Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Desivé správy z Ukrajiny: V boji je 40 tisíc ruských vojakov, 100 tisíc čaká na rozkaz!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Facebook)

KYJEV - Putin stále hrozí a je naďalej nebezpečný. Prehlásil to Porošenkov poradca a šéf ukrajinskej tajnej služby Igor Smeško na konferencii Tiger, ktorá sa koná dnes presne rok od začiatku revolúcie na Majdane. Podľa neho má Putin pripravených 40 tisíc dobre vyzbrojených vojakov na Ukrajine. Najnovšie presunula Moskva do Luhanskej oblasti letku stíhačiek MIG. Tie majú nad celou oblasťou hliadkovať. Slovné prestrelky naďalej pokračujú, obidve znepriatelené strany sa obviňujú, kto zaútočí ako prvý.

Dnes sa koná na Ukrajine konferencia s názvom Tiger. Vystúpil na nej aj Igor Smeško, poradca prezidenta Porošenka a šéf výboru tajnej služby. Taktiež je diplomat a skúsený armádny profesionál. Smeško si servítku pred ústa nedával. Vyhlásil, že Putin má v súčasnosti na Ukrajine až 40 tisíc dobre vyzbrojených vojakov. Keď by sa rozhodol ruský vladár pre útok, bolo by to posledné, čo spraví. Podľa neho si Putin neželá budovanie demokracie v okolitých štátoch.

Smeško (v strede) na konferencii Tiger
Zobraziť galériu (5)
Smeško (v strede) na konferencii Tiger  (Zdroj: twitter, facebook)

"Máme dvoch nepriateľov. Vnútorným je korupcia a vonkajším je Rusko. Jediná vláda, ktorá s nami intenzívnej jedná, je americká." prehlásil na konferencii. V súčasnoti podľa neho prebieha regulérna vojna medzi Ruskom a Ukrajinou. "V súčasnosti v Európe neexistujú silní lídri".

Smeško otvorene povedal, že Putin má k dispozícii 100 tisíc vojakov pripravených zaútočiť, ale to by znamenalo jeho koniec.

Dnes sa koná na Ukrajine konferencia Tiger
Zobraziť galériu (5)
Dnes sa koná na Ukrajine konferencia Tiger  (Zdroj: Twitter)

Moskva presunula tri stíhačky do kritickej oblasti

Rusko presunulo záchytné stíhačky MIG 31 do rostovskej oblasti, odkiaľ by mali kontrolovať vzdušný priestor nad Luhanskom. Lietadlá môžu dosiahnuť až trojnásobnú rýchlosť zvuku. Povedal to v stredu Andrej Lysenko, člen ukrajinskej národnej bezpečnostnej rady, píšu Novinky.cz.

"Na Millerove letisko v rostovskej oblasti bola presunutá letecká skupina, ktorá mala základňu v Perme," povedal Lysenko. "Na hranici s Ukrajinou boli rozmiestnené radarové stanice a stíhacie lietadlá MIG 31, ktoré môžu kontrolovať vzdušný priestor nad celou luhanskou oblasťou".

Ruské MIGy stále patria k špičkovej výzbroji ruského letectva. Iba za posledný deň zomrelo podľa Lysenka dvaja ukrajinskí vojaci a 13 ich bolo zranených. Za posledných 24 hodín vládne jednotky čelili 43 útokom od proruských separatistov.

Šéf NATO: Rusi hromadia armádu na Ukrajine

Šéf NATO Jens Stoltenberg informoval dnes o hromadení ruských vojenských síl na východe Ukrajiny, ako aj na ruskej strane hranice. Vyzval Moskvu, aby stiahla svoje vojská. Stoltenberg povedal, že informácie z NATO a iných zdrojov poukazujú na "hromadenie vojenských síl vo vnútri Ukrajiny. Vidíme však aj hromadenie vojenských síl na ruskej strane hranice".

 

Podľa Stoltenberga ide o "závažné hromadenie vojenských síl". "Vyzývame Rusko, aby stiahlo svoje jednotky a prispelo k mierovej dohode," citovala agentúra Reuters šéfa NATO, ktorý sa takto vyjadril pre novinárov pred schôdzkou v Bruseli s ministrami obrany členských krajín Európskej únie.

"Vidíme pohyb vojakov, výzbroje, tankov, delostrelectva, ako aj moderných systémov protivzdušnej obrany," citovala Stoltenberga agentúra DPA. Šéf NATO dodal, že Rusko má na výber: buď bude súčasťou mierového riešenia, alebo bude pokračovať na ceste k izolácii.

Podľa Lavrova neexistuje alternatíva medzi EÚ a Ruskom

Neexistuje alternatíva k spolupráci medzi Ruskom a Európskou úniou, uviedol dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Zdôraznil, že Moskva nenesie vinu za napäté vzťahy s Bruselom v súvislosti s krízou na Ukrajine. Obidve strany sa obviňujú z toho, ktorá skôr zaútočí. Lavrov povedal, že to bude Kyjev. Ten odrezal od sociálnych dávok postihnuté regióny. Kyjev zase tvrdí opak. Podľa neho tam Putin zhromažďuje armádu.

"Súčasný negatívny trend v globálnych záležitostiach nie je naša voľba," vyhlásil Lavrov pred poslancami ruského parlamentu. "Neexistuje reálna alternatíva k vzájomne prospešnej a rovnocennej spolupráci medzi Ruskom a Európskou úniou. Príliš veľa nás toho spája," citovala šéfa ruskej diplomacie agentúra Reuters.

Podľa spravodajského servera Sputnik vyzval Lavrov aj na zavedenie stabilných kontaktov medzi Kyjevom a predstaviteľmi separatistických oblastí na východe Ukrajiny. Podľa jeho vyjadrenia by to bol prvý krok k vyriešeniu krízy.

Západ musí podľa Lavrova povzbudiť tento proces a prestať sa pokúšať slepo podporovať všetky kroky Kyjeva, "zatvárajúc oči pred ohavným porušovaním ľudských práv, otvorenou trestnou činnosťou a vojnovými zločinmi".

Putin chce užšie vzťahy so Severnou Kóreou

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v stredu na hlbšie vzťahy so Severnou Kóreou v záujme zvýšenia regionálnej bezpečnosti. Ruský líder sa tak vyjadril deň po stretnutí s osobným vyslancom severokórejského lídra Kima Čonga-una v Moskve. Vysokí predstavitelia KĽDR navštevujú Rusko len zriedkavo, komunistická krajina sa však teraz snaží získať podporu Ruska v Bezpečnostnej rade OSN, ktorá rozhodne, či sa budú lídri KĽDR za svoje zločiny zodpovedať pred Medzinárodným trestným súdom (ICC). Rusko má v rade právo veta. Kremeľ neposkytol o rokovaniach Putina s Čchom Rjongom-haom, ktorý je na sedemdňovej návšteve Ruska, žiadne podrobnosti.

"Ďalšie prehlbovanie politických vzťahov a obchodnej a ekonomickej spolupráce je jednoznačne v záujme občanov oboch krajín ako aj v záujme zaistenia regionálnej stability a bezpečnosti," povedal Putin po stretnutí v štátnej televízii. Podľa zdroja z ruského ministerstva zahraničia Čcho bude na sérii stretnutí rokovať o bilaterálnych vzťahoch, hospodárskej spolupráci a jadrovom programe KĽDR. Rusko je jednou z piatich mocností, ktoré rokujú so Severnou Kóreou o jej jadrovom odzbrojení.

Výbor pre ľudské práva Valného zhromaždenia OSN schváli výzvu, aby sa najvyšší lídri KĽDR za svoje zločiny zodpovedali pred ICC. Definitívne by o tom mala rozhodnúť Bezpečnostná rada. Jeden z posledných spojencov KĽDR - Čína - ako stály člen BR OSN pravdepodobne v tomto prípade využije právo veta, pričom podobne sa údajne plánuje zachovať aj Rusko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu