Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obrovská demonštrácia v Moskve: Proti Majdanu protestuje 40 tisíc ľudí!

Protimajdanovský protest v Moskve Zobraziť galériu (7)
Protimajdanovský protest v Moskve (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Odhadom až 40 tisíc ľudí sa zišlo v Moskve na demonštrácii proti minuloročným udalostiam na kyjevskom námestí Nezávislosti, ktoré viedli k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyča a nástupu prozápadnej vlády. Informovala o tom agentúra TASS.

Protimajdanovský protest v ruskej metropole sa koná v čase, keď si Kyjev pripomína zmenu režimu a krvavé udalosti z Majdana, ako sa námestiu Nezávislosti hovorí, pri ktorých zahynula zhruba stovka ľudí.

Demonštráciu do Moskvy zvolala ruská odnož hnutia Antimajdan, ktoré na Ukrajine podporovalo niekdajšie proruské smerovanie krajiny. Poslanec ruskej Dumy, dolnej parlamentnej komory, Dmitrij Sablin, ktorý je jedným z predstaviteľov hnutia, povedal, že cieľom Antimajdanu je zabrániť tomu, aby v Rusku vypukla takzvaná farebná revolúcia. Takto sú v postkomunistických krajinách nazývané masové protivládne protesty obyvateľov, ktoré vedú k zmene režimov. Heslom dnešnej moskovskej demonštrácie je Nezabudneme, neodpustíme.

Organizátori dopredu úradom nahlásili, že očakávajú približne 10 000 účastníkov. Zároveň ale upozornili, že ich počet by mohol byť oveľa vyšší. Podľa najnovších informácií sa v centre Moskvy zišlo asi 35 až 40 tisíc ľudí.

Protesty v Moskve
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Protesty v Moskve
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Vznik ruského Antimajdanu bol ohlásený v polovici januára. Jeho súčasťou sú napríklad motorkársky klub Nočný vlci, s ktorým udržiava kontakt ruský prezident Vladimir Putin, alebo rad poslancov vládnej strany Jednotné Rusko. Podporu na dnešnej demonštrácii vyslovila Antimajdanu zhruba stovka organizácií.

Majdan je choroba, my ju vyliečime

Na demonštrácii sa zúčastnili aj vojnoví veteráni z Afganistanu, kozáci oblečení v uniformách, motorkári z klubu Noční vlci či mladí ľudia z rôznych mládežníckych organizácií. Podľa spravodajkyne BBC boli v dave i mladé ženy vo vetrovkách ozdobených portrétmi ruského prezidenta Vladimira Putina.

Protesty v Moskve
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Medzi pochodujúcimi sa objavil aj Oleh Carjov, bývalý ukrajinský poslanec známy svojimi proruskými postojmi, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname EÚ. Carjov pochodoval po boku šéfa motorkárskeho klubu Noční vlci Alexandra Zaldostanova, prezývaného "Chirurg". Práve on založil v polovici januára spolu s ďalšími ruskými predstaviteľmi hnutie Antimajdan. Zaldostanov na demonštrácii vyhlásil, že cieľom hnutia je "nedovoliť rozkúskovanie štátu a nedovoliť 'piatej kolóne' rozštvrtiť našu krajinu ako v 90. rokoch".

Podľa BBC skupina demonštrantov vo vojenských maskáčoch niesla transparent s nápisom "Majdan je choroba - a my ju vyliečime!". "Majdan prospieva nepriateľom Ruska!" stálo na ďalšom transparente. Väčšina demonštrantov obviňovala USA a Európu, že iniciovali zmenu režimu na Ukrajine.

Protesty v Moskve
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

"V Majdane sa koncentruje všetko protiruské," citovala agentúra DPA jednu z rečníčok demonštrácie, ktorej hlavná časť sa konala neďaleko Kremľa. Protesty na Majdane v Kyjeve podľa nej podporoval Západ a zmenili sa na "krvavý tanec smrti". V Rusku nikdy nenastane "farebná revolúcia" ako na Ukrajine alebo v Gruzínsku, povedala rečníčka. "V týchto dňoch, keď sa mobilizujú nepriatelia Ruska, musíme pevne stáť na strane ruského prezidenta," povedal ďalší rečník. Demonštranti následne skandovali heslá ako "vlasť - Putin" alebo "ruský Krym".

Obrovská demonštrácia v Moskve:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu