Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vládna armáda Ukrajiny prišla už o 650 vojakov!

Nepokoje na Ukrajine
Nepokoje na Ukrajine (Zdroj: SITA)

SLOVJANSK - Samozvaný starosta východoukrajinského mesta Slovjansk Vjačeslav Ponomarev informoval o počte obetí a zranených počas vládnej "protiteroristickej operácie" zameranej na potlačenie separatistického hnutia. V sobotu o tom informoval server Vioce of Russia.

 Za posledných desať dní bolo podľa neho zabitých, zajatých alebo zranených 650 ľudí bojujúcich na strane vlády v Kyjeve. Medzi nimi údajne bolo 285 extrémistov z Pravého sektora, ktorí sa pridali k Národnej garde ale aj 90 príslušníkov tajnej služby a 70 zahraničných žoldnierov. Ukrajinské úrady oficiálne hovoria asi o 21 mŕtvych a 65 zranených vojakoch. Ponomarev tiež povedal, že o život prišlo osem povstalcov a ďalší traja utrpeli zranenia.

Ukrajinská vláda odštartovala operáciu na východe krajiny 2. mája. Tamojší Donecký a Luhanský región napriek tomu vyhlásili po referendách nezávislosť od Ukrajiny a zvažujú o pripojení sa k Rusku. Separatisti teraz pohrozili Kyjevu, že ak nestiahne svoje jednotky z obsadených vojenských stanovíšť, povstalci odštartujú vlastnú ofenzívu. V sobotu už hlásia prudké boje z miest Kramatorsk, Slovjansk a Mariupol.

 

V Slovjansku pokračujú ťažké boje: Zahynulo už 21 príslušníkov bezpečnostných síl

KYJEV - Najmenej jedného ťažko zraneného v tábore proruských separatistov si v noci nadnes vyžiadali boje v Slovjansku na východe Ukrajiny. S odvolaním sa na očitých svedkov a miestne médiá o tom informovala agentúra RIA Novosti. 

Centrom bojov bola továreň na keramiku, z ktorej blízkosti sa počas noci ozývala paľba. V objekte vybuchovali osvetľujúce granáty a nad ním lietali stíhačky.

Podľa očitých svedkov s príslušníkmi proruských oddielov v meste bojujú ozbrojenci vládnej Národnej gardy.

Druhý okrúhly stôl bude v sobotu v Charkove

Druhé rokovanie za okrúhlym stolom o riešení súčasnej ukrajinskej krízy sa uskutoční v sobotu v meste Charkov na východe krajiny. Pôvodne sa malo konať v meste Doneck, z bezpečnostných dôvodov však organizátori túto možnosť zavrhli. 

Sobotňajšie rokovania sa zamerajú najmä na situáciu v Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré po referende vyhlásili samostatnosť. Riešiť sa budú aj nevyhnutné ústavné zmeny, decentralizácia moci a poskytnutie väčších právomocí jednotlivým regiónom. Hlavným cieľom je upokojiť situáciu pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami, ktoré sa budú konať 25. mája. 

Medzi účastníkmi bude ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, minister vnútra Arsen Avakov, exprezidenti Leonid Kravčuk a Leonid Kučma ako aj zástupcovia parlamentu, mimovládnych organizácií a predstavitelia náboženskej a obchodnej sféry.

Prvý okrúhly stôl sa uskutočnil v stredu v Kyjeve a rolu sprostredkovateľa z poverenia Organizácie pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe (OBSE) zaujal nemecký diplomat Wolfgang Ischinger. 

V reakcii na predchádzajúce tvrdenia, že na prvom okrúhlom stole sa nezúčastnili žiadni zástupcovia proruských separatistov, Ischinger v piatok vyhlásil, že na stretnutí bol napríklad starosta mesta Doneck. "Boli tam aj predstavitelia, starostovia a poslanci z východu krajiny," povedal.

Bezpečnostné sily prišli na východe Ukrajiny o 21 mužov 

Od začiatku protiteroristickej operácie (ATO) na východe Ukrajiny zahynulo 21 príslušníkov bezpečnostných síl a 65 utrpelo zranenia. Pre agentúru UNIAN to uviedol zdroj z Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU).

Medzi obeťami je 18 vojakov a traja príslušníci špeciálnej jednotky Alfa. Medzi zranenými je 29 príslušníkov SBU, 28 vojakov vrátane lekára, ako aj príslušníci Národnej gardy a vojsk ministerstva vnútra. Dvaja vojaci sú nezvestní.

Podľa agentúry UNIAN utrpeli ukrajinské jednotky najväčšie straty počas bojov pri Kramatorsku 13. mája. "Teroristi" zaútočili zo zálohy, pričom zabili sedem vojakov a zničili obrnený transportér a nákladné auto.

Ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov spustil špeciálnu operáciu na východe krajiny v polovici apríla v snahe zakročiť proti separatistom.

Zástupca generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič vo štvrtok oznámil, že počas protiteroristickej operácie zahynulo celkovo 127 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu