Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Na Slovensko sa po 70 rokoch vrátil najväčší lietajúci vták: Slová ochranárov vás prekvapia

Fascinujúce fotografie nášho vtáctva od Petra Focka. Zobraziť galériu (6)
Fascinujúce fotografie nášho vtáctva od Petra Focka. (Zdroj: Tip čiateľa)

BRATISLAVA - Neuveriteľná správa pre Slovensko! Na naše územie sa po vyše sedemdesiatich rokoch vrátil najťažší lietajúci vták na svete, ktorým je drop veľký. Slovenskí ochranári a strážcovia prírody zažívajú obrovskú radosť. Petrovi sa ho poradilo vyfotografovať. Dychberúce zábery z jeho objektívu vás fascinujú.

V piatok 6. apríla ho spozoroval fotograf a strážca prírody Peter Fock, ktorý nám do redakcie zaslal dychberúce fotografie. Peter je zároveň aj amatérsky ornitológ a keď spolu s kolegom A. Kadlečíkom, ktorý je rovnako zanietený pre prírodu, prechádzali okrajom Malých Karpát v blízkosti Pezinka, nemohli uveriť vlastným očiam. „Pred nami stál drop veľký, najväčší lietajúci vták na svete. Až 22 kilogramov živej váhy!“ spomína Fock.

Drop veľký vyfotografovaný v Pezinku Petrom Fockom.
Zobraziť galériu (6)
Drop veľký vyfotografovaný v Pezinku Petrom Fockom.  (Zdroj: Tip čiateľa)

Petrovi sa podarilo dropa zachytiť cez objektív. Ako nám povedal, je to dôkaz, že aj v časoch zlých správ o stave prírody sa námaha na jej ochranu vypláca. „Aj vďaka ochranárom sa tento druh vracia späť do krajiny,“ povedal Fock s tým, že dropa zo Slovenska vyhnali hlavne veľké polia, nevhodné plodiny a elektrické vedenia. No našťastie jeho genetická pamäť funguje, dodal.

Včelárik zlatý, ktorý obýva teplé a suché miesta Európy, Afriky a Ázie.
Zobraziť galériu (6)
Včelárik zlatý, ktorý obýva teplé a suché miesta Európy, Afriky a Ázie.  (Zdroj: Tip čiateľa)

Roman Slobodník zo združenia Ochrana dravcov na Slovensku potvrdil slová nášho čitateľa a návrat dropa veľkého na naše územie tiež považuje za vzácnosť. Slobodník ho v posledných dňoch spozoroval v oblasti Nitrianskej pahorkatiny.

Chrapkáč polný, migrant z ďalekej Tanzánie.
Zobraziť galériu (6)
Chrapkáč polný, migrant z ďalekej Tanzánie.  (Zdroj: Tip čiateľa)
 

„Nedostatok potravy a drôty elektrických vedení v letovej dráhe dropov spôsobili, že od roku 2000 nie je na Slovensku prakticky známe žiadne hniezdenie. Tento nádherný vták sa vytratil zo Žitného ostrova, aj iných území. Je zrejmé, že pozorovanie dropa v Nitrianskej pahorkatine po desiatkach rokov je skutočne vzácne,“ skonštatoval Slobodník.

Mladý krutihlav, ktorý vynáša trus zo svojho hniezda
Zobraziť galériu (6)
Mladý krutihlav, ktorý vynáša trus zo svojho hniezda  (Zdroj: Tip čiateľa)
Fascinujúce fotografie nášho vtáctva
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čiateľa)

Ako doplnil, ešte v 70. a 80. rokoch 20. storočia hniezdil drop veľký vo viacerých oblastiach južného Slovenska. „Odhaduje sa, že kedysi u nás hniezdilo niekoľko stoviek párov. Po drastickej zmene poľnohospodárskych postupov došlo k postupnému poklesu hniezdnej populácie až k jej úplnému vymiznutiu,“ dodal Slobodník.

Zaľúbené vrabce domové.
Zobraziť galériu (6)
Zaľúbené vrabce domové.  (Zdroj: Tip čiateľa)

Drop veľký je stepný druh, najvyššia potvrdená hmotnosť dospelého samca bola 22 kilogramov. Drop potrebuje dostatok hmyzu pre výchovu mláďat, živí sa tiež hlodavcami, obojživelníkmi i plazmi.

Viac o téme: PezinokPrírodaVtákDrop
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu