Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko pošle na Ukrajinu dvoch vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko dnes rozhodlo o vyslaní dvoch príslušníkov Ozbrojených síl SR na Ukrajinu. Vojaci budú súčasťou medzinárodnej inšpekčnej skupiny účastníckych štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Vyslanie vojakov sa deje na základe diplomatickej nóty Ukrajiny z 3. marca 2014, ktorej obsahom je pozvanie na medzinárodnú inšpekciu. Ukrajina ako účastnícky štát OBSE zdôvodnila pozvanie "snahou o rozptýlenie obáv z vojenských aktivít".

Krátkodobá inšpekcia sa uskutočňuje v súlade s ustanoveniami Viedenského dokumentu o rokovaniach o opatreniach na posilnenie mieru a bezpečnosti v Európe z roku 2011.

"Účasť našich vojakov v medzinárodnej inšpekčnej skupine je naším príspevkom k deeskalácii napätia na území Ukrajiny. Príslušníci našich ozbrojených síl by mali odcestovať v najbližších dňoch," uviedol minister obrany SR Martin Glváč. Súčasne zdôraznil, že nejde o monitorovaciu misiu OBSE, ale o akciu v súlade s ustanoveniami Viedenského dokumentu. Vojakov vyšle na Ukrajinu MO SR po vzájomnej dohode so slovenským rezortom diplomacie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu