Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Peklo v Debaľceve: USA zverejnili satelitné zábery dokazujúce moderné ruské zbrane!

Satelitné zábery dokazujú prítomnosť ruských zbraní Zobraziť galériu (8)
Satelitné zábery dokazujú prítomnosť ruských zbraní (Zdroj: Twitter)

KYJEV - Napriek ubezpečeniam ukrajinskej armády a povstaleckých veliteľov o dodržiavaní prímeria sa na východe Ukrajiny ďalej bojuje. Vyplýva to z informácií ukrajinských a ruských médií. Pri meste Debalceve, strategicky dôležitej železničnej križovatke, sú údajne boje silnejšie ako pred prímerím. Prestrelky pokračujú pri meste Horlivka a Doneck,pri Mariupole dnes padlo päť ukrajinských dobrovoľníkov. Pomocou satelitných snímok Američania odhalili prítomnosť ťažkej techniky v okolí mesta Debaľceve.

Podľa hovorcu donbaských povstaleckých vojsk Eduarda Basurina narušili ukrajinskej jednotky za posledných 24 hodín prímerie dvadsaťsedemkrát. Najsilnejší incidenty vraj vzbúrenci zaznamenali v Donecku, Horlivke a Dokučajevsku, ktoré ležia na frontovej línii južne od Donecka. K Artemivsku a Luhansku údajne armáda sťahuje ťažké delostrelectvo a raketomety Grad.

Americké satelitné snímky odhalili delá okolo mesta Debaľceve.

Peklo v Debaľceve: USA
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter)

Ukrajinci podľa Basurina dnes zahájili prudkú delostreleckú paľbu na donecké medzinárodné letisko, ktoré v januári po tvrdých niekoľkomesačných bojoch separatisti dobyli. Granáty na letisko vraj dopadali v čase, keď areál navštívila skupina 30 novinárov. O prípadných obetiach sa hovorca nezmienil.

Peklo v Debaľceve: USA
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Na východnom predmestí Azovského prístavu Mariupol sa podľa Basurina vojaci v noci pokúsili preraziť povstalecké línie. Do bojov pri obci Šyrokyne, prakticky zrovnanej so zemou pri minulých bojoch, sa vraj zapájajú najmä ukrajinskej dobrovoľnícke prápory Azov a Dneper. Mariupolská domobrana dnes oznámila, že pri bojoch pri Šyrokyne zahynulo päť ukrajinských dobrovoľníkov a 22 ďalších bolo zranených.

Z hrubého porušovania pokoja zbraní dnes naopak obvinila povstalcov ukrajinská armáda. Vojenský analytik Dmytro Tymčuk oznámil, že povstalci sťahujú jednotky k mestu Horlivka, kam sa vraj presúvajú aj obrnené útvary posilnené ruskými vojakmi. Na nasadenie sú podľa Tymčuka pripravené dve mínometné batérie, šesť húfnic, 25 tankov a takmer tisícka bojovníkov.

Kritická je podľa Tymčuka situácia pri Debaľceve, kde povstalecké oddiely obkľúčili niekoľkotisícovú ukrajinskú posádku. Separatisti bez prestávky ostreľujú armádne postavenie, ale aj civilné objekty, a pokúšajú sa mesto dobyť. "Paľba je občas silnejšia, než to bolo pred vyhlásením prímeria," tvrdí Tymčuk.

Do Debaľceve sa v nedeľu márne pokúšal preniknúť tím európskych pozorovateľov, ktorému nakoniec cestu prehradili vzbúreneckej oddiely. Misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe dnes oznámila, že sa o cestu do obkľúčeného mesta v najbližšej dobe pokúsi znova.

 

Separatisti majú rozkaz dobyť Debaľceve, štyria mŕtvi: OSN je znepokojená!

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyjadril v noci nadnes znepokojenie v súvislosti s pokračujúcimi prestrelkami v oblasti východoukrajinského mesta Debaľceve a ďalších lokalitách. Obe strany konfliktu vyzval na bezpodmienečné dodržiavanie prímeria, ktoré platí od nedeľňajšej polnoci. Počas prímeria na východe Ukrajiny prišli o život štyria vládni vojaci.

Peklo v Debaľceve: USA
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Fakt, že situácia je najkomplikovanejšia v oblasti Debaľceva, dnes na svojej webovej stránke potvrdil aj ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, ktorý upozornil, že proruskí separatisti v nedeľu viackrát hrubo porušili dohodu o prímerí, keď ostreľovali pozície ukrajinskej armády i civilné objekty v meste. Tymčuk v tejto súvislosti informoval o "opakovaných pokusoch o útok" a deklaroval, že ostreľovanie Debaľceva je intenzívnejšie ako pred uzavretím prímeria.

Peklo v Debaľceve: USA
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

 

Peklo v Debaľceve: USA
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Velenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes deklarovalo, že bude rešpektovať dohody uzavreté minulý piatok v Minsku, informoval dnes námestník veliteľa ozbrojených síl DĽR Eduard Basurin. Súčasne upozornil, že vládne sily pripravujú ďalšie provokácie, keďže sťahujú svoje jednotky do oblasti Artemivska, Myronivska a Luhanska, aby vzápätí "mohli protivníka obviniť z porušenia minských dohôd".

Peklo v Debaľceve: USA
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu