Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Chaos, tragické velenie a stovky mŕtvych: Ukrajinskí vojaci kritizujú ústup z Debaľceva!

Separatisti dobyli Debaľcevo Zobraziť galériu (35)
Separatisti dobyli Debaľcevo (Zdroj: SITA)

DEBAĽCEVO - Nad východoukrajinským Debaľcevom dnes zaviala vlajka doneckých separatistov. Mesto, ktoré dlhé týždne odolávalo povstaleckému obkľúčeniu, padlo po sústredenom útoku vzbúrencov a podľa kritikov aj vinou chýb v ukrajinskom armádnom velení.

Vzbúrenci tvrdia, že v debaľcevskom "kotli" zostali až tri tisícky mŕtvych ukrajinských vojakov. Nemocnice v susednom Artemivsku sú plné zranených, márnice plné mŕtvych. Pád Debaľceva vyvolal protesty Západu, Rusko naopak viní z krviprelievania Kyjev.

Separatisti dobyli Debaľcevo
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Porážka ukrajinských vojsk ale vyvolala tvrdú kritiku. "Mali sme (k obrane) dosť síl i bojových prostriedkov," komentoval ústup veliteľ domobraneckého práporu Donbasu Semen Semenčenko. "Problémom je velenie a koordinácia, sú na tej najhoršej možnej úrovni," dodal. Podľa tvrdenia ustupujúcich vojakov nedostávali oddiely na bojovej línii dostatok posíl, chaotický bol vraj aj ústup.

Separatisti dobyli Debaľcevo
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Obsadením Debaľceva sa útočné úmysly separatistov nevyčerpali, súdia ukrajinskí politológovia. Neistota panuje len ohľadom smeru budúceho útoku. Podľa analytika Vadyma Denysenka dobytím Debaľceva vojna neskončí, útoky sa podľa neho sústredia na sever Luhanskej a na juh Doneckej oblasti.

V bojoch o Debaľceve zahynulo 22 ukrajinských vojakov

Dvadsaťdva ukrajinských vojakov zahynulo a ďalších 150 utrpelo zranenia v bojoch s proruskými separatistami, ktoré v ostatných dňoch prebiehali na východe Ukrajiny v oblasti mesta Debaľceve. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl. Ukrajinské vládne jednotky sa dnes ráno - po týždňoch bojov - začali z Debaľceva sťahovať. Napriek prímeriu uzavretému minulý týždeň v Minsku tam boli zo strany proruských síl vystavení intenzívnej paľbe z ťažkých zbraní.

Povstalci tvrdia, že prímerie, dohodnuté zástupcami Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska, sa nevzťahuje na Debaľceve, ktoré je strategicky dôležitým železničným a cestným uzlom spájajúcimi dve proruskými separatistami kontrolované východoukrajinské oblasti Luhansk a Doneck.

Ústup z Debaľceva prikázal Porošenko

Ukrajinské vládne jednotky sa začali sťahovať z Debaľceva na východe krajiny, kde v posledných dňoch napriek prímeriu dochádzalo k delostreleckej paľbe, do mesta Artemivsk. 

Separatisti dobyli Debaľcevo
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu oznámil "plánovaný a organizovaný" ústup provládnych síl z mesta Debaľceve, ktoré už niekoľko týždňov obliehajú separatisti a prudké boje z neho hlásili aj napriek novému prímeriu.

Podľa jeho vyhlásenia pred odletom z Kyjeva na frontovú líniu je odsun zavŕšený na 80 percent a zvyšní vojaci so zbraňami by mali odísť v dvoch kolónach. O začatí sťahovania vojakov predtým informovali velitelia dvoch provládnych milícií. Porošenko podľa vlastných slov nariadil ústup ešte v utorok večer po tom, ako separatisti neumožnili do mesta vstúpiť pozorovateľom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Separatisti dobyli Debaľcevo
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Pri stredajšom vystúpení na kyjevskom letisku vyjadril vojakom pochvalu za splnenie úlohy ubrániť Debaľceve pred separatistami, hoci druhá strana v utorok tvrdila, že získala kontrolu nad väčšinou mesta. Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová v stredu obvinila proruských separatistov z porušovania prímeria s platnosťou od nedele a varovala, že dvadsaťosmička je v prípade pokračovania bojov pripravená podniknúť "náležité kroky".

Separatisti dobyli Debaľcevo
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Porošenka vojaci v Debaľceve ukázali svetu "pravú tvár banditov a separatistov, ktorí sú podporovaní Ruskom". Dodal, že napriek intenzívnym delostreleckým útokom Kyjev zaznamenal vo svojich radoch iba 30 zranených. V obliehanom meste na polceste medzi Doneckom a Luhanskom údajne zostali uväznené tisíce provládnych vojakov a podľa stredajšej správy separatistických médií sa po stovkách vzdávali. Porušovanie prímeria medzitým okrem EÚ odsúdila i nemecká vláda či americký viceprezident Joe Biden, ktorý pripísal spoluzodpovednosť Rusku. Tamojší minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu vyhlásil, že prímerie na východe Ukrajiny je s výnimkou Debaľceva dodržiavané "pozdĺž prakticky celej frontovej línie".

Ukrajinskí povstalci porušujú prímerie, ohrozujú mierovú dohodu

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyjadril v stredu znepokojenie nad situáciou na východe Ukrajiny, obzvlášť v meste Debaľceve, ktoré dobyli proruskí povstalci. "Som hlboko znepokojený zhoršujúcou sa situáciou v okolí Debaľceva," povedal na zasadnutí ministrov obrany EÚ v lotyšskej Rige.

Povstalci podľa neho odmietajú dodržiavanie prímeria, čo ohrozuje celú mierovú dohodu uzavretú minulý týždeň v Minsku. Dodal, že povstalci navyše stále odmietajú vpustiť do Debaľceva pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Stoltenberg ministrom tiež povedal, že na východe Ukrajiny stále operujú ruské jednotky, delostrelectvo a systémy protivzdušnej obrany. Rusko preto vyzval, aby v súlade s minskou dohodou stiahlo všetkých vojakov a vojenské vybavenie z východu Ukrajiny. Stoltenberg je podľa vlastných slov stále presvedčený, že minská dohoda je najlepšou cestou na politické riešenie krízy na Ukrajine.

Normandská štvorka sa poradí, čo ďalej

Šéfovia štátov a vlád tzv. normandskej štvorky: Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska, absolvujú ešte dnes večer spoločný telefonát venovaný najnovšiemu vývoju na východe Ukrajiny. Informoval o tom dnes v Paríži hovorca francúzskej vlády Stéphane Le Foll.
      Rozhovor sa uskutoční po obsadení východoukrajinského mesta Debaľceve proruskými separatistami, ktoré podľa Le Folla sťažuje implementáciu dohody uzavretej uplynulý štvrtok v bieloruskom Minsku.

Nemecko odsúdilo ofenzívu proruských síl

Nemecko dnes odsúdilo vojenskú ofenzívu proruských síl, ktorej cieľom bolo zmocniť sa strategicky dôležitého mesta Debaľceve. Postup protivládnych jednotiek označil Berlín za "jasné porušenie prímeria odsúhlaseného pred týždňom". Nemecko však súčasne deklarovalo, že je príliš skoro konštatovať, že "minská dohoda ako celok je mŕtva".


Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej dnes na pravidelnej tlačovej konferencii v Berlíne upozornil, že Európa je pripravená na zavedenie nových sankcií proti Rusku, pričom však dodal, že všetko závisí od ďalšieho vývoja na Ukrajine.

Hovorca Steffen Seibert na margo udalostí v Debaľceve uviedol, že "došlo k masívnemu porušeniu prímeria, ktoré nadobudlo platnosť v nedeľu." Nádeje súvisiace so zmluvou v Minsku boli podľa jeho slov vážne ohrozené, "musíme sa zasadiť za implementáciu balíka opatrení", pokračoval. A dodal, že "rezolúciu OSN vnímame ako krok týmto smerom", "v najbližších dňoch budeme pracovať s tými možnosťami", ktoré máme k dispozícii.  

 

Debaľceve je v ruinách
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: rt.com)

Niektorí vojaci sa vzdali, tvrdia separatisti

Predstaviteľ Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes ráno informoval, že vládni vojaci, obkľúčení proruskými silami v meste Debaľceve, začali skladať zbrane. Podľa jedného z veliteľov DĽR, Maxima Leščenka, sa vzdali stovky vládnych vojakov.

Takto vyzerá Debaľceve dnes
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

Podľa správ z bojiska na uliciach mesta ležia mŕtvoly ukrajinských vojakov, ktorých údajne pri obrane mesta padli stovky. Stovky ďalších vzbúrenci zajali.

"Kamaráti, ktorí sa chceli prebiť z obkľúčenia, ležia mŕtvi na zničených bojových vozidlách alebo jednoducho na ulici," oznámila agentúre Unian telefonicky z Debaľceve ukrajinská dobrovoľníčka Inna. Presný počet mŕtvych podľa nej nikto nepozná, pôjde ale do stoviek. Vládne jednotky z centra mesta ustúpili, očakávané armádne posily do Debaľceve vraj nedorazili.

Američania na Ukrajinu vyšlú 600 výsadkárov

Hovorca Pentagonu dnes potvrdil, že na Ukrajinu smeruje jednotka amerických výsadkárov s približne 600 členmi. 173. Airborne Brigade Combat Team vyšlú zo základne neďaleko talianskeho mesta Vincenza, kde monetálne sídli. Prápor na Ukrajinu zamieri už za mesiac, no vojaci nebudú mať za úlohu bojovať. Ich hlavným poslaním bude cvičiť ukrajinské jednotky v tréningovom centre Yavariv v meste Ľvov.

VIDEO Chaos, tragické velenie
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: 173rd Airborne Brigade)

Veliteľ americkej armády v Európe Ben Hodges povedal, že základom bude ukrajinských kolegov naučiť, ako sa majú účinne brániť proti delostrelectvu a raketám. Do tréningu takisto zahrnú zabezpečovanie ciest, mostov a evakuáciu civilného obyvateľstva.

Situácia v Debaľceve je neprehľadná

Ukrajinské vládne jednotky sa začali sťahovať z mesta Debaľceve na východe krajiny, kde v posledných dňoch napriek prímeriu dochádzalo k delostreleckej paľbe. 

Podľa Semiona Semenčenka, ktorý je poslancom ukrajinského parlamentu a veliteľom jednej z polovojenských brigád - pluku Donbas, ide o plánovaný a vopred zorganizovaný odsun. 

Semenčenko dodal, že "nepriateľ sa pokúša prehradiť cesty a zabrániť odchodu jednotiek", informovala tlačová agentúra Reuters.

Mykola Kolesnyk, veliteľ jednej z provládnych dobrovoľníckych jednotiek, v telefonickom rozhovore pre televíziu 112 potvrdil, že došlo k stiahnutiu ukrajinských vojakov, a to s cieľom chrániť ich životy. Spresnil, že z Debaľceva sa nestiahli všetci vojaci. "Hovoríme len o jednotkách, ktoré sú obkľúčené v obývaných oblastiach a okolo mesta," dodal Kolesnyk, veliteľ pluku Krivbas.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov informovala, že skupiny ukrajinských vojakov z Debaľceva dorazili medzičasom do neďalekého Artemivska. Časť z nich je zranená.

Námestník veliteľa regionálnej polície pre východ Ukrajiny Iľja Kiva pre ukrajinskú televíziu 112 uviedol, že boje medzi obkľúčenými vládnymi jednotkami a proruskými separatistami v Debaľceve pokračujú. "Teraz sa robí všetko pre to, aby sme vyslobodili naše sily," dodal.

Agentúra Reuters spresnila, že separatistické jednotky v uplynulých dňoch pokračovali v bojoch o Debaľceve aj napriek prímeriu, ktoré bolo dohodnuté uplynulý piatok v Minsku a začalo platiť o polnoci na nedeľu.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, ktorý bol koncom týždňa hostiteľom schôdzky o obnovení mieru na východe Ukrajiny, dnes podľa agentúry TASS vyslovil pripravenosť poslúžiť ako sprostredkovateľ pri vyjednávaniach o bezpečnom odsune vládnych vojakov a bojovej techniky z Debaľceva.

Vedenie samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) dnes podľa agentúry TASS deklarovalo, že ukrajinskí vojaci "nevyjdú z Debaľceva so zbraňami a technikou". Líder LĽR Igor Plotnickij však pripustil, že ak ukrajinské jednotky v Debaľceve zložia zbrane, "možno sa podarí dohodnúť sa".

Predstaviteľ Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes informoval, že vládni vojaci, obkľúčení proruskými silami v meste Debaľceve, začali skladať zbrane. Podľa jedného z veliteľov DĽR, Maxima Leščenka, sa vzdali stovky vládnych vojakov.

 

Ukrajinská armáda sa sťahuje z Debaľceve

 

VIDEO Chaos, tragické velenie
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Foto: hromadske.tv)

Ukrajinská agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tlačovú správu velenia vládnej protiteroristickej operácie (ATO) predtým informovala, že po intenzívnom ostreľovaní Debaľceva sa začal útok proruských separatistov na mesto, kam už v utorok podvečer prenikli diverzné skupiny, ktoré ničili infraštruktúru. Podľa ATO boli poškodené železničné koľajnice, viacero ciest a transformátorov. Ukrinform s odvolaním sa na ATO krátko po 10.00 h miestneho času informovala, že "v Debaľceve sa odohráva bojová operácia".

VIDEO Chaos, tragické velenie
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Foto: hromadske.tv)

 Agentúra RIA Novosti citovala veliteľa separatistov Leščenka, podľa ktorého sú vládni vojaci v oblasti Debaľceva demoralizovaní, pričom ich velitelia už opustili mesto.

Podľa zástupcu veliteľa síl DĽR Eduarda Basurina je v Debaľceve asi 3000 vojakov rozličných jednotiek vládnej armády, ktorí sú obkľúčení armádou protivníka.

VIDEO Chaos, tragické velenie
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Foto: hromadske.tv)

Proruské sily začali s odsunom ťažkej techniky

Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes oznámilo, že jej ozbrojené sily začali sťahovať ťažké zbrane z demarkačnej línie na východe Ukrajiny. Podľa agentúry Reuters separatisti začali s odsunom ťažkej bojovej techniky z oblastí, ktoré sú pod ich kontrolou.

"Ozbrojené sily DĽR začali odsun ťažkých delostreleckých systémov od demarkačnej línie stanovenej minskou dohodou z 19. septembra 2014," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva, o ktorom informovala Donecká tlačová agentúra DAN.

Najvyšší predstaviteľ Doneckej republiky Alexandr Zacharčenko postrelený

Najvyšší predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko utrpel včera zranenia počas intenzívnych bojov o strategické mesto Debaľceve.

Alexandr Zacharčenko bol postrelený
Zobraziť galériu (35)

Podľa informácií spravodajského ruského portálu vesti.ru sa Zacharčenko počas paľby pokúšal prebehnúť cez centrum mesta, keď dostal zásah do členka. Prvú pomoc mu poskytli bodyguardi, ktorí ho potom prepravili najskôr do poľnej nemocnice a následne do zdravotníckeho zariadenia v Alčevsku, ležiacom medzi Debaľceve a Luhanskom. Zacharčenko bol počas prevozu pri vedomí a nenachádza sa v ohrození života.

Podľa vesti.ru Zacharčenko osobne riadil "čistenie" Debaľceva a vyzýval obkľúčených ukrajinských vojakov na kapituláciu. "Váš prezident vás zradil. Vy nie ste pre neho nikto, či vás je 5000 alebo 50.000. Pre Porošenka ste iba kusom mäsa," citoval lídra samozvanej DĽR portál vesti.ru.

Ruské médiá s odvolaním sa na proruských separatistov informovali, že pod ich kontrolou je už viac ako 80 percent mesta Debaľceve, z ktorého naďalej vytláčajú príslušníkov ukrajinskej armády. Separatistom sa mali vzdať desiatky ukrajinských vojakov.

 

 

Povstalci by mali umožniť odchod vojakov z Debaľceva, tvrdí Putin

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v utorok ukrajinských povstalcov, aby umožnili ukrajinským jednotkám bezpečný odchod z mesta Debaľceve, ktorého väčšinu separatisti v utorok dobyli. Vládu v Kyjeve vyzval, aby svojim vojakom nebránila zložiť zbrane a vzdať sa. Na tlačovej konferencii v Budapešti po stretnutí s premiérom Viktorom Orbánom Putin vyhlásil, že boje o Debaľceve sa dali očakávať, no celkovo podľa neho došlo po uzavretí prímeria k redukcii bojov na východe Ukrajiny.

VIDEO Chaos, tragické velenie
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Proruským povstalcom sa podarilo získať väčšinu mesta Debaľceve, ktoré je dôležitým železničným uzlom na trati medzi Doneckom a Luhanskom. V meste zostali uväznené tisíce ukrajinských vojakov. Povstalci podľa vlastných vyhlásení už zajali stovky z nich. Ostatným údajne nedovolia mesto opustiť, ak nezložia zbrane a nevzdajú sa.

OSN vyzvala na zastavenie bojov na Ukrajine

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) vyzvala v utorok všetky strany ukrajinského konfliktu, aby zastavili boje a dodržiavali prímerie dohodnuté prostredníctvom Európskej únie minulý týždeň v Minsku. Vo vyhlásení, ktoré iniciovala Veľká Británia, členovia BR OSN vyjadrujú znepokojenie nad pokračujúcimi bojmi v niektorých častiach východnej Ukrajiny. Konkrétne sa vo vyhlásení spomínajú boje v meste Debaľceve, ktorého väčšinu sa v utorok podarilo povstalcom dobyť.

VIDEO Chaos, tragické velenie
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

BR OSN následne prijala rezolúciu, ktorou schválila dohodu o mieri na Ukrajine uzavretú v Minsku. V rezolúcii vyjadrujú členovia rady "plný rešpekt suverenite, nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny".

Lajčák: S výnimkou Debaľceva sa prímerie dodržiava s odretými ušami

Prímerie dohodnuté minulý týždeň v Minsku sa s výnimkou Debaľceva s odretými ušami dodržiava, zdôraznil dnes pre médiá minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Som ustarostený tým, že boje v oblasti Debaľceva pokračujú a dochádza k stratám na ľudských životoch, dodal. Podľa šéfa slovenskej diplomacie sa to nesmie teraz zlomiť smerom k porušovaniu prímeria. Naopak, dohodnuté prímerie sa musí dodržiavať na celom území Ukrajiny. „Toto je zásadná vec, o ktorej sa musí rozhodnúť teraz,“ vyhlásil Lajčák.

Separatisti dobyli Debaľcevo
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Podľa ministra nesmieme dovoliť, aby to erodovalo ako minské dohody zo septembra, ktoré boli na papieri v poriadku, ale nikdy sa nezačali plne implementovať. „Bolo by zlyhaním nás všetkých, ak by si pár dobrodruhov a banditov urobilo trhací kalendár z tohto dokumentu, ktorý je výsledkom veľmi serióznej práce,“ vyhlásil Lajčák.

Ministrovi zahraničných vecí veľmi prekáža, že separatisti neumožňujú prístup monitorovacej misie OBSE. To je vec, ktorú treba riešiť na najvyššej politickej úrovni a denno-denné telefonické rozhovory medzi účastníkmi minských rozhovorov smerujú práve k tomu, dodal.

Lavrov: S výnimkou Debaľceva sa prímerie na východe Ukrajiny dodržiava

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že prímerie na východe Ukrajiny, ku ktorému sa zaviazali vládne sily a proruskí separatisti, sa vo všeobecnosti dodržiava s výnimkou strategického mesta Debaľceve.

Separatisti dobyli Debaľcevo
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

"Prímerie sa dodržiava prakticky pozdĺž celej frontovej línie a v pár regiónoch je pripravenosť - aspoň milície to verejne deklarovali - odsunúť ťažké zbrane. Výnimkou je Debaľceve," uviedol Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve. Lavrov vysvetlil, že ruská delegácia už na minských rokovaniach upozornila, že ukrajinskí vojaci sa v Debaľceve "dostali do kotla" a že treba rokovať o tom, ako by sa z neho mohli dostať. "Reč bola o tom, aby odišli so cťou, ale bez ťažkých zbraní," dodal Lavrov, podľa ktorého ukrajinská strana nebola pripravená akceptovať tento návrh. Ukrajinský prezident Petro "Porošenko tvrdil, že kotla niet," vyhlásil Lavrov.

Ruský minister pripomenul, že proruskí povstalci od začiatku bojov o Debaľceve upozorňovali, že nedopustia, aby ho vládni vojaci opustili aj s ťažkou technikou. Obávali sa totiž, že vládne sily sa po stiahnutí z mesta a ústupe vrátia a prejdú do protiútoku.  Lavrov uviedol, že Moskva je - podobne ako aj Západ - znepokojená vývojom situácie v Debaľceve a vyzýva na zastavenie paľby, ktorej cieľom je "zmeniť status quo z 15. februára," keď nadobudlo platnosť prímerie. 

Separatisti dobyli Debaľcevo
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Kritizoval, že namiesto rokovaní dochádza k pokusom prebiť sa z obkľúčenia v debaľcevskom kotli alebo ho preraziť zvonku, o čo sa podľa Lavrova vládne sily pokúšajú tiež. "Povstalci, prirodzene, reagujú," uviedol ruský minister, ktorý vyjadril nádej, že "zvíťazí zdravý rozum a na prvé miesto sa dostane úloha zachrániť životy tých, ktorí sa ocitli v obkľúčení". Podľa jeho slov sa už mnohí ukrajinskí vládni vojaci vzdali. "Správajú sa k nim (potom) ľudsky: nakŕmia ich, dajú im možnosť umyť sa a poskytnú im teplé oblečenie," dodal. 

Separatisti dobyli Debaľcevo
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Lavrova by západní politici mali pomôcť urovnaniu krízy na Ukrajine, a nepodnecovať konfrontáciu. Tieto jeho slová sú okrem iného reakciou na výrok amerického viceprezidenta Joea Bidena, ktorý vyzval USA, aby dodali Ukrajine dodatočné prostriedky na posilnenie jej obranyschopnosti. Lavrov dnes označil Bidenov výrok za "ďalšie potvrdenie nekonštruktívnej politiky Washingtonu".

Debaľcevom boli dohody z Minska vážne porušené, ale nie sú mŕtve

Šéfovia štátov a vlád tzv. normandskej štvorky: Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska, absolvujú ešte dnes večer spoločný telefonát venovaný najnovšiemu vývoju na východe Ukrajiny. Informoval o tom dnes v Paríži hovorca francúzskej vlády Stéphane Le Foll. Rozhovor sa uskutoční po obsadení východoukrajinského mesta Debaľceve proruskými separatistami, ktoré podľa Le Folla sťažuje implementáciu dohody uzavretej uplynulý štvrtok v bieloruskom Minsku.

Nemecko dnes odsúdilo vojenskú ofenzívu proruských síl, ktorej cieľom bolo zmocniť sa strategicky dôležitého mesta Debaľceve. Postup protivládnych jednotiek označil Berlín za "jasné porušenie prímeria odsúhlaseného pred týždňom". Nemecko však súčasne deklarovalo, že je príliš skoro konštatovať, že "minská dohoda ako celok je mŕtva".

Separatisti dobyli Debaľcevo
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej dnes na pravidelnej tlačovej konferencii v Berlíne upozornil, že Európa je pripravená na zavedenie nových sankcií proti Rusku, pričom však dodal, že všetko závisí od ďalšieho vývoja na Ukrajine.

Hovorca Steffen Seibert na margo udalostí v Debaľceve uviedol, že "došlo k masívnemu porušeniu prímeria, ktoré nadobudlo platnosť v nedeľu." Nádeje súvisiace so zmluvou v Minsku boli podľa jeho slov vážne ohrozené, "musíme sa zasadiť za implementáciu balíka opatrení", pokračoval. A dodal, že "rezolúciu OSN vnímame ako krok týmto smerom", "v najbližších dňoch budeme pracovať s tými možnosťami", ktoré máme k dispozícii.

NATO žiada rešpektovanie prímeria, Británia hrozí predĺžením platnosti sankcií

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes vyjadril obavy nad zhoršujúcou sa situáciou vo východoukrajinskom meste Debaľceve a okolí. Súčasne upozornil, že odmietavý postoj proruských separatistov k rešpektovaniu prímeria ohrozuje dohodu uzavretú pred týždňom v bieloruskom Minsku.

Separatisti dobyli Debaľcevo
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Stoltenberg apeloval na Rusko, aby prestalo podporovať separatistov na východe Ukrajiny a v súlade s minskými dohodami odtiaľ stiahlo svoje jednotky a vojenské zariadenia. Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond dnes v Lisabone varoval, že v prípade nerešpektovania prímeria by Európa mohla pristúpiť k ďalším sankciám voči Rusku a jeho stúpencom na východnej Ukrajine.

"Dnes ráno som počul, že (ruský) prezident (Vladimir) Putin vyzýva ukrajinské jednotky v Debaľceve, aby sa vzdali. To vôbec nie je v duchu toho, na čom sme sa minulý týždeň dohodli, a odhaľuje to skutočné zámery Ruska," vyhlásil Hammond po dnešnom stretnutí s portugalským rezortným kolegom Ruim Machetem.

Separatisti dobyli Debaľcevo
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Hammond upozornil, že ak dôjde k porušeniu dohody o prímerí alebo sa zistí, že "Rusko nekoná v dobrej viere", Európa by mala vystúpiť s jasným vyhlásením o predĺžení existujúcich sankčných opatrení, ktoré majú zatiaľ platnosť do júla. Platnosť sankcií by sa v takom prípade predĺžila do konca tohto roku, uviedol britský minister. Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová považuje dnešné obsadenie východoukrajinského mesta Debaľceve proruskými separatistami za vážne porušenie dohody o prímerí uzavretej pred týždňom v bieloruskom Minsku. 

Separatisti dobyli Debaľcevo
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Vo svojom vyhlásení, zverejnenom v Rige, okrem iného upozornila, že ak boje na východe Ukrajiny neutíchnu alebo dôjde k inému negatívnemu vývoju, EÚ je pripravená podniknúť príslušné kroky, čím podľa nemenovaných diplomatov pohrozila novými sankciami Rusku i proruským predstaviteľom na východnej Ukrajine.

Kerry a Lavrov hovorili o implementácii prímeria na východe Ukrajiny

Minister zahraničných vecí USA John Kerry a jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov hovorili dnes telefonicky o implementácii dohody o prímerí na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí. "Minister poukázal na význam priameho dialógu medzi Kyjevom, Doneckom a Luhanskom, vrátane nutnosti urýchleného ukončenia bojov v oblasti mesta Debaľceve. Opätovne sa zmienil aj o povinnosti ukrajinskej vlády uskutočniť ústavné reformy a zabezpečiť pre región Donbasu osobitný štatút," uvádza sa vo vyhlásení rezortu ruskej diplomacie.

Separatisti dobyli Debaľcevo
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Ministri zahraničných vecí Ruska a Spojených štátov diskutovali aj o harmonograme prípadných bilaterálnych kontaktov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu