Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Medvedev: Ukrajina Rusku dlhuje 16 miliárd dolárov!

Dmitry Medvedev
Dmitry Medvedev (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes v Moskve vyhlásil, že dlh Ukrajiny voči Rusku dosiahol 16 miliárd dolárov. Informovali o tom dnes ruské tlačové agentúry.

"Domnievam sa, že by sme tieto peniaze nemali nechať len tak, ak vezmeme do úvahy, že aj náš rozpočet má svoje problémy," konštatoval Medvedev.

Na schôdzke Rady bezpečnosti Ruskej federácie, ktorá sa konala v prítomnosti prezidenta Vladimira Putina, Medvedev vysvetlil, že Ukrajina má pred Ruskom dlh vo výške 11 miliárd dolárov. Spresnil totiž, že tzv. charkovské zmluvy, na základe ktorých Rusko poskytuje Ukrajine plyn za nižšiu cenu výmenou za pobyt ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole, sú v štádiu vypovedania.

Medvedev tiež spresnil, že Ukrajina Rusku dlhuje aj ďalšie tri miliardy dolárov ako posledný úver vo forme, ktorý Moskva Ukrajine nedávno poskytla v podobe nákupu dlhopisov. Zvyšné dve miliardy dolárov je ukrajinský dlh voči ruskému plynárenskému koncernu Gazprom.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov dnes pre ruský denník Vedomosti uviedol, že po pripojení Krymského polostrova k Ruskej federácii už nie je možné zachovať zľavu na cenu za nákup plynu, ktorú Rusko poskytlo Ukrajine výmenou za pobyt ruskej Čiernomorskej flotily v prístave Sevastopol, keďže mesto i Krymská republika sa na základe medzištátnej zmluvy stali dvoma novými subjektmi Ruskej federácie. 

"Zľava na plyn sa teraz nemôže uplatňovať ani de iure ani de facto," spresnil Peskov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu