Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Konečne obnovia lanovku na Geravy: Odstavili ju pred šiestimi rokmi

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE - Slovenský raj je krásny kút nášho Slovenska. Známa je najmä severná časť, ale nádherný je i juh Slovenského raja, kde sa nachádzajú Dedinky a nádherné turistické lokality. Žiaľ, od roku 2011, turistická návštevnosť tu klesá, najmä kvôli odstaveniu lanovky na Geravy.

Krajská organizácia cestovného ruchu, Región Turizmus už avizoval obnovu lanovky. S obnovou lanovky na Geravy by sa malo začať už na budúci rok v lete. „Akčný plán ráta s obnovou lanovky na Geravy, sám som si bol situáciu pozrieť v auguste tohto roka. Vítam preto všetky koordinované iniciatívy, ktoré urýchlia výstavbu lanovky, ideálne dvojsedačkovej tak, aby spolu s ďalšími aktivitami podporila rozvoj cestovného ruchu a zamestnanosti v regióne,“ uviedol splnomocnenec vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin.

Zložitosť procesov v rámci pripravovanej obnovy lanovky si uvedomujú všetky kooperujúce strany: „Je to postupný proces a my sme na jeho začiatku. Pozitívnou informáciou je, že na vybudovanie novej lanovky zastupiteľstvo KSK jednohlasne odsúhlasilo 400-tisíc eur, ďalšie financie do tejto lokality prisľúbil Úrad vlády SR. Sústredíme sa však na postupné vybudovanie infraštruktúry a samotná lanovka je jedným z dielikov pomyselnej mozaiky. Prvým krokom je rekonštrukcia Kopaneckej cesty spájajúcej severný a južný Slovenský raj, ktorá sa začne v najbližších dňoch“ uviedol prednosta KSK Ondrej Bernát.

Rekonštrukciu Kopaneckej cesty by mala spoločnosť Inžinierske stavby, a.s. ukončiť ešte pred najbližšou letnou turistickou sezónou a stáť bude 496.000 eur. Medzi ďalšími plánovanými krokmi je aj sprevádzkovanie kyvadlovej verejnej dopravy medzi severnou a južnou časťou Slovenského raja, ktorá by premávala práve po Kopaneckej ceste. „Toto komplexné poňatie riešenia daného územia ukazuje svoj zmysel zvlášť v kontexte problémov s návštevnícky presýtenou severnou časťou Slovenského raja,“ doplnila výkonná riaditeľka Košice Region Turizmus, Lenka Vargová Jurková.

Viac o téme: LanovkaGeravy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu