusko
Zobraziť galériu (4)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu